in

otočani traže odcjepljenje od Primorsko-goranske županije

otočani traže odcjepljenje od Primorsko-goranske županije
Slatka-Tajna.Eu
otočani traže odcjepljenje od Primorsko-goranske županije

Mještani malog otoka Unije u Primorsko-goranskoj županiji, točnije 40-ak stanovnika žele se odcijepiti, odnosno pripojiti Istarskoj županiji. Najavili su i raspisivanje referenduma. Reakcije na inicijativu stanovnika Unija da promjene jedinicu regionalne i lokalne samouprave stižu iz Istre. Vodeći ljudi županije ističu – volju stanovnika Unija poštujemo, ali prekrajanje granica je dugotrajan proces o kojem odlučuje Hrvatski sabor.

Istra do Unija! Među Istranima već se pojavila nova parola. No, šalu na stranu. Unije se nalaze dvadesetak nautičkih milja od obale Medulina – općine kojoj se nadaju pripasti. Duboke su povijesne veze koje spajaju jug Istre i taj kvarnerski otok.

– Većina stanovnika tih kvarnerskih otoka gravitirala je Medulinu, zna se da je u Medulinu bio malin na vitar gdje se pšenica mljela u brašno, bilo je razmjene dobara. Ja osobno poznajem dva mještana koji su porijeklom s Unija, rekao je Ivan Kirac, načelnik Općine Medulin.

Danas je pak Medulin jedna od najbogatijih hrvatskih općina. Može li stoga pomoći stanovnicima Unija? Osigurati brodske linije? Ponovo osigurati letove manjih aviona između medulinskog aerodroma i onog na Unijama? Ili je sve to ipak prevelik zalogaj za proračun ove istarske općine pa i županije? Političari ističu – tek treba vidjeti što se može napraviti.

No, problemi na Unijama nisu od jučer, stoga ni instant rješenja nema.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


– Mogu razumjeti njihovo nezadovoljstvo, no želim istaknuti da je ovo tek jedna inicijativa i da je put do izmjena granica dugotrajan i da će o svemu odlučivati hrvatski sabor, rekao je Boris Miletić, istarski župan.

A stanovnici Unija dotad će započeti razgovore s predstavnicima Istarske županije. Prvi sastanak trebao bi se održati za petnaestak dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

BAGDADSKA KUĆA ZNANJA: Kad su u potrazi za znanjem islamski istok i kršćanski zapadbili ujedinjeni

BAGDADSKA KUĆA ZNANJA: Kad su u potrazi za znanjem islamski istok i kršćanski zapadbili ujedinjeni

Hyundai nova podrška za Lanu Pudar

Hyundai nova podrška za Lanu Pudar