in

Izvanredna sjednica Opće skupštine UN-a posvećena Ukrajini

Izvanredna sjednica Opće skupštine UN-a posvećena Ukrajini
Slatka-Tajna.Eu
Izvanredna sjednica Opće skupštine UN-a posvećena Ukrajini

Sjednica Skupštine UN-a o Ukrajini

Foto: Eduardo Munoz / Reuters

U New Yorku je počela izvanredna sjednica Opće skupštine UN-a posvećena Ukrajini. Zemlje članice raspravljaju o rezoluciji kojom se traži da Rusija odmah “potpuno i bezuvjetno” povuče snage s ukrajinskog teritorija, te uspostava „sveobuhvatnog i pravednog mira”. O nacrtu rezolucije iza koje stoji oko 60 zemalja trebalo bi se glasati nakon zatvaranja rasprave, a to se očekuje u četvrtak.

U tekstu se potvrđuje se UN-ova predanost suverenitetu, neovisnosti i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine te se od Rusije za zahtijeva da odmah, u potpunosti i bezuvjetno povuče sve svoje vojne snage s teritorija te države. Usvojeni tekst, za razliku od odluka Vijeća sigurnosti nije pravno obvezujuć.  U raspravi sudjeluje niz šefova diplomacija koji stižu u New York, uključujući američkog ministra vanjskih poslova Antonyja Blinkena. U sjedište UN-a stigao je i hrvatski ministar Gordan Grlić Radman koji će govor održati sutra.

Kijev se nada potpori barem jednakog broja država kao u listopadu kad je njih 143 glasalo za rezoluciju kojom se osudila ruska ilegalna aneksija nekoliko ukrajinskih teritorija. S tim ciljem Ukrajina je popustila pritisak da se u tekst uključi mirovni plan predsjednika Volodimira Zelenskog u deset točaka koji je predstavio u studenom, tvrde diplomatski izvori.

– Ukrajina se koristi svojim legalnim pravom na samoobranu, zajamčenim poveljom UN-a. Ukrajinci su odabrali boriti se za svoje živote. Protivno svim očekivanjima uspjeli smo zaustaviti mnogo snažnijeg agresora i izbaciti ga s polovineteritorija koji je okupiran u posljednje vrijeme. No i nakon teških poraza i gubitka mnogih života Rusija i dalje želi uništiti Ukrajinu kao suverenu naciju i nikoga ne trebaju zavarati ruski lažni pozivi na pregovore, poručio je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

Visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell istaknuo je kako se u ovom slučaju radi o “pravu ljudi na slobodan i miran život u neovisnoj i suverenoj zemlji, čije granice priznaje međunarodna zajednica”. Agresoru se poručuje da ne može koristiti zakon sile kako bi nametnuo svoju volju. O tome govori ova rezolucija, dodao je.

Sudbina prošlih rezolucija o Ukrajini

Dio zemalja globalnog juga smatra da su zemlje sjevera pretjerano usredotočene na sukob. Ako Kijev neće razgovarati o miru, postoji rizik da zemlje BRICS-a (Brazil, Indija, Kina i Južna Afrika) počnu tvrditi da je Ukrajina prava prepreka, tvrde analitičari. Kina je pak zabrinuta da bi konflikt mogao eskalirati te je najavila svoj prijedlog političkog rješenja za kraj rata. 

Opća skupština tijekom prošle godine glasala je o tri rezolucije o osudi ruske invazije, a svaka je dobila između 140 i 143 glasova podrške. Pet zemalja svaki put je glasalo protiv – Rusija, Bjelorusija, Sirija, Sjeverna Koreja i Eritreja. Manje od 40 zemalja bilo je suzdržano – među njima Kina i Indija. Četvrta rezolucija, izglasana u travnju, pozvala je na suspenziju Rusije iz Vijeća za ljudska prava UN-a. Iako je bila uspješna, dobila je manje podrške za nju je glasalo samo 93 država, 24 je bilo ‘protiv’, a 58 ‘suzdržanih’. 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Ukrajinsku rezoluciju potpisala i Hrvatska 

Diplomati s kojima je razgovarala kazali su da je tekst rezolucije mogao biti i agresivniji prema Rusiji, ali je izabran mirniji ton kako bi se za glasovanje pridobile neutralne države. Rezolucija ne poziva na kratkotrajno primirje nego na “trajni, pravedni i sveobuhvatni mir” i obustavljanje neprijateljstava, kazala je. Dodala je kako rezolucija daje potporu Glavnom tajniku i dijelu međunarodne zajednice koji cijelo vrijeme tiho rade na povratku miru i na povratak na stanje od prije godinu dana. Poziva na globalnu solidarnost i traži odgovornost za počinjene ratne zločine.

Rezoluciju koju je sastavila Ukrajina kosponzoriralo je 60 država, među njima je i Hrvatska.  

Stajališta Rusije, Kine i Bjelorusije 

– Čak i eventualni prekid neprijateljstava bez jasnog poticaja za značajne pregovore, kao i rješavanje problema koji su doveli do krize, neće donijeti dugotrajno rješenje. Ne spominju se ‘dijalog’ ili ‘pregovori’. Ako tekst ostane neuravnotežen i antiruski kakav je sada, tražimo od država članica da glasuju protiv njega, napisao je ruski veleposlanik pri UN-u Vasilij Nebenzia u pismu državama članicama UN-a.

Ruski saveznik Bjelorusija predložila je amandmane na nacrt rezolucije UN-a koji uključuju “sprečavanje daljnje eskalacije sukoba hranjenjem strana smrtonosnim oružjem”. Diplomati kažu da je malo vjerojatno da će on proći.

Kina je u ponedjeljak rekla da SAD nije u poziciji postavljati zahtjeve Pekingu. Kineski veleposlanik pri UN-u Zhang Jun rekao je novinarima da će Kina objaviti “dokument o stajalištu” o Ukrajini. Da će “nastaviti naglašavati poštivanje suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti svih zemalja” te “pozivati na dijalog i mirno rješenje”.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Nocna Mora Carobnjak – Brontosaurus

Nocna Mora Carobnjak – Brontosaurus

Prirodni rastvor koji otapa i najgori kamenac

Prirodni rastvor koji otapa i najgori kamenac