in

Ovo je jedna od najzdravjih namirnica

Ovo je jedna od najzdravjih namirnica
Slatka-Tajna.Eu

Leća je, nakon soje, namirnica sa najvećim udjelom bjelančevina, zbog čega ima važnu ulogu u ishrani. Ova mahunarka ima mnogo vlakana i folne kiseline, što je zapravo odlično za srce, mozak i zdravu probavu.

Osim toga, leća sadrži polifenole proantocijanine i katehine, koji pružaju ćelijama antioksidativnu zaštitu od oštećenja slobodnim radikalima.

Vlakna pomažu da se glukoza sporo otpušta pa je dobra za osećaj sitosti, odnosno za sprečavanje prejedanja. Takođe može poboljšati vaš metabolizam i može smanjiti masne naslage sa kojima muku mučite, pogotovo oko stomaka.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Jedna šoljica kuvane leće ima oko 230 kalorija te je među najboljim biljnim izvorima gvožđa, ali i magnezijuma, kalijuma, cinka, kalcijuma i bakra. Ako ne jedete često mahunarke, počnite sa malim porcijama kako biste izbjegli nadutost.

Između smeđe, zelene, crvene i žute leće nema velike razlike u sastavu nutrijenata, razlikuju se u sastavu pojedinih biološki aktivnih komponenti. Sve vrste leće sadrže polifenole, fitosterole i saponine, koji imaju pozitivan uticaj na zdravlje.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Dule trudnicama kao dobre vile

Dule trudnicama kao dobre vile

Uklanja se uljni film s površine mora kod riječke Rafinerije

Uklanja se uljni film s površine mora kod riječke Rafinerije