in

Dule trudnicama kao dobre vile

Dule trudnicama kao dobre vile
Slatka-Tajna.Eu
Dule trudnicama kao dobre vile

Elvira Zeba je dula. Dule su žene koje trudnicama i porodiljama pružaju podršku. Uz njih su prije, tokom i nakon poroda.

Riječ dula je izvedenica iz grčkog jezika, a znači ona koja služi.

Dule su, najčešće, i majke, a Elvira ima šestero djece.

“Prenosimo iskustva s naših porođaja, uz edukaciju koju smo prošli kao podrška žene ženi”, kaže Elvira.

Elvira Zeba, dula, priprema se za druženje s porodiljom.

Elvira se ovim pozivom bavi od 2016. godine, kada je završila edukaciju. Po vokaciji je profesorica razredne nastave. Osnovala je i Udruženje “Dobre dule”, čija je misija obučiti žene koje se žele baviti ovim zanimanjem.

Iako je pojam dule u Bosni i Hercegovini (BiH) relativno nov i ima ih svega nekoliko desetaka, pojava žene koja pomaže porodiljama je dio tradicije.

“Bile su ebe ili ebejke u BiH. One su porađale žene, doduše. Ali, te žene su se razumjele u porođaj i došle da pomognu”, pojašnjava ona.

Elvira s budućom mamom Amilom u Sarajevu.

Iako u mnogim zemljama dule prate žene i na porod, u Bosni i Hercegovini zdravstveni sistem ne dopušta njihovo prisustvo.

“Postoji pogrešna percepcija dule od medicinskog sistema. Mi ne edukujemo žene s medicinskog aspekta, nismo medicinski radnici. Mi im pružamo podršku. A mogle bismo olakšati i medicinskom osoblju u smislu da budemo spona, između porodilje i njih. Možemo da prepoznamo kada žena paniči, kada joj mi možemo umiriti strah, a kada je neophodno da dođe i stručno osoblje”, navodi Elvira.

Dok čekaju da se promijeni način razmišljanja i praksa, dule u kući pripremaju ženu za ono što je čeka i fizički i emocionalno. U dom porodilje dolaze i na prve bolove kada žene pripremaju na odlazak u bolnicu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Olakšavamo kontrakcije, masaže, aroma terapije. Svakoj trudnici treba neko da je drži za ruku, utješi je i sa njom diše. Kroz body balancing, u pripremi za porod, balansiramo tijelo kako bi beba dobila najbolji put. Vježbamo položaje, pokrete tijela”, priča Elvira.

Također ih upućuju i u medicinske procedure da znaju šta ih u kojoj fazi poroda očekuje.

Također ih upućuju i u medicinske procedure da znaju šta ih u kojoj fazi poroda očekuje.

Amila Ohranović-Katerji prvi put će biti majka. Do dule je došla po preporuci prijateljice.

“Uvijek sam znala da hoću taj edukativni dio da prođem. Da imam u glavi kako ide porođaj i šta mogu očekivati. Znam da imaju vježbe disanja i slično, ali sam ja htjela više individualni pristup. Imam mnogo prijateljica koje su se porodile i svi su dobro, živi i zdravi, ali to je bio strah i traume. Nisu znale šta ih čeka. Ja to ne želim”, pojašnjava Amila.

Dok broji dane do susreta s bebom, Amila, inače psihologinja po struci, sa dulom vježba. Dojenje je obavezna stavka edukacije.

Afirmacijske kartice koje dule daju trudnicama kako bi poboljšale njihovo samopouzdanje.

Afirmacijske kartice koje dule daju trudnicama kako bi poboljšale njihovo samopouzdanje.

“Naša dula je umirujuća. Očekivanja su bila najprije edukativna, da znam šta mogu uraditi i šta očekujem. Što se tiče dojenja, imala sam želju da znam proces, kako to ide”, kaže Amila.

Amilin suprug Muhamed Fatih Katerji odrastao je sa sedmero braće i sestara. Kaže kako je imao tremu objasniti majci, koja je othranila toliko djece, da umjesto nje ili Amiline porodice, za ovakvu potporu imaju nepoznatu ženu.

Spreman je sve da nauči.

“Uvijek sam bio osjetljiv na trudnice, žene, a kamoli nju, baška. Tako da je meni ovo sve normalno. Ko će drugi, ako neću ja?”, pita se Muhamed Fatih.

U sklopu emocionalne podrške, dule koriste i afirmacijske kartice. Njima se ženama, čiji su hormoni uzburkani, a samopouzdanje poljuljano, pomaže da prihvate promjenu.

“Da se ženama kaže da je to predivno iskustvo, da je ona nezamjenjiva potrebna i svojoj bebi najljepša. Da nema veze što se ugojila, da je na drugi način lijepa, da nosi novi život, što je uzvišena uloga”, poručuje dula Elvira.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Zašto su tate ponekad bolji za djecu od mama? / Bljesak.info

Zašto su tate ponekad bolji za djecu od mama? / Bljesak.info

Ovo je jedna od najzdravjih namirnica

Ovo je jedna od najzdravjih namirnica