in

Amerikanci oborili balon / Bljesak.info

Amerikanci oborili balon / Bljesak.info
Slatka-Tajna.Eu
Amerikanci oborili balon / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki vojni zrakoplovi oborili su danas navodni kineski špijunski balon u blizini obale Karoline nakon što je prošao osjetljivim vojnim lokacijama diljem Sjeverne Amerike i izazvao nove napetosti između Washingtona i Pekinga.

U američkim teritorijalnim vodama u Atlantskom oceanu bila je u tijeku operacija izvlačenja krhotina i ostataka balona, koji je letio na oko 60 000 stopa i procijenjen je na veličinu otprilike tri školska autobusa.

Balon je oboren od strane borbenog zrakoplova Zračnih snaga, prema informacijama dvojice dužnosnika koji nisu bili ovlašteni javno raspravljati o tome i govorili su pod uvjetom anonimnosti.

Foto: Screenshot / Kineski špijunski balon

Predsjednik Joe Biden rekao je novinarima ranije u subotu da ćemo se “pobrinuti za to”, kada su ga pitali o balonu. Savezna uprava za zrakoplovstvo i Obalna straža radile su na čišćenju zračnog prostora i vode ispod balona dok je letio prema oceanu.

Televizijska snimka pokazala je malu eksploziju, nakon koje se balon spuštao prema vodi.

Američki vojni zrakoplovi viđeni su kako lete u blizini, a brodovi su raspoređeni u vodi kako bi pokrenuli operaciju izvlačenja.

Službenici su željeli tempirati operaciju kako bi mogli izvući što je moguće više krhotina prije nego što potonu u ocean. Pentagon je prethodno procijenio da bi svako polje krhotina bilo značajno.

Balon je uočen u subotu ujutro iznad Karoline dok se približavao obali. U pripremi za operaciju, FAA Administracija je privremeno zatvorila zračni prostor iznad obale Karoline, uključujući zračne luke u Charlestonu i Myrtle Beachu, Južna Karolina, i Wilmington, Sjeverna Karolina.

FAA je preusmjerila zračni promet s tog područja i upozorila na kašnjenja kao rezultat ograničenja letova.

Obalna straža savjetovala je mornarima da odmah napuste to područje zbog američkih vojnih operacija “koje predstavljaju značajnu opasnost”.

Biden je bio sklon spustiti balon iznad kopna kada je prvi put obaviješten o tome u utorak, ali dužnosnici Pentagona su to odbili, upozoravajući da potencijalni rizik za ljude na zemlji nadmašuje procjenu potencijalnih kineskih obavještajnih dobitaka.

Ovotjedno javno otkrivanje balona potaknulo je otkazivanje posjeta američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena Pekingu zakazanog za nedjelju radi razgovora usmjerenih na smanjenje napetosti između SAD-a i Kine. Kineska vlada u subotu je nastojala umanjiti otkazivanje.

“U stvari, SAD i Kina nikada nisu najavile nikakav posjet, SAD-ovo objavljivanje takve najave njihova je stvar i mi to poštujemo”, priopćilo je kinesko Ministarstvo vanjskih poslova u subotu ujutro.

Kina je nastavila tvrditi da je balon bio samo “cepelin” za istraživanje vremenskih prilika koji je skrenuo s kursa. Pentagon je to odmah odbacio – kao i tvrdnju Kine da se ne koristi za nadzor i da ima samo ograničenu navigacijsku sposobnost.

Balon je primijećen iznad Montane, gdje se nalazi jedno od tri američka polja silosa za nuklearne projektile u zračnoj bazi Malmstrom.

Pentagon je također potvrdio izvještaje o drugom balonu koji je letio iznad Latinske Amerike. “Sada procjenjujemo da je to još jedan kineski nadzorni balon”, rekao je Brig. Gen. Pat Ryder, tajnik za tisak Pentagona.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova nije odmah odgovorilo na pitanje o drugom balonu.

Kina je odbacila bilo kakve tvrdnje o špijuniranju i rekla da se radi o balonu za civilnu upotrebu namijenjenom meteorološkim istraživanjima. Ministarstvo vanjskih poslova istaknulo je da je putovanje balona bilo izvan njegove kontrole i pozvalo je SAD da ga ne “blate” na temelju balona.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

U SDA slave jedinu pobjedu, Hasanović – da budemo na hizmetu našem narodu

U SDA slave jedinu pobjedu, Hasanović – da budemo na hizmetu našem narodu

Retrospektiva Perspektive: Dupli standardi

Retrospektiva Perspektive: Dupli standardi