in

Četvero osumnjičenih zbog nestanka ruske jahte branit će se sa slobode

Četvero osumnjičenih zbog nestanka ruske jahte branit će se sa slobode
Slatka-Tajna.Eu
Četvero osumnjičenih zbog nestanka ruske jahte branit će se sa slobode

Uhićeni se brane da nisu imali službenu informaciju da se radi o blokiranoj imovini

Foto: HTV / HRT

Završena je kriminalistička istraga nestanka luksuzne ruske jahte “Irina Vu” iz marine u Betini. Kaznena prijava podnesena je protiv četiri osobe. Osumnjičeni su da su jahtom isplovili iz hrvatskih voda, iako su znali da je pod sankcijama. Nakon ispitivanja Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku pustilo je osumnjičenike da se brane sa slobode jer nije bilo zakonskih razloga za predlaganje istražnog zatvora, kako su izvijestili.

Svi uhićeni na ispitivanju bili su u pratnji odvjetnika. Odvjetnici optuženih navode kako nema argumenata za određivanje istražnog zatvora ni po kojoj osnovi, niti zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela niti utjecaja na svjedoke, a niti od bijega. 

Pomorski stručnjaci upozoravaju na niz nelogičnosti i propusta u sustavu u ovom slučaju. Primjerice da je jahta isplovila iz Betine još u listopadu prošle godine, a službeno je utvrđen njen nestanak tek nakon tri mjeseca. Pitaju se i kako je moguće da je posadi uručen dokument o zabrani isplovljavanja, a da je Irina VU nesmetano isplovila izvan granica Hrvatske. 

Gotova je istraga oko misterioznog nestanka ruske luksuzne jahte “Irina VU” iz marine u Betini. Podsjetimo, jučer je splitska policija osam osoba privela na ispitivanje, a četiri su uhićene. Policija je objavila što je otkrila.

– Utvrđeno je kriminalističkim istraživanjem da se radi o 58-godišnjaku koji je kao prvoosumnjičeni u svojstvu kapetana organizirao još tri osobe starosti od 34 do 50 godina zajedno s još dvije osobe kao putnicima na plovilu Irina Vu. Oni su u mjesecu listopadu 2022. godine isplovili u međunarodne vode. Kapetan je dobio obavijest o međunarodnoj mjeri ograničavanja raspolaganja imovinom. Oni su, uz kaznenu prijavu, privedeni pritvorskom nadzorniku PU šibensko-kninske. Slijedi ispitivanje na Državnom odvjetništvu i nakon toga državni će odvjetnik donijeti odluku. Ili predložiti da idu kod istražnog sudca koji će odlučivati o mogućem zadržavanju u pritvoru ili će ih pustiti da se brane sa slobode, rekao je Šime Pavić, glasnogovornik PU šibensko-kninske. 

HRT-ov novinar Hrvoje Gunjača za podnevni se Dnevnik javio iz Šibenika.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Četvero je uhićenih, među kojima su i članovi posade koji su jahtu prebacili iz Hrvatske u Tursku. Među njima, međutim, nije direktor brodogradilišta u Betini. Uhićeni će uskoro, nakon ispitivanja u policiji, biti dovedeni u Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku. Tu će biti ponovno ispitani. Iako su detalji istrage tajni i o njima DORH ne daje službene informacije, saznajemo da istražitelje najviše zanimaju detalji tko je financirao prebacivanje jahte iz Hrvatske u Tursku, rekao je Gunjača. 

Općinsko državno odvjetništvo zatim treba donijeti odluku hoće li za uhićene tražiti određivanje jednomjesečnog istražnog zatvora ili će im dopustiti da ostatak istrage prate sa slobode. Eventualnu odluku o određivanju jednomjesečnog istražnog zatvora treba donijeti sudac Županijskog suda u Šibeniku.

– No, kako saznajemo, svi dosad ispitani i privedeni u ovoj istrazi brane se da nisu imali nikakvu službenu informaciju da se radi o blokiranoj imovini niti je na brodu bilo ikakve plombe, rekao je Gunjača. 

– Ovdje ništa nije jasno i sve je jasno. Ljudi su napustili državu bez ikakvih problema, uredno prošli sve institucije, sve instancije. Očito nešto u sistemu nije funkcioniralo. Pretpostavljam da ih se zvalo na obavijesne razgovore. Ovo privođenje je stvarno malo čudno, rekao je sudski vještak za pomorski promet Damir Višić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Za zimsko održavanje cesta na području Novog Grada iz budžeta izdvojeno oko 970 hiljada KM

Za zimsko održavanje cesta na području Novog Grada iz budžeta izdvojeno oko 970 hiljada KM

Dnevnik u 19: Iz SDP-a najavili brutalan odgovor koalicionim partnerima

Dnevnik u 19: Iz SDP-a najavili brutalan odgovor koalicionim partnerima