in

Tri godine od smrti Kobeja Bryanta: Mamba i dalje živi jer je Kobe bio košarka

Tri godine od smrti Kobeja Bryanta: Mamba i dalje živi jer je Kobe bio košarka
Slatka-Tajna.Eu
Tri godine od smrti Kobeja Bryanta: Mamba i dalje živi jer je Kobe bio košarka

Na današnji dan 2020. godine preminuo je jedan od najboljih košarkaša svih vremena, Kobe Bryant, ali čini se kako njegovo ime, lik i djelo nikada nisu bili prisutniji u srcima onih koji su prate košarku.

Kobe Bryant je u košarkaškom smislu bio “ubica” na terenu. Svojom voljom da pobijedi, radnom etikom i košarkaškim znanjem jači od njega možda su samo Michael Jordan, najbolji košarkaš ikada i možda, ali samo možda – LeBron James.

Kobe je košarci dao bukvalno sve, pa i svoj život. Tako je jednog maglovitog jutra 26. januara 2020. godine u Los Angelesu sjeo u helikopter sa kćerkom Gianna Mariom i još sedam osoba kako se uputio na utakmicu na kojoj je trebala nastupiti 13-godišnja Gianna, ali na meč nikada nisu stigli.

Zbog onoga što je kasnije okarakterisano kao greška pilota, helikopter je udario u brdo u Calabasasu, oko 50 kilometara sjeverno od Los Angelesa. Bryantova smrt izazvala je rijetko viđen šok svjetske javnosti, čak i onog dijela koji nije pratio košarku. A sve to jer je Kobe bio poseban.

Bio je oličenje smjelosti da postane historijski važna figura košarke. Tokom svoje karijere jurio je Jordanovih šest prstenova i osvojio samo jedan manje, a nakon košarkaške karijere, nije želio biti zapamćen samo kao “bivši košarkaš” koji je nešto osvojio.

screenshot/Reuters

Bryant je pored svih uspjeha na parketu, nakon što je u posljednjoj profesionalnoj utakmici postigao 60 poena i rekao “zbogom”, uspjehe nizao i van dvorane. Interesovao se za film, a u svom prvom pokušaju osvojio je nagradu Oscar za najbolji kratkometražni animirani film 2018. godine. Kobe je pokazao da nije “glupi sportista” i kada je pametno uložio u razne kompanije, za koje nije dočekao da procvjetaju u ono što mogu postati.

Bio je arogantan, a zbog toga se mnogima nije sviđao. Prijateljstva koja je mogao njegovati zapostavljao je jer je htio da za života ostavi trag, a to se na kraju pokazalo kao, barem za njega, ispravna životna strategija. I pored toga, šačica ljudi koji su ga mogli nazvati prijateljem i koje je pustio u svoj život, kao i oni kojima nije dao blizu sebe, bili su skrhani njegovom smrću.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Kobe je bio inspiracija, a u košarci vjerovatno nikada neće biti zaboravljen. Društvene mreže, mediji, navijači, bivši saigrači i protivnici, kao i današnja mladež NBA lige sa pomiješanim osjećanjem strahopoštovanja, ljubavi, pa i malo zavisti, govori o Bryantu, a gotovo da ne postoji pozitivni superlativ koji o njemu nije izrečen.

Za njim je ostalo ono što ga je najviše krasilo, a to je ono što u SAD-u zovu “Mentalitet mambe”, a to je filozofija u kojoj želite da se poboljšavate svaki dan kroz neprestani i mukotrpni rad. Mnogi su nakon Bryanta usvojili takav mentalitet, ali malobrojni uspijevaju uživati u njegovim plodovima, jer Mamba je ipak bio nešto posebno.

Kobe nije volio košarku. On je zapravo – bio košarka, a kroz košarku se čini da nikada nije ni otišao. Vjerovatno bi želio da ga se pamti po trenucima kada je bio moćan, kada je bio sretan i kada je igrao košarku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

 


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Na sjeveru Kine i Japana temperature i niže od -40 °C

Na sjeveru Kine i Japana temperature i niže od -40 °C

Sedamdeset pet godina Porscheovih sportskih automobila: Porsche proslavlja priču o uspjehu

Sedamdeset pet godina Porscheovih sportskih automobila: Porsche proslavlja priču o uspjehu