in

Sedamdeset pet godina Porscheovih sportskih automobila: Porsche proslavlja priču o uspjehu

Sedamdeset pet godina Porscheovih sportskih automobila: Porsche proslavlja priču o uspjehu
Slatka-Tajna.Eu
Sedamdeset pet godina Porscheovih sportskih automobila: Porsche proslavlja priču o uspjehu

1948. godine, Ferry Porsche je ostvario svoj san o sportskom automobilu: sa svojim timom, proizveo je Porsche 356 Roadster „Br. 1“. Time je obilježeno rođenje legendarnog brenda i postavljeni su temelji za priču o uspjehu koja služi kao primjer, za legendu o Porscheu. Proizvođač sportskih automobila obilježit će svoju 75. godišnjicu 2023. godine proslavama širom svijeta i sa Porsche Vision 357.

„Već 75 godina Porsche predstavlja duh inovacije, strast i snove. Slavimo zajedno sa ljudima koji su inspirisani snovima”, kaže Oliver Blume, predsjednik Izvršnog odbora Porsche AG. Proslave počinju specijalnom izložbom naziva „Driven by Dreams, 75 godina Porscheovih sportskih automobila“, koja se otvara 27. januara u „DRIVE, Volkswagen Group Forumu“ u Berlinu i koja će trajati do 10. septembra 2023. godine. Posjetioci će imati priliku uroniti u vizije i poduhvate koji stoje iza Porscheove priče o uspjehu i zabilježiti vlastite snove i vrijednosti pomoću digitalnog modula.

„Driven by Dreams“ definiše suštinu brenda. Nadalje, slogan odražava pristup sa kojim ljudi koji stoje iza Porschea rade svaki dan kako bi ispunili snove kupaca širom svijeta. „Ponosni smo na naše naslijeđe. Ono predstavlja temelj za uspješnu budućnost. Naše naslijeđe povezujemo sa inovacijama i napretkom – i neprestano dodajemo izvanredne nove trenutke ovoj jedinstvenoj Porscheovoj priči”, objašnjava Blume.

Osvrt na konceptualno putovanje u budućnost

Porsche Vision 357 – koji odaje počast modelu 356 – je odličan primjer toga i može se vidjeti po prvi put u Berlinu. Njime, Style Porsche tim uvodi monolitni dizajn u sadašnjost i pokazuje moguće implementacije buduće filozofije dizajna: upečatljiv primjer je dosljedno poboljšanje svjetlosnog potpisa, koji je i progresivan i vizionarski u načinu na koji pokazuje ka budućnosti. Osnovni koncept odražava međusobnu igru između tradicije i inovacije: kako bi danas mogao izgledati san Ferry Porschea o sportskom automobilu?

„Sa Porsche Vision 357 modelom smo kreirali poseban rođendanski poklon. On naglašava važnost našeg DNK dizajna zasnovanog na modelu 356“, kaže Michael Mauer, potpredsjednik Style Porsche odjela. „Ova studija je pokušaj da se na koherentan način kombinuju prošlost, sadašnjost i budućnost. Proporcije podsjećaju na historijski model, dok detalji ostvaruju pogled u budućnost.” Izgrađen na platformi modela 718 Cayman GT4 RS sa 368 kW (500 KS), Porsche Vision 357 predstavlja izvanredne performanse sportskih automobila.

Dizajn je od samog početka elementarna komponenta Porscheove legende. Vizionarske studije i konceptni automobili čine osnovu za jedinstven i inovativan dizajn. „Kreativno razmišljanje o budućnosti je jedna od osnovnih odgovornosti Style Porsche odjela. Konceptne studije su skup ideja koje hrane dizajn sutrašnjice”, kaže Mauer. „Stalno smo na konceptualnom putovanju u budućnost mobilnosti. Iznova i iznova, historija brenda služi kao izvor inspiracije. Osvrnuti se na našu tradiciju sa konceptnim automobilom budućnosti nije tako paradoksalno kao što se čini. Kreativna sloboda je također važna: ovdje se mogu pojaviti vrijedne ideje, one koje nam pomažu da zamislimo svoju dosljednu filozofiju dizajna u inovativnim novim smjerovima.”

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Dodatni važni detalji na lokacijama

Porsche nastavlja proslavu godišnjice ispred Stuttgarta na Retro Classics. Vodeći sajam u oblasti kulture klasičnih automobila se održava od 23. do 26. februara. 9. juna, Porscheov muzej u Stuttgart-Zuffenhausenu će otvoriti opsežnu specijalnu izložbu. Porsche Deutschland će 10. i 11. juna istaknuti godišnjicu na „Festival of Dreams“ manifestaciji u Hockenheimringu. U tamošnjem Porsche Experience Centru, proizvođač sportskih automobila će izložiti historijat, sadašnjost i budućnost brenda. Biti će održane izložbe vozila, „Dream Talks“, nastupi uživo, različita tematska iskustva i mnoštvo daljnjih zanimljivosti i fascinantnih iskustava za ljubitelje Porschea, članove Porsche kluba, automobilske zajednice, fanove i kupce svih uzrasta. Mlađi posjetioci će se dobro zabaviti u „Kids World“ području, namijenjenom diječijem svijetu. „Festival of Dreams“ također nudi mogućnosti noćenja, sa posebno označenim „kombi“ područjem. I moto sport će igrati glavnu ulogu: pored prenosa 24 sata Le Mansa, uživo, Porsche Carrera Cup Deutschland, Porsche Carrera Cup Benelux i ADAC GT Masters će takođe biti zastupljeni.

Roadshow i izložbe širom svijeta

Priča o uspjehu „75 godina Porscheovih sportskih automobila“ će se također proslaviti u Petersenovom muzeju automobila u Los Angelesu, najvišoj automobilskoj izložbi na svijetu na Grossglockneru i u Švicarskom muzeju transporta u Luzernu. Štaviše, izložbeni materijali iz „Driven by Dreams“ izložbe će obići više od 60 destinacija u Europi i SAD-u u „Heritage Truck“ vozilu, specijalno dizajniranom za ovu, jubilarnu godinu. Završnicu aktivnosti širom svijeta predstavlja „Rennsport Reunion“ festival automobila u Kaliforniji, koji traje od 28. septembra do 1. oktobra.

Šezdeset godina modela 911 i 100 godina Le Mansa

Postoje još dvije velike godišnjice koje treba proslaviti u jubilarnoj godini „75 godina Porscheovih sportskih automobila“: 60 godina modela 911 i 100 godina 24 sata Le Mansa. Od predstavljanja na Međunarodnom sajmu automobila (IAA) u septembru 1963. godine, 911 blista, a svojim kultnim dizajnom i neusporedivim iskustvom vožnje „ugradio se“ u kolektivno sjećanje ljubitelja sportskih automobila širom svijeta. Organizatori najpoznatije trke izdržljivosti na svijetu također imaju razloga za slavlje: 10. i 11. juna će obilježiti stogodišnjicu utrke 24 sata Le Mansa na Sartheu. Svaki proizvođač sportskih automobila sanja o uspjehu na stazi Circuit des 24 Heures du Mans, a Porsche ima posebno blisku vezu s francuskom kultnom utrkom izdržljivosti: brend je najuspješniji na Le Mansu, kao i jedini učesnik koji je bio zastupljen na 24-satnoj utrci bez prekida, od 1951. godine. Tokom tog vremena, kompanija je ostvarila 110 pobjeda u svojoj klasi i 19 pobjeda u ukupnom poretku.

Dodatne informacije dostupne su na internetu u našem medijskom kompletu o „75 godina Porscheovih sportskih automobila“. https://media.porsche.com/75-years-sportscars

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Tri godine od smrti Kobeja Bryanta: Mamba i dalje živi jer je Kobe bio košarka

Tri godine od smrti Kobeja Bryanta: Mamba i dalje živi jer je Kobe bio košarka

Tihi zvižduk starcu spasio život

Tihi zvižduk starcu spasio život