in

Što se kuha u školskim loncima?

Što se kuha u školskim loncima?
Slatka-Tajna.Eu
Što se kuha u školskim loncima?

Školska kuhinja

Foto: HRT / HTV

Nedavno je predstavljen projekt dodjele besplatnih obroka za sve učenike. Većinom je izazvao pozitivne reakcije. Dok školske uprave muku muče s organizacijom kuhinja i dostave obroka, novinarka HTV-a Višnja Ružojčić provjerila je što se kuha u školskim loncima? Jesu li to svježe namirnice s obiteljskih gospodarstava ili zamrznuti proizvodi?

Suradnja škola i lokalnih poljoprivrednika bila bi, kažu ravnatelji škola, dodatna vrijednost priči koja se tek zakotrljala. Djeca bi se hranila zdravije, a OPG-ovi bi imali sigurnu prodaju tijekom cijele godine.

U školi u Bebrini srijedom je pravi slavonski meni. Imamo bistru juhu, kuhano bijelo meso, pire krompir, crveni sos, kruh sa sjemenkama i kolač od višanja, kazala je Marija Rosandić, ravnateljica OŠ Antuna Matije Reljkovića u Bebrini.

Školska kuhinja u Bebrini

Foto: HRT / HTV

I učenici su zadovoljni. Školski je jelovnik, kažu, bogat i raznovrstan.

– Ovo je jedno od mojih najdražih jela i ovo mi je najbolje, kazao je učenik Filip.

– Bile su jučer špagete bolonjez i juha. Nekad budu kolači, nekad bude grah, grašak… Uglavnom bude jako fino, rekao je učenik Leo.

U OŠ Antuna Matije Reljkovića nemaju za sada nijednog lokalnog dobavljača. Bilo bi idealno, kazala je Rosandić, kada bismo imali jednu platformu objedinjenu na razni županije iz koje bi mi mogli pronalaziti lokalnog dobavljača koji bi nam dostavljao kupus, kelj, mahune grašak, mrkvu, koje bi mi kuhali ovdje u školskim kuhinjama. 

U Sikirevcima imaju malu tržnicu i općinsku trgovinu s domaćim proizvodima. Dio ih završi i u školskoj kuhinji.

Terezija Štrljić
, ravnateljica OŠ Sikirevci, posjetila je tržnicu kako bi vidjela kakvog svježeg povrća ima. Školi treba, kaže, kupusa, kelja i poriluka. Do sada su se sa svježim proizvodima opskrbljivali putem Sikirevčanke.

Povrćar iz Sikirevaca, Mato Rakitić objasnio je da je otvorio obrt kako bi direktno sa svoga OPG-a mogao plasirati proizvode školama ili drugim institucijama. Kaže da proizvode plasira i u Sikirevčanku, od koje Osnovna škola također uzima njegove proizvode.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Ravnateljica Štrljić bi željela da se svi OPG-ovi u selu uključe kako bi škola mogla imati i svježa jaja. Zadovoljna je opskrbom jogurta, sireva i vrhnja. Što danas naruči – sutra dobije svježe.

I u garčinskoj Osnovnoj školi “Vjekoslav Klaić” rado bi koristili domaće namirnice. Oni već pet godina imaju besplatne tople obroke za sve učenike. Ravnateljica Danijela Erić kaže kako želi surađivati s domaćim OPG-ovima. Problem je, kaže, što ih oni ne mogu pratiti s redovitom isporukom i količinom hrane.

– Evo, ja ću i ovim putem pozvati OPG-ove naše općine i šire da nam se jave. Treba nam svježeg mesa i povrća, kazala je ravnateljica Erić.

Kad bi se proizvođači udružili i izgradili smještajni kapaciteti suradnja bi bila lakša, rekao je Stipo Velikanović, voćar iz Trnjana.

Mato Grgić, načelnik općine Garčin, prisjeća se situacije za vrijeme koronavirusa kada je mnogo toga bilo zatvoreno.

– Mali OPG-ovci su se udruživali oko klastera, raznosili i prodavali proizvode. To je bilo dobro organizirano i dobro primljeno, kazao je.

Mnoge se škole tek trebaju opremiti kako bi mogle učenicima nuditi tople i kuhane obroke.

Školski obrok

Školski obrok

Foto: HRT / HTV

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Velika posjećenost u 2022. zaštićenih prirodnih područja KS, 60 do 70 posto strani turisti

Velika posjećenost u 2022. zaštićenih prirodnih područja KS, 60 do 70 posto strani turisti

Zemunac doziveo trans tokom protesta protiv doseljavanja roma

Zemunac doziveo trans tokom protesta protiv doseljavanja roma