in

Otvorena je Biblioteka Rami, najveća biblioteka u Istanbulu 

Otvorena je Biblioteka Rami, najveća biblioteka u Istanbulu 
Slatka-Tajna.Eu
Otvorena je Biblioteka Rami, najveća biblioteka u Istanbulu 

Rami biblioteka smještena je u Ejupsultanu u Istanbulu, u bivšoj kasarni Rami iz 18. stoljeća. Nakon radova na restauraciji, renoviranju i izgradnji koji su obavljeni prema originalnoj strukturi i materijalu, biblioteka Rami je postala ‘najveća biblioteka u Istanbulu’ i spada u nekoliko vodećih biblioteka u Evropi koje posjeduju svoje prepoznatljive karakteristike.

Kampus Rami kasarne ima kapacitet od 4.200 ljudi i brojna odjeljenja, uključujući biblioteku za bebe i djecu, digitalnu biblioteku, biblioteku za mlade, odrasle i razne specijalizirane biblioteke. Za pružanje modernih bibliotečkih usluga, kompleks uključuje i 24-satne učionice i čitaonice, odjel za bebe i djecu, pristupni dio, te grupne i individualne učionice. Sa zatvorenom površinom od 36.000 m² i kapacitetom od 2,5 miliona knjiga na 220 dekara, uređena površina biblioteke od 51.000 m² čini je „bibliotekom sa najvećom unutrašnjom zelenom površinom” u Evropi. Pored ovog prostranog zelenog prostora, u biblioteci Rami se nalazi I vještačko jezerce od 1.000 m² okruženo drvećem.

Prvi kompleks u Turskoj koji je dobio certifikat održivog muzeja

Biblioteka Rami također posjeduje prvi ‘Certifikat održivog muzeja biosfere’ u Turskoj. Biblioteka je dobila Certifikat održivog muzeja biosfere, certifikat održivosti turizma, kao priznanje za potpunu usklađenost sa principima održivosti sa svakog aspekta, uključujući tehnike restauracije i infrastrukturne sisteme, strukturu koja podržava lokalni kulturni život i novi zeleni životni prostor za posjetitelje. Pored toga, Biblioteka je platforma preko koje se stari izvori i informacije prenose budućim generacijama.

İstanbulska Živa biblioteka’

Biblioteka Rami donesena je u Istanbul na način osmišljen da zadovolji kulturne, obrazovne i umjetničke potrebe društva u okviru koncepta „žive biblioteke“ i u okviru koncepta modernog bibliotekarstva. Biblioteka će svojom raznolikošću posjetiteljima svih uzrasta pružiti “potpuno novo iskustvo bibliotekarstva”. Specijalistička biblioteka Atatürk studija, unutar Ramija, postat će najveća Atatürk specijalizirana biblioteka u Turskoj. Ovo odjeljenje predstavlja bogatu kolekciju koja se sastoji od više od 20.000 knjiga koje služe istraživačima i čitaocima koji rade posebno u oblasti društvenih i humanističkih nauka, zajedno sa radovima vezanim za historiju Republike Turske, turski jezik i kulturu, posebno historiju Atatürka.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Prošlost se prenosi u budućnost u restauratorskom odjelu “Şifahane”

Rukopisi evidentirani u inventaru biblioteke i rijetki štampani radovi čuvaju se u “Şifahane” (restauratorskom odjelu) smještenom u Biblioteci rukopisa. Dotrajalost raznih tomova i knjiga procjenjuje se kroz studije koje se rade u laboratoriji Biblioteke, a restauratorske radove pedantno izvršavaju stručnjaci. Artefakti pod nadzorom Šifahane čuvaju se u skladišnim prostorima pod odgovarajućim uvjetima i redovno se održavaju. Biblioteka Rami za koju se očekuje da u oblasti kulture, historije i umjetnosti postane „glavna atrakcija“u Istanbulu, čitaocima i istraživačima nudi milione knjiga, digitalnih materijala i druge vrste izvora. Biblioteka će također biti domaćin predavanjima, seminarima, radionicama i izložbama tokom cijele godine.

Od historijske kasarne do najveće biblioteke u Turskoj

Kasarnu farme Rami, kako je poznata u arhivskoj evidenciji, podigao je veliki vezir Rami Mehmet-paša za vrijeme vladavine sultana Mustafe III (1757-1774) u Osmanskom carstvu. Kasarna, koja je služila i vojsci u republikanskom periodu, aktivno se koristila do 1960-ih godina. Kasarna je pretvorena u jednu od najvažnijih biblioteka u Turskoj, sa radovima na restauraciji koji su započeli 2014. i završeni 2023. godine.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Najnesretniji fudbaler na svijetu pravi veliki transfer na Old Trafford?

Najnesretniji fudbaler na svijetu pravi veliki transfer na Old Trafford?

Tretman kojim su Evropljanke njegovale lice vijekovima unazad

Tretman kojim su Evropljanke njegovale lice vijekovima unazad