in

Dugogodišnji TV novinar Ilko Barbarić predstavio svoj književni prvijenac / Bljesak.info

Slatka-Tajna.Eu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dugogodišnji televizijski novinar Ilko Barbarić predstavio je mostarskoj publici svoj književni prvijenac – tri zasebna teksta ”upakirana” u jednu knjigu: roman ”Zatvaraj vrata” te dva komična dramska teksta ”Nemoj preko telefona” i ”Štrajk glađu poslije ručka”.

”Večeras predstavljam zbirku tri naslova u jednome. Riječ je o kratkom romanu ‘Zatvaraj vrata’, koji je inspiriran stvarnom situacijom u Mostaru za vrijeme korone, gdje je jedan dečko bio zaražen i praktički zatočen u svom stanu, nije imao nikoga da mu pomogne jer je sam živio. Mene je ta situacija bespomoćnosti zabrinula, zaintrigirala, pa čak i izrevoltirala. Međutim, u pomoć mu priskače netko od koga se najmanje nadao, a to je njegov susjed i stari roker, koji ne doživljava ono što doživljavaju mnogi oko njega te na taj način ruši predrasude”, kazao je Barbarić.

Foto: Bljesak.info / Ilko Barbarić predstavio svoj književni prvijenac

 

Uz kratki roman u knjizi se nalaze i dva komična dramska teksta.

”Jedna od komedija govori o arhetipskom čovjeku koji vječno sjedi u istom uredu, u svim režimima, a jedino što se mijenja su slike vladara iznad njegove glave u uredu. Tekst je pisan tvrdim hercegovačkim dijalektom te se u njemu mogu prepoznati naše, ali i svako drugo podneblje”, dodao je autor.

Foto: Bljesak.info / Ilko Barbarić predstavio svoj književni prvijenac

 

Druga komedija govori o mlađem bračnom paru i o običnoj poslijepodnevnoj životnoj situaciji:

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


”Par ima dilemu da li naručiti dostavu ili da im njena mama donese obrok što bi onda značilo da mužu nema ići u kafić s rajom kako bi gledao finale Lige prvaka i tu onda nastaje dernek. Ovaj tekst na komičan način obrađuje temu spektra složenosti odnosa između ljudi općenito.

Foto: Bljesak.info / Ilko Barbarić predstavio svoj književni prvijenac

Književnica Sanijela Matković istaknula je kako je specifičnost Barbarićeve knjige što je u njoj ozbiljan roman „pomiješan” s dva komedijska dramska djela.

”Rekla bih da je roman fenomenalan jer je u maloj formi prikazana cijela jedna psihologija ljudskog ponašanja, odnosno neponašanja, gdje je zatvorena vrata ostavljaju ljude u izolaciji i čovjeka u potrebi dovode u kriznu situaciju”, kazala je Matković.

Ona je pohvalila i Barbarićevu sposobnost da s malo riječi puno toga kaže.

Foto: Bljesak.info / Ilko Barbarić predstavio svoj književni prvijenac

 

”Mi danas cijenimo knjigu vizualno, to jest po broju stranica, a vjerujete da je puno lakše napisati knjigu od 400 stranica nego napisati priču u trideset stranica. Ilko je mogao ovu priču razraditi na velikom broju stranica, ali ju je sažeo novinarski precizno, književno odlično. Ja sam je pročitala od riječi do riječi i opet ću je pročitati”, zaključila je književnica.

O romanu je govorio i generalni konzul Republike Hrvatske u Mostaru Marko Babić, dok je ulomke čitao glumac Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru Miro Barnjak.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Ella Dvornik ponovo promijenila imidž: Nova godina, nova boja

Mentalni poremećaji kod djece sve učestaliji, pacijenti i sedmogodišnjaci