in

“Ispada da se nije napravilo ništa”

“Ispada da se nije napravilo ništa”
Slatka-Tajna.Eu
“Ispada da se nije napravilo ništa”

Zoran Milanović

Foto: HTV / HRT

Predsjednik Republike Zoran Milanović danas je napao Vladu zbog sporosti obnove na Baniji nakon potresa, rekavši kako ispada da se nije napravilo ništa te da ne vjeruje najavama da će iduća godina biti godina obnove.

Jučer je obilježena druga godišnjica od razornog potresa koji je pogodio Petrinju i druge dijelove Hrvatske.

Milanović je na konferenciji za medije na Pantovčaku rekao da nakon dvije godine strpljenja i prešutne ili izravne podrške Vladi osjeća osobnu potrebu reći nešto o toj temi. Ustvrdio je da je sanacija posao Vlade – ili bi barem trebao biti.

– Ako je volja tu, a novca ima puno više nego ranije, posao se može odraditi, rekao je Milanović.

– Manje od sto zgrada, odnosno kuća, u ovom je trenutku u postupku nove izgradnje. Od 38.000 oštećenih objekata. Drugim riječima, ispada da ih nema više od sto u kojima se ne može živjeti, što je možda i sjajna vijest. Možda Glina postane svjetski centar i referalni centar za konstrukcijsko inženjerstvo i protupotresne tehnike, ironično je komentirao predsjednik.

– Možda Japanci dođu učiti na Baniju kako se grade kuće preko vikenda sa susjedima, kako se šaluje deka s bocom rakije… Ili možda ovo što se iznosi baš i nije istina. Ili je istina pa je strahovito porazna. Dakle, ispada da se ovdje nije napravilo ništa, dodao je.

Boli me da vidim da je Republika Srpska obnovila više nego što je obnovila Hrvatska vlada

Poručio je da treba potrošiti novac EU-a dok ga bude i dok mu vrijednost ne padne, dodajući da smo i dalje najlošiji u Uniji po realizaciji dostupnih sredstava.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Ja za ovo ne mogu držati odgovornim nikoga osim onoga tko je glavni i odgovoran, a to je vlast, to je Vlada, rekao je Milanović.

Negativno je usporedio obnovu nakon potresa s obnovom nakon Domovinskog rata, kao i poplave u Gunji, u vrijeme kad je on bio premijer.

– Nisam otišao ni jučer ni danas, otići ću odmah nakon Nove godine. Nisam inspektor. A iskreno govoreći, boli me da vidim da je Republika Srpska obnovila više nego što je obnovila Hrvatska vlada. Ili možda malo griješim, ali ne previše. To je tužno, ali tak’ je, rekao je Milanović.

“Epska nesposobnost ili nehaj”

Kritizirao je i premijera Andreja Plenkovića zbog toga što jučer nije otišao na obilježavanje druge godišnjice potresa.

– Prošle godine su mu zviždali u Petrinji ili gdje i gađali ga snijegom, a kako je on nježna srca, vjerojatno mu to smeta pa nije otišao. To je naš posao, i da te mrze, rekao je Milanović.

Na novinarsko pitanje vjeruje li u tvrdnju da će iduća godina biti godina obnove odgovorio je niječno.

– Više ne. Vjerovao sam dvije godine. Više ne vjerujem, rekao je predsjednik.

– Ne vjerujem više. Ako te jednom… – onda si budala ako vjeruješ i dalje, dodao je.

– Ja sam mislio da će to u godinu dana biti uglavnom riješeno. I da će se onda vlast time hvaliti. Legitimno, imaju pravo na to. Međutim, oni doživljavaju opravdane kritike. Zašto to ne rade? Ja to mogu protumačiti nakon dvije godine isključivo jednom epskom nesposobnošću. Ili možda nehajem, nemarom, rekao je Milanović, dodajući da su na Baniji pogođeni uglavnom najsiromašniji hrvatski građani.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

JK kao snježna kraljica oduševila najmlađe: Održan humanitarni koncert za djecu u Beogradu – Senzacija

JK kao snježna kraljica oduševila najmlađe: Održan humanitarni koncert za djecu u Beogradu – Senzacija

Hrvatska starleta koja se povezivala sa starijim hrvatskim tajkunom demantirala da čeka dijete s beogradskim bogatašem

Hrvatska starleta koja se povezivala sa starijim hrvatskim tajkunom demantirala da čeka dijete s beogradskim bogatašem