in

MVP Ukrajine: Želimo održati mirovni samit u februaru

MVP Ukrajine: Želimo održati mirovni samit u februaru
Slatka-Tajna.Eu
MVP Ukrajine: Želimo održati mirovni samit u februaru

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba izjavio je za Associated Press kako ukrajinske vlasti žele da bude održan mirovni samit do kraja februara, po mogućnosti u Ujedinjenim nacijama s generalnim sekretarom Antoniom Guterresom kao posrednikom.

Kuleba je tokom intervjua za AP rekao da će Ukrajina učiniti sve što može da dobije rat 2023. godine, te istakao da diplomatija uvijek igra važnu ulogu.

Svaki rat se završava na diplomatski način. Svaki rat se završava kao rezultat akcija preduzetih na bojnom polju i za pregovaračkim stolom”, rekao je on.

Objasnio je da bi ukrajinska vlada željela održati mirovni samit do kraja februara, oko godišnjice početka ruske invazije.

Ujedinjene nacije mogle bi biti najbolje mjesto za održavanje ovog samita, jer se ne radi o činjenju usluge određenoj zemlji. Ovdje se zaista radi o tome da se svi budu uključeni”, izjavio je Kuleba.

Predsjednik Volodimir Zelenski je 12. decembra rekao da Ukrajina planira da pokrene samit za implementaciju ukrajinske formule mira 2023. godine. Na samitu Grupe 20 na Baliju u novembru je Zelenski predstavio formulu mira od 10 tačaka koja uključuje obnovu teritorijalnog integriteta Ukrajine, povlačenje ruskih trupa, oslobađanje svih zarobljenika, tribunal za odgovorne za agresiju i sigurnosne garancije za Ukrajinu.

Upitan da li bi Rusija bila pozvana na samit, Kuleba je rekao da bi Moskva prvo morala da odgovara za ratne zločine pred međunarodnim sudom.

Na ovaj korak mogu biti pozvani samo na ovaj način“, rekao je Kuleba.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Kuleba je rekao da se Guterres pokazao kao “efikasan posrednik i efikasan pregovarač, i što je najvažnije, kao principijelan i pošten čovjek”.

Stoga bismo pozdravili njegovo aktivno učešće”, dodao je on.

U komentarima objavljenim u nedjelju na ruskoj državnoj televiziji, ruski predsjednik Vladimir Putin je tvrdio da je njegova zemlja spremna za pregovore o okončanju rata u Ukrajini, ali da su Ukrajinci ti koji odbijaju da preduzmu taj korak. Uprkos Putinovim komentarima, moskovske snage su nastavile da napadaju Ukrajinu.

Kuleba je rekao da Rusi “redovno govore da su spremni za pregovore” ali da to nije tačno, “jer sve što rade na ratištu dokazuje suprotno”.

Ukrajina je danas pozvala zemlje članice UN-a da Rusiju isključe iz UN-a i oduzmu joj status stalne članice Vijeća sigurnosti, a Kuleba je rekao da su se dugo spremali na ovaj korak “kako bi razotkrili prevaru i lišili Rusiju njenog statusa“.

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine tvrdi da Rusija nikada nije prošla zakonsku proceduru za sticanje članstva i zauzimanje mjesta SSSR-a u Vijeću sigurnosti UN-a nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Ovo je početak teške bitke, ali borićemo se, jer ništa nije nemoguće“, rekao je on za AP.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Kao u haremu: Selma Bajrami pozirala s trbušnim plesačicama

Kao u haremu: Selma Bajrami pozirala s trbušnim plesačicama

PROCURILA SLIKA MAJE PRIJE ESTETSKIH OPERACIJA! Je li moguće da je ovo ista osoba

PROCURILA SLIKA MAJE PRIJE ESTETSKIH OPERACIJA! Je li moguće da je ovo ista osoba