in

Lana Pudar najbolja je sportašica BiH, sportaš Džanan Musa / Bljesak.info

Lana Pudar najbolja je sportašica BiH, sportaš Džanan Musa / Bljesak.info
Slatka-Tajna.Eu
Lana Pudar najbolja je sportašica BiH, sportaš Džanan Musa / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina 22. put je dobila najbolje sportaša, a godinu na izmaku obilježili su plivačica Lana Pudar i košarkaš Džanan Musa, koji su okrunjeni u hotelu “Holiday” u Sarajevu na spektakularnoj manifestaciji Izbora najboljeg sportaša BiH u organizaciji “Nezavisnih novina” i Radio-televizije BiH.

Žiri 22. Izbora najboljeg sportaša BiH jednoglasno je odlučio da ovogodišnji laureati budu Lana Pudar i Džanan Musa, koji su iza sebe imali nezaboravnu godinu.

Ozbiljna konkurencija 

Ove godine žirijem je predsjedavao proslavljeni nogometaš Nikola Nikić, koji je s ostatkom žirija imao težak posao, ali je na kraju, uz konsenzus svih, donio pravične odluke. I ovogodišnji izbor održan je uz partnerstvo Olimpijskog saveza BiH i snažnu podršku Ministarstva civilnih poslova BiH.

Lana Pudar je i ove godine pisala povijest bh. sporta i plivanja. Mostarka je upisala najveći uspjeh karijere pošto je osvojila zlatnu medalju u disciplini 200 metara delfin na Europskom prvenstvu u vodenim sportovima koje je održano u Rimu.

Na istom prvenstvu osvojila je i bronzu u disciplini 100 metara delfin. Postala je dvostruka juniorska prvakinja Europe, 50 i 200 metara delfin stilom te viceprvakinja na 100 metara, a donijela je i povijesne medalje za BiH s Mediteranskih igara, gdje je bila zlatna na 100 i 200 metara.

Također, imala je zapažene nastupe na nedavno završenom Svjetskom prvenstvu u Melbourneu. U najužoj konkurenciji bile su još i odbojkašica Dajana Bošković i biciklistkinja Lejla Njemčević.

Sjajna godina 

Musa se ove godine vratio na velika vrata. Fenomenalnu sezonu u dresu Beogana okrunio je nagradom za najkorisnijeg igrača španske ACB košarkaške lige, najkvalitetnije lige u Europi. Odigrao je fenomenalno u dresu BiH na Europskom prvenstvu, na kojem je prosječno bilježio 21,4 poena po utakmici.

  / Džanan Musa

Zatim je uslijedila kruna karijere i potpis za slavni Real, s kojim je već osvojio prvi trofej, Superkup Španjolske. Već u dva navrata proglašen je za MVP-ja kola u elitnoj Euroligi i trenutno je jedan od najboljih košarkaša Eurolige.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Prije svega, želio bih da iskažem žal što nisam mogao da prisustvujem ovoj sjajnoj dodjeli nagrade, ali koristim ovako priliku da zahvalim svima koji su sudjelovali u ovom izboru. Prije svega, želim da zahvalim ‘Nezavisnim novinama’ na izboru ove sjajne nagrade. Bio sam na dodjeli ove nagrade prije nekoliko godina za najperspektivnijeg sportaša BiH, ali evo, kako red ide, sad je došao red na mene da dobijem nagradu za najboljeg sportaša. Želim zahvaliti svim Bosancima i Hercegovcima na podršci, kao i svojoj obitelji, koja mi pruža nevjerojatnu podršku. Ovo je samo jedna više motivacija za mene da nastavim da radim i nadam se da ćemo se vidjeti uskoro”, poručio je iz Madrida laureat za 2022. godinu.

Među tri najbolja našli su se i nogometaš Nemanja Bilbija i taekwondoist Nedžad Husić.

Priznanje Delaliću

Tradicionalno su dodijeljene nagrade u ukupno 12 kategorija. Epitet najbolje ekipe ponijela je ženska odbojkaška reprezentacija BiH, koja je drugi put uzastopno izborila nastup na Europskom prvenstvu, a igrala je i elitnu CEV Zlatnu ligu. U ime “zmajica” nagradu je primila kapetanka ove reprezentacije Anđelka Radišković.

Nagrada za najboljeg trenera zasluženo je otišla u ruke Gorana Grahovca, glavnog trenera fenomenalne Lane Pudar.

Za najperspektivniju sportašicu i najperspektivnijeg sportaša proglašeni su biciklistkinja Dragana Matić i karatist Luka Pejić. Dodijeljena je nagrada i za razvoj sporta, a ova titula pripala je Nihadu Selimoviću, prvom čovjeku Košarkaškog kluba Spars. Žiri je nagradu za fair-play i sportskog uzora dodijelio sutkinji Merimi Tanović Čamo.

Nagrade za životno djelo dodijeljene su proslavljenom nogometašu Željezničara Miši Smajloviću, nepremašenom košarkaškom stručnjaku Bogdanu Tanjeviću i posthumno Zlatanu Saračeviću, rukometnoj legendi i Muhamedu Mujiću, simbolu FK Velež.

Nagrada za najbolju ekipu u sportu osoba s invaliditetom pripala je reprezentaciji BiH u sjedećoj odbojci, dok je priznanje za najboljeg sportaša za osobe s invaliditetom pripalo kapetanu odbojkaške reprezentacije BiH Sabahudinu Delaliću.

Srca čitatelja “Nezavisnih novina” i posjetitelja portala www.nezavisne.com ove godine osvojio je nogometaša Nemanja Bilbija, koji je rušio rekorde Premijer lige BiH. Tako je 22. Izborom spuštena zavjesa na sportsku priču u 2022. godini.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Zavirite u luksuzni dom Jelene Karleuše: Predstavila je praznične dekoracije

Zavirite u luksuzni dom Jelene Karleuše: Predstavila je praznične dekoracije

Dejanu pokazao romantičan momenat sa novom djevojkom!

Dejanu pokazao romantičan momenat sa novom djevojkom!