in

Sindikat novinara za bolju zaštitu prava honoraraca i freelancera

Sindikat novinara za bolju zaštitu prava honoraraca i freelancera
Slatka-Tajna.Eu
Sindikat novinara za bolju zaštitu prava honoraraca i freelancera

Rezultati istraživanja o nestandardnim oblicima rada u medijima

Foto: Matija Habljak / Pixsell

Sindikat novinara Hrvatske (SNH) u srijedu je predstavio istraživanje o nestandardnim oblicima rada u medijima istaknuvši potrebu izrade strategije za bolju regulaciju radničkih i socijalnih prava atipičnih medijskih radnika honoraraca i freelancera.

Cilj istraživanja provedenog u sklopu projekta Sindikati za pravedan oporavak bio je prikupiti osnovne informacije o radnom statusu atipičnih radnika, honoraraca i freelancera, čiji se glasovi, kako je istaknuto, slabije čuju kod poslodavaca, zakonodavaca i šire javnosti.

– To je problem koji nas u medijskom sektoru jako muči. Svjesni smo i toga da je taj problem sve veći i da je potreba podrške i zaštite radničkih socijalnih prava naših kolega i kolegicama koji rade u atipičnim uvjetima rada itekako potrebno’, kazala je predsjednica SNH i Europske federacija novinara Maja Sever. 

Rezultate istraživanja na uzorku od 135 ispitanika predstavila je docentica iz Centra za istraživanje medija i komunikacije Fakulteta političkih znanosti Dina Vozab objasnivši kako se atipični rad u medijima odnosi na oblike zaposlenja koji nisu stalni i/ili na nepuno radno vrijeme. Dodatno je pojasnila da je riječ o kratkoročnijim ugovorima, podugovorenom poslu, povremenom, honorarnom i freelance radu.

Prema rezultatima istraživanja, prosječna mjesečna neto plaća najviše anketiranih ‘atipičnih’ novinara i fotoreportera iznosi od 4.000 do 8.000 kuna (njih 34,1 posto), a slijedi ih druga velika skupina od 31,1 posto koji su plaćeni od 0 do 4.000 kuna. Pojednostavljeno, gotovo dvije trećine honoraraca i freelancera u hrvatskim medijima radilo je za manje od hrvatske prosječne neto plaće koja je, kako je istaknuto u istraživanju, u lipnju iznosila 7.711 kuna.

U zaključku istraživanja istaknuto je da su atipični radnici u medijima visokoobrazovani, no, ispodprosječno plaćeni te da se na njima provodi model marginalizacije- pritisak da se postane atipičnim radnikom – medijskim freelancerom.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Na okruglom stolu u Novinarskom domu sudjelovali su i Ivana Perić, novinarka tjednika Novosti i portala Radnička prava i članica feminističkog kolektiva fAKTIV te Josipa Klišanin, načelnica Sektora u Upravi za rad i zaštitu na radu koja je sudjelovala ispred Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Kako momentalno da stanete na put mamurluku

Kako momentalno da stanete na put mamurluku

Osiguran grant od tri miliona eura za Luku Brčko

Osiguran grant od tri miliona eura za Luku Brčko