in

Osiguran grant od tri miliona eura za Luku Brčko

Slatka-Tajna.Eu

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i direktorica Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuela Naessl potpisali su Ugovor o grantu za Luku Brčko.

Vrijednost granta iznosi tri miliona eura i namijenjen je modernizaciji luke, što je ocijenjeno prioritetom Bosne i Hercegovine.

Luka Brčko je izgrađena 1913., dograđena u periodu od 1952. do 1962. godine, a za saobraćaj se obala luke zvanično počela koristiti 1953. kada je osnovano Preduzeće za riječni saobraćaj i pristanište.

Tokom rata na prostorima Jugoslavije (1991-1995), i pet godina poslije, zbog nerješenog međudržavnog statusa rijeke Save plovidba je obustavljena i nisu vršene pretovarne aktivnosti rijeka – obala.

Donacijom Vlade Italije 2001. obnovljene su i ponovo stavljene u funkciju portalne dizalice, čime su se ponovo stekli uslovi za aktivno učešće Luke Brčko u transportnom sistemu BiH. Od 2004. luka posluje pod nazivom Javno preduzeće Luka Brčko d.o.o. Brčko Distrikt . U septembru 2006. luka je dobila međunarodni status.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Radovi na modernizaciji započeti su 2021.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Sindikat novinara za bolju zaštitu prava honoraraca i freelancera

SA SANJOM VUČIĆ NISAM BIO U VEZI: Sergej Pajić se naljutio na pitanja o emotivnom životu