in

HLADAN TUŠ ZA DODIKA: CIK opet priznaje sporni listić, peti delegat iz RS-a…

Slatka-Tajna.Eu

Centralna izborna komisija BiH najvjerovatnije će opet priznati sporni listić od kojeg ovisi peti delegat u iz Republike Srpske u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, saznaje portal Istraga.

Najmanje četiri člana CIK-a su ove sedmice, na usaglašavanju, ustvrdila da je sporni listić važeći te da ga treba priznati.

Odluka bi trebala biti razmatrana sutra (u četvrtak) na sjednici koja je zakazana za 10 sati. Ukoliko četiri člana CIK-a ostanu pri svom stajalištu, to će značiti da SNSD Milorada Dodika opet nema četiri sigurna delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. SNSD je sada na tri delegata, dok su opozicija iz RS-a ima jednog sigurnog. O petom delegatu će, ukoliko Sud BiH ponovo ne ukine odluku, odličivati žrijeb.

Podsjećamo, prilikom glasanja u Narodnoj skupštini RS, dvije liste, prva SNSD-ova, a druga PDP-ova, imale su po 12 glasova. Međutim, Izborna komisija NSRS koja je provodila izbor delegata za Dom naroda proglasila nevažećim jedan listić koji je bio u korist liste PDP-a koju je nosio Nenad Vuković. Nakon proglašavanja tog listića nevažećim, Vuković je pao na jedanaest glasova, dok je Snježana Novaković-Bursać iz SNSD-a ostala na dvanaest glasova.

Uslijedila je, potom, žalba CIK-u čiji su članovi, na sjednici održanoj 5. decembra, po službenoj dužnosti utvrdili da je listić važeći. Nakon toga, SNSD je uputio žalbu Sudu BiH, a žalbu je, prema informacijama Istrage, pisao bivši predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija koji je iskoristio svoje veze sa sudijama.

Sud BiH je, potom, uvažio žalbu SNSD-a nalažući CIK-u ponovno odlučivanje. No, ono što je posebno sporno u odluci Suda BiH je jedan navod iz obrazloženja. Naime, sudije su, uvažavajući Tegeltijinu žalbu, konstatovale da CIK nije mogao po službenoj dužnosti preispitivati odluku Izborne komisije Narodne skupštine Republike Srpske.

Odluka Suda BiH po žalbi SNSD-a: CIK ne može odlučiti po službenoj dužnosti

Međututim, u Izbornom zakonu jasno je propisano da Centralna izborna komisija BiH može odlučivati i po službenoj dužnosti.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


alt

Izborni zakon: CIK može odlučivati po službenoj dužnosti

CIK će se, kako saznajemo, ponovo pozvati na ovu odredbu koju je Sud BiH ranije previdio. Ako Sud potvrdi odluku CIK-a koja je skoro izvjesna, organizirat će se žrijeb za izbor petog delegata u Klubu Srba Doma naroda PS Bih. Ukoliko “sretni” dobitnik bude Nenad Vuković, to će značiti da Milorad Dodik i njegov SNSD gube kontrolni paket u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. U tom slučaju, naime, dva opoziciona delegata iz NSRS-a bi bila dovoljna za postojanje entitetske većine prilikom glasanja u Domu naroda BiH, piše Istraga.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Pojavila se posljednja fotografija Milana Radulovića Laće: Drastično smršao, na licu naočare – Senzacija

ČULI SMO SE 6. DECEMBRA, A ONDA JE NESTAO… Oglasila se Laćina bivša djevojka – Senzacija