in

Nastavnik osuđen za bludne radnje nad maloljetnicom dao otkaz

Nastavnik osuđen za bludne radnje nad maloljetnicom dao otkaz
Slatka-Tajna.Eu
Nastavnik osuđen za bludne radnje nad maloljetnicom dao otkaz

Samir Alihodžić dao je otkaz na mjesto nastavnika tjelesnog odgoja u sarajevskoj osnovnoj školi “Grbavica 1”. To je potvrdio njegov advokat Alen Nakić u ponedjeljak navečer, 19. decembra.

Alihodžić je u novembru prošle godine pravosnažno osuđen za bludne radnje nad maloljetnicom. Nakon što je 16. decembra objavljeno da se vratio na posao, uslijedile su brojne reakcije roditelja i javnosti.

U sarajevskoj osnovnoj školi je 19. decembra uveče održan sastanak predstavnika roditelja i uprave u vezi cijelog slučaja.

Dalibor Tanić, predsjednik Vijeća roditelja ove škole, rekao je nakon sastanka da roditelji nisu zadovoljni ishodom, odnosno usmenom potvrdom Zprave škole da je Alihodžić dao otkaz.

“Sačekaćemo sutra dok ne dobijemo zvanično rješenje od Uprave škole. Ovaj slučaj narušio je raniju dobru komunikaciju i saradnju roditelja sa upravom škole”, rekao je Tanić.

Objasnio je da je žalosno što se ovako dugo čeka rješavanje situacije u kojoj je zakon tako jasan.

“Tražićemo da se u rješenju navede zašto je radni odnos raskinut te da se ne može desiti da on sutra dobije posao nastavnika u nekom drugom kantonu ili bilo gdje. Osobe sa takvom presudom ne bi smjele raditi ni u školi niti u dodiru sa djecom uopšte”, rekao je Tanić nakon sastanka.

Niko iz Uprave škole nije se obratio medijima nakon sastanka. Poručili su da će uskoro izdati saopštenje za javnost.

Tanić je potvrdio za Radio Slobodna Evropa (RSE) da se u školi nalazi inspekcija rada kao i prosvjetna inspekcija. Oni treba da utvrde da li je u slučaju vraćanja na posao Samira Alihodžića prekršen zakon i ko je odgovoran.

“Nesumnjivo je da neko treba odgovarati što ovaj slučaj nije riješen na vrijeme. Da li je to prošla Uprava škole ili ova, to će, nadam se, utvrditi inspekcije”, rekao je Tanić.

Prethodno je zVijeća roditelja zahtijevalo da Uprava škole pokrene postupak prekida radnog ugovora sa Alihodžićem u roku od 24 sata. U suprotnom će, naveli su u zahtjevu, bojkotovati nastavu dok se ovaj zahtjev ne ispuni.

“Ovo je jedini zahtjev koji imamo, bez alternative, kao roditelji čija djeca pohađaju ovu školu i naša je obaveza da istrajemo u tome, jer je to jedino rješenje koje je u interesu svih nas, a najviše naše djece,“ navodi Vijeće roditelja u zahtjevu.

Presuda nastavniku za bludne radnje nad maloljetnicom

Alihodžić je osuđen za krivično djelo bludne radnje nad maloljetnom osobom, naveo Općinski sud Sarajevo, u odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE). Prvostepena presuda mu je izrečena 26. januara 2021. godine, a potvrđena je odlukom drugostepenog suda 11. novembra iste godine.

Osoba koja “učini samo bludnu radnju prema djetetu ili maloljetniku, će biti kažnjena zatvorom od šest mjeseci do pet godina”, navodi se u članu Krivičnog zakona Federacije BiH, po kojem je Alihodžić osuđen.

Presudom mu je izrečena i “sigurnosna mjera zabrane obavljanja zvanja i dužnosti nastavnika tjelesnog i zdravstvenog odgoja u trajanju od jedne godine, računajući od dana pravomoćnosti presude”, ističe Općinski sud Sarajevo.

Vijeće roditelja navodi da je Alihodžić ovu zabranu proveo na neplaćenom odsustvu, te da Uprava škole nikada nije prekinula njegov radni ugovor.

Na društvenim mrežama se oglasila i Alihodžićeva žrtva

Na društvenoj mreži Facebook se 16. decembra oglasila i Emina Brkanić, navodeći da je bila Alihodžićeva žrtva.

“Ja sam kao maloljetno lice i žrtva seksualnog zlostavljanja Samira Alihodžića bila zaštićeni svjedok u procesu suđenja. Prijavu nisam podnijela radi sebe. Uradila sam to onda kad sam saznala da nisam jedina, iako sam se ja već do tad uspjela iščupati”, navela je u svojoj objavi na društvenoj mreži Facebook.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Kaže da je suđenje trajalo godinama, te da je bilo” mukotrpno i bolno”.

“Iako je u presudi dobio zabranu obavljanja djelatnosti u trajanju od samo godinu dana, vjerovala sam da će etiketa koju je napokon dobio i činjenica da će odslužiti zatvorsku kaznu biti dovoljan razlog da ga više nikad niko ne zaposli u bilo kojoj radnoj sferi koja podrazumijeva rad s djecom”, navela je.

Brkanić o cijelom slučaju nije željela govoriti za Radio Slobodna Evropa, navodeći da nema snage za dalje medijsko eksponiranje.

Ministarstvo zatražilo hitan inspekcijski nadzor

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović nije odgovorila na upit Radija slobodna Evropa o tome šta je ministarstvo poduzimalo u ovom slučaju i šta može poduzeti da zaštiti učenike.

Ministarstvo se, istovremeno, 17. decembra oglasilo saopštenjem i najavilo hitno razmatranje izmjena propisa kojima će biti regulisan “rad osuđenih pedofila u obrazovnom sistemu”.

“Jasno je da propisi na nižim nivoima vlasti, tj. na nivou kantona, ne mogu dovoljno urediti ovu oblast, koja mora biti obuhvaćena i odredbama krivičnog zakona i zakona o radu”, naveli su iz Ministarstva.

Dodali su da primjena propisa zavisi i od odluka pravosudnog sistema kojima se kreira kaznena politika.

“Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS iniciralo je hitni inspekcijski nadzor, kako bi se utvrdile sve činjenice u vezi sa povratkom pravosnažno osuđenog lica na nastavu u Osnovnoj školi Grbavica I”, naveli su iz Ministarstva 19. decembra, u posljednjem saopštenju vezanom za ovaj slučaj.

Oglasila se i stranka Narod i Pravda

O slučaju se oglasila i stranka Narod i pravda (NiP), nakon što su mediji izvještavali da osuđeni Alihodžić uživa zaštitu sistema, jer je zet Kemala Ademovića, prvog zamjenika predsjednika ove stranke.

“Osuđeni nastavnik već više od godinu dana nije zet Kemala Ademovića”, naveli su iz stranke, i dodali da je potpuno neprihvatljivo da se nastavnik Alihodžić vrati na radno mjesto.

“Institucije sistema obavezne su trajno onemogućiti licima koja su osuđena za krivično djelo pedofilija rad s maloljetnim osobama, te stati u zaštitu maloljetnika, ali i kompletnog obrazovnog sistema”, navodi se u saopštenju.

Sindikat radnika u obrazovanju traži istragu i utvrđivcanje odgovornosti

Saudin Sivro, predsjednik sarajevskog ogranka Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja u entitetu Federacija Bosna i Hercegovina, demantovao je za Radio Slobodna Evropa medijske napise da se ovaj sindikat solidarisao sa osuđenim Alihodžićem.

“Nije tačno da smo stali u odbranu ikoga ko je pravosnažno osuđen za KD. Ne podržavamo pedofiliju i ne podržavamo bilo šta što je zakonom zabranjeno. Uvijek ćemo stati u zaštitu digniteta struke.”

Sivro kaže da sindikat traži da se istraži cijeli slučaj koji traje niz godina, a “očito nije završen”.

Registar pedofila samo u jednoj polovini države

U Bosni i Hercegovini, entitet Republika Srpska usvojio je Zakon o posebnom registru lica pravosnažno osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece još 2018. godine.

Time je omogućeno sastavljanje Registra pravomoćno osuđenih pedofila, a pravo uvida u Registar ima policija, sudovi i tužilaštva.

U Federaciji BiH krajem jula usvojen je Nacrt zakona o posebnom registru lica pravosnažno osuđenih za krivična djela protiv spolne slobode i morala prema djeci i maloljetnicima. Nakon toga, potrebno je da bude predložen u Parlament FBiH u formi Prijedloga.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Navodno se ne podnose: Messijeva mama pokušala zasjeniti Antonelu na vjenčanju? – Senzacija

Navodno se ne podnose: Messijeva mama pokušala zasjeniti Antonelu na vjenčanju? – Senzacija

Oženio je muškarca, pa dobio kćerku sa najboljom drugaricom: Život balkanskog pjevača ne prestaje da intrigira javnost

Oženio je muškarca, pa dobio kćerku sa najboljom drugaricom: Život balkanskog pjevača ne prestaje da intrigira javnost