in

U BiH se traga za još 7.593 osobe, a obitelji žrtva traže samo dostojanstvene pokope / Bljesak.info

Slatka-Tajna.Eu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Kolegija direktora Instituta za nestala lica BiH Mujo Hadžiomerović istaknuo je večeras u Vitezu da se u BiH još traga za 7.593 nestala.

Na okruglom stolu o temi “Postignuća i prioriteti u procesu traženja nestalih u BiH”, Hadžiomerović je izjavio da je nedostatak točnih informacija o lokacijama masovnih grobnica i dalje najveći problem u ovom procesu, kao i loša materijalno-tehnička opremljenost Instituta.

Foto:BHRT / Kolegij Instituta za nestale osobe BiH

Ove godine 103 ekshumacije

On je rekao da su u ovoj godini bile 103 ekshumacije, te napomenuo da je značajan iskorak napravljen kada je riječ o procesu identifikacija, pa je u ovoj godini identificirano 150 žrtava proteklog rata, što je duplo više u odnosu na prošlu godinu.

“Ove smo godine intenzivno radili na identifikacijama žrtava koje su ekshumirane u ranijim godinama, a porodice nisu bile spremne da prihvate posmrtne ostatke zbog činjenice da je riječ o nekompletnim tijelima žrtava”, rekao je Hadžiomerović, te dodao da su se porodice odazvale na poziv Instituta i prihvatile konačne identifikacije.

Formirana regionalna baza nestalih osoba

Hadžiomerović je rekao da je, usprkos svemu i zahvaljujući uspješnoj suradnji na regionalnom nivou, ostvaren i značajan uspjeh.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


“Zajedno sa ostalim članicama grupe za nestale osobe i konačno je, nakon 10 godina rada, objavljena jedinstvena Regionalna baza podataka nestalih osoba s više od 11.000 imena žrtava za kojima se još traga”, rekao je Hadžiomerović.

Prema njegovim riječima, od ovog broja, koji se odnosi na nestala lica u regionu, 70 posto slučajeva odnosi se na BiH.

Obitelji žrtva traže dostojanstvene pokope

Predstavnici porodica nestalih lica istaknuli su da je prošlo previše vremena, a da njihovi najmiliji nisu pronađeni, te dodali da ipak ne gube nadu kao i da vjeruju da će oni biti pronađeni, kako bi bili dostojanstveno ukopani.

Na okruglom stolu, kojeg je organizirao Savjetodavni odbor Instituta za nestala lica BiH, sudjelovali su predstavnici udruženja porodica nestalih osoba, kao i predstavnici Instituta, Tužiteljstva BiH, Agencije za istrage i zaštitu, Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, Tužiteljstva Srednjobosanskog kantona, te Međunarodne komisije za nestala lica i Međunarodnog komiteta Crvenog križa u BiH.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Godinama je krio svoju djevojku, a sada je Mirza Selimović pokazao ljepoticu koja mu je ukrala srce

HANA HUJIĆ OSTAVILA PETRA I KĆERKU! Evo gdje je uslikana i to u mini haljini koja otkriva previše