in

Nedjelja barem djelomice sunčana, ali hladnija, ponegdje magla, jaka bura

Nedjelja barem djelomice sunčana, ali hladnija, ponegdje magla, jaka bura
Slatka-Tajna.Eu
Nedjelja barem djelomice sunčana, ali hladnija, ponegdje magla, jaka bura

emisija “Vrijeme”

Foto: HTV / HRT

I dok je u većini Hrvatske “brončana” subota, prema prognozama, bila hladnija od petka, uz mjestimične pahulje na zapadu unutrašnjosti te ponegdje jaku i olujnu buru na sjevernom dijelu Jadrana, na jugu se zadržalo iznadprosječno toplo vrijeme, uz temperaturu zraka visoku kao rijetko kada u prosincu. U Dubrovniku je u u 14 sati izmjereno čak 20,0 °C – najviša temperatura zraka izmjerena na toj postaji tako kasno u godini. Viša je bila samo do 5. prosinca, i to za vrlo malo, a rekordna prosinačka temperatura u Dubrovniku je 20,3 °C, izmjerena 3. prosinca 2014. godine. Sljedećih će dana posvuda biti još hladnije, ali napokon stabilnije.

Uostalom, evo i detaljnijih vremenskih prognoza koje je za HRT pripremila Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a – najprije za kratku HRT-ovu emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika” u 19 sati:

“Iako kopneni krajevi idućih dana neće obilovati snijegom, dašak zime osjetit ćemo kroz hladnoću, osobito u ponedjeljak ujutro kada će vjerojatno biti najniže vrijednosti temperature. Bura će u nedjelju slabjeti.

Stabilno će diljem Hrvatske biti do utorka, no raste vjerojatnost za dugotrajnu maglu. U srijedu će s umjerenim jugozapadnim vjetrom stizati više oblaka, a kiša je moguća na sjevernom Jadranu, u četvrtak pak u većini krajeva.”

U nastavku slijedi Kristinina još detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U nedjelju barem djelomice sunčano, ali hladnije, ponegdje magla, jaka bura

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.: “U nedjelju će u istočnoj Hrvatskoj prevladavati sunčano i hladno, uglavnom u Posavini uz jutarnju maglu. Vjetar slab, povremeno i umjeren sjeverozapadni, poslijepodne u okretanju na jugozapadni. Najniža temperatura od -4 do -2 °C, a najviša oko 2 °C.

Još hladnije bit će u središnjoj Hrvatskoj, no neće nedostajati sunca. Vjetar većinom slab ili tiho, pa će magla biti češća, osobito u zapadnim krajevima.

Na sjevernom Jadranu puhat će umjerena i jaka bura, podno Velebita na udare i olujna, koja će postupno slabjeti. Na zapadu zemlje bit će većinom sunčano, ali u gorju će ujutro biti magle i niskih oblaka, osobito po kotlinama. Najniža temperatura zraka od -5 °C u gorju do 9 °C na otocima. Najviša na obali između 9 i 11 °C, u unutrašnjosti Istre oko 7 °C, a u višim predjelima između -1 i 2 °C.

U Dalmaciji toplije i pretežno vedro. Puhat će umjerena bura, na sjevernom dijelu i jaka. Bura popodne u slabljenju i okretanju na sjeverozapadnjak.Ujutro će bure biti i na krajnjem jugu Jadrana, slabe do umjerene, a zatim sjeverac i sjeverozapadnjak. Pa će more biti malo do umjereno valovito. Uz djelomice sunčano vrijeme, u drugom dijelu dana i pretežno sunčano, temperatura će porasti do 16 °C.”

Početkom tjedna stabilno, ali hladno

“Veće promjene vremena neće biti ni početkom radnog tjedna. Jutra na kopnu i dalje hladna, osobito u ponedjeljak, a raste i vjerojatnost za lokalno dugotrajnu maglu, pa će u utorak najviše vrijednosti temperature uvelike ovisiti o njezinoj dugotrajnosti. U srijedu će zapuhati umjeren jugozapadnjak s kojim će stizati i sve više oblaka.

Na Jadranu će u ponedjeljak bura oslabjeti te okrenuti nakratko na sjeverozapadnjak. Do utorka će biti sunčano, osobito na jugu, a zatim porast naoblake sa zapada te malo kiše na sjevernom dijelu. Jutarnja temperatura zraka malo niža, a dnevne vrijednosti neće se znatnije mijenjati.”, prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju za “Plodove zemlje” priprema Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-u.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Seksualni identitet osoba s Daunovim sindromom ne treba da bude tabu

Seksualni identitet osoba s Daunovim sindromom ne treba da bude tabu

Sanja Pilić za Bljesak.info: Čitanje i razgledavanje slikovnica zbližava roditelje s djecom / Bljesak.info

Sanja Pilić za Bljesak.info: Čitanje i razgledavanje slikovnica zbližava roditelje s djecom / Bljesak.info