in

Evo kako da se lakše izborite sa bolnim grčevima kod beba

Evo kako da se lakše izborite sa bolnim grčevima kod beba
Slatka-Tajna.Eu

Većina novorođenčadi prođe kroz fazu problema sa grčevima. Dojenački grčevi traju nekoliko mjeseci, obično do navršena tri mjeseca života i mogu biti uzrok neutješnog plača bebe.

U drugom mjesecu (od šeste sedmice) epizode plača postaju duže, bez obzira na uzrok, i traju ukupno oko dva sata. Ponekad mogu trajati ukupno četiri sata tokom dana, što je još uvijek normalno.

Zašto nastaju dojenačke kolike još nije u potpunosti razjašnjeno, ali jedan od razloga je vazduh kojeg se beba naguta pri sisanju. Nerazvijena mikrobiota probavnog sistema takođe se spominje kao mogući uzrok.

Novija istraživanja su pokazala da je kod dojenčadi nerazvijen jedan enzim u crijevima odgovoran za razgradnju laktoze iz mlijeka, zbog čega se razgradnja ne dešava, pa nastaju grčevi.

Pri ublažavanju simptoma grčeva jako je važna pravilna ishrana. Preporučuje se da bebe budu isključivo na majčinom mlijeku do šestog mjeseca života.

Time se uglavnom mogu ublažiti. Pretpostavka je da se majke koje doje hrane zdravo i kvalitetno, ali ako primijete da se kod bebe grčevi pojačaju kad one konzumiraju neku određenu namjernicu, preporuka je da ju izbjegavaju.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Ako je beba na adaptiranom mlijeku, dobro bi bilo primijeniti formulu namijenjenu za dojenčad sa grčevima.

Svakako se preporučuje da se daju probiotske kapi, dobre bakterije koje će pozitivno djelovati na floru probavnog trakta bebe – mikrobiotu.

Kako bi grčevi bili što blaži, roditelji mogu bebu stavljati na stomak, masirati joj stomak u smjeru kazaljke na sat, stavljati nešto toplo na trbuščić i nositi bebu da se umiri.

 


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Tegeltija: Zapadni Balkan je na ljestvici prioriteta EU / Bljesak.info

Tegeltija: Zapadni Balkan je na ljestvici prioriteta EU / Bljesak.info

NIJE UVIJEK ŽIVJELA U LUKSUZU: Pogledajte kuću u kojoj je odrasla Jelena Karleuša

NIJE UVIJEK ŽIVJELA U LUKSUZU: Pogledajte kuću u kojoj je odrasla Jelena Karleuša