in

Tegeltija: Zapadni Balkan je na ljestvici prioriteta EU / Bljesak.info

Tegeltija: Zapadni Balkan je na ljestvici prioriteta EU / Bljesak.info
Slatka-Tajna.Eu
Tegeltija: Zapadni Balkan je na ljestvici prioriteta EU / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

FOTO: N1 BiH / Zoran Tegeltija

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija rekao je, povodom dobivanja kandidatskog statusa BiH za učlanjenje u EU, da je  to pozitivan signal koji građani BiH već dugo čekaju i snažna poruka da je zapadni Balkan na ljestvici prioriteta Europske unije, ali i snažna motivacija za daljnji nastavak provođenja reformi čiji je cilj poboljšanje uvjeta života građana BiH.  

 Globalno izuzetno izazovne 

Predsjedavajući Tegeltija je naglasio da je Vijeće ministara BiH predano radilo na ispunjavanju zahtjeva za dobivanje kandidatskog statusa, ističući da su protekle tri godine bile globalno izuzetno izazovne – od kašnjenja formiranja vlasti na razini BiH, pandemije koronavirusa do širih geopolitičkih dešavanja i implikacija. 

Istaknuo je da je Vijeće ministara, unatoč tome, željelo realizirati značajne aktivnosti koje doprinose implementaciji 14 ključnih prioriteta, kao što je usvajanje sveobuhvatne Strategije upravljanja javnim financijama, čime je finaliziran dugogodišnji proces njene izrade. Podsjetio je i da je Parlamentarna skupština u kolovozu usvojila izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama, a  Vijeće ministara BiH utvrdilo Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ombudsmenu za ljudska prava Bosne i Hercegovine. 

Postignuta suglasnost

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Predsjedavajući Tegeltija je naveo i da je unutar BiH postignuta suglasnost i provedeni svi neophodni koraci i pregovori za pristupanje BiH Mehanizmu civilne zaštite, te da je ovaj sporazum potpisan u rujnu. Nadalje, naglasio je predsjedavajući, potpisan je i ratificiran Okvirni sporazum za IPA 3, te  je sva procedura, koja podrazumijeva zajedničke napore i suradnju svih razina vlasti, zatim Vijeća ministara BiH, Predsjedništva BiH i Parlamentarne skupštine BiH, realizirana u rekordnom roku, u srpnju i kolovozu.

Predsjedavajući Vijeća ministara je istaknuo da je sve navedeno jasan pokazatelj da u BiH postoji volja u kontekstu procesa europskih integracija i da postoji visok stupanj suglasnosti svih razina vlasti po ovom pitanju.

”Iako smo očekivali da će EU ranije prepoznati napore koje je BiH ulagala, svjesni i da su neke zemlje dobile status kandidata bez ikakvih uvjetovanja, zadovoljan sam činjenicom da je trud BiH konačno prepoznat i da je BiH dobila zasluženi kandidatski status”, istaknuo je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija. 

 


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

DALILA OTKRILA KO SU GOSTI NOVE EMISIJE: Šokirat ćete se kada vidite ko je u pitanju

DALILA OTKRILA KO SU GOSTI NOVE EMISIJE: Šokirat ćete se kada vidite ko je u pitanju

Evo kako da se lakše izborite sa bolnim grčevima kod beba

Evo kako da se lakše izborite sa bolnim grčevima kod beba