in

SDP BiH najavljuje podršku prijedlozima Udruženja poslodavaca u FBiH

SDP BiH najavljuje podršku prijedlozima Udruženja poslodavaca u FBiH
Slatka-Tajna.Eu
SDP BiH najavljuje podršku prijedlozima Udruženja poslodavaca u FBiH

Dokument „Šta poslodavci očekuju od vlasti“ sadrži prijedloge izmjena i dopuna oko 40 propisa čiji je cilj unapređenje poslovnog okruženja, rasterećenje privrede i poboljšanje uslova rada i standarda radnika i svih drugih građana u FBiH.

Predsjednik UPFBiH Adnan Smailbegović, fokusirao se na prijedloge za rješavanje ključnih pitanja u privredi u FBiH, a to su nedostatak radne snage, očekivanja za rast konkurentske sposobnosti domaće privrede i povećanje životnog standarda građana, smanjenje poreza i doprinosa, eliminiranje parafiskalnih nameta, povećanje svih plaća te reformu obrazovnog sistema u skladu sa zahtjevima tržišta rada.

Poslodavci su prezentirali i značaj donošenja novih ili izmjenu postojećih propisa kojima se uređuju pitanja obnovljivih izvora energije i električne energije generalno, rada i zapošljavanja, dualnog obrazovanja, potrebe reforme tržišta rada i evidencija službi za zapošljavanje, zdravstvenog osiguranja, liberalizacije tržišta rada, eliminiranja crnog tržišta i dr.

Poslodavci nude brza i realna rješenja, koja bi mogla značajno popraviti stanje već početkom sljedeće godine.

Važno je što prije unaprijediti ekonomsko-socijalni dijalog između vlasti, poslodavaca i sindikata na svim nivoima vlasti u BiH, jer je to osnov zaštite interesa svih socijalnih partnera, a trenutno takav dijalog i saradnja skoro u potpunosti izostaje.

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić pohvalio je inicijative UPFBiH i naglasio važnost dobre i redovne saradnje i koordinacije aktivnosti vlasti i poslodavaca.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










SDP BiH daje punu podršku predloženim rješenjima od strane poslodavaca i uz određene dorade, spremni su aktivno raditi na njihovom usvajanju i primjeni.

Radnik je kao i poslodavcima, prioritet i SDP BiH će učiniti sve da se povećaju plaće radnika i druga primanja iz radno-pravnog odnosa. Pohvalio je prijedloge poslodavaca po ovim pitanjima i složio se sa stavovima da se i vlasti i poslodavci trebaju odreći dijela interesa u korist radnika, jer sve drugo će produbiti krizu i destabilizirati poslovne prilike u BiH.

Brojne su propuštene prilike, neiskorišteni resursi, slab je odgovor na izazove i krize i to se mora što prije mjenjati u korist radnika i poslovnog ambijenta u FBiH !

Ocjena svih učesnika sastanka je dokument „Šta poslodavci očekuju od vlasti“ vrlo koristan i dobra osnova za brz napredak i poboljšanje stanja. Dogovoreno je da se ponuđena rješenja daju u proceduru i usaglašavanje i da se krene u zakonodavne aktivnosti uz dobro prepoznavanje prioriteta, koji bi već na početku sljedeće poslovne godine, dali vrlo vidljive i efektivne rezultate u oblasti privrede u FBiH.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Evo kada komšije igraju meč za bronzu

Evo kada komšije igraju meč za bronzu

Štete za Republiku Srpsku zbog njemačkih sankcija

Štete za Republiku Srpsku zbog njemačkih sankcija