in

Vijeće EU-a preporučilo kandidatski status za BiH

Vijeće EU-a preporučilo kandidatski status za BiH
Slatka-Tajna.Eu
Vijeće EU-a preporučilo kandidatski status za BiH

Prva faza dugog procesa pristupanja

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Ministri za europske poslove preporučili su čelnicima država članica da dodijeli kandidatski status Bosni i Hercegovini. Odluku bi trebalo potvrditi Europsko vijeće odnosno čelnici država članica na summitu u četvrtak.

Europa je svoje ispunila i sada je na BiH da ona ispuni svoje, bržim napretkom ne zbog EU-a nego zbog svojih građana, izjavio je Varhelyi. BiH je sada kandidatska zemlja i trebamo ubrzati rad kako je uveli u Europsku uniju, dodao je.

Slijedom zaključaka Europskog vijeća od 23. i 24. lipnja 2022. te u svjetlu naknadne preporuke Komisije od 12. listopada 2022., Vijeće preporučuje da se Bosni i Hercegovini dodijeli status zemlje kandidatkinje, što treba potvrditi Europsko vijeće, kaže se u zaključcima koje je prihvatilo Vijeće za opće poslove koje čini ministri za europske poslove država članica.

Dodaje se da to podrazumijeva da se poduzimaju koraci iz preporuka Komisije u cilju jačanja vladavine prava, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, upravljanja migracijama i temeljnih prava. Odluku bi trebalo potvrditi Europsko vijeće, to jest čelnici članica na summitu u četvrtak 15 prosinca.

Oliver Varhelyi, europski povjerenik za proširenje, rekao je da je do ove odluke došlo slijedom pozitivne promjene političke klime u zemlji nakon izbora, gdje je ubrzan proces uspostave vlasti, ali i zbog geopolitičkih razloga.

Dva su razloga za ovu odluku, prvi je da se osigura pozitivna inicijativa za BiH, ne za političku elitu nego za građane, rekao je Varhelyi. Dodao je da je Europsko vijeće dalo mandat Komisiji da uspostavi niz kriterija na temelju kojih se može dodijeliti kandidatski status.

To smo i učinili i rad se izgleda isplatio jer vidimo brži proces uspostave vlasti, čini se da se politička klima mijenja, vidimo potpuno drukčiji pristup nakon izbora te se nadam da će se to ne samo nastaviti nego i ubrzati. Što se geopolitike tiče, to je nešto o čemu čelnici uvijek vode računa i zadovoljan sam što je napravljen geopolitički izbor, jasno i glasno, istaknuo je Varhelyi.

Bosna i Hercegovina podnijela je zahtjev za članstvo u Europskoj uniji 15. veljače 2016. Na mišljenje Europske komisije čekala je više od tri godine, sve do 29. svibnja 2019. U tom je mišljenju kao uvjet za kandidatski status postavljeno 14 prioriteta koje je BiH trebala provesti. Međutim, zbog političke paralize u zemlji, od toga je malo napravljeno.

Hrvatski premijer Andrej Plenković kazao je da podupire dodjelu statusa države kandidata Bosni i Hercegovini.

– Nama je BiH prijateljska zemlja, susjedna zemlja, zemlja s kojom želimo imati najbolje moguće odnose, zemlja u kojoj želimo da Hrvati kao konstitutivan narod budu ravnopravni, a najbrže će biti u potpunosti ravnopravni ako cijela zemlja u reformskom smislu ide prema EU, kazao je Plenković.

Veleposlanik EU u BiH: Rano je za slavlje, treba pričekati odluku Europskog vijeća

Veleposlanik Europske unije u BiH Johan Sattler upozorio je kako je još rano proglasiti kako je ta zemlja stekla status kandidatkinje za članstvo u Uniji istaknuvši kako valja pričekati da o tome u četvrtak konačnu odluku donese Europsko vijeće.

– Izgledi su dobri no pričekajmo još. Slavlje treba početi tek kada sve bude završeno i riješeno u četvrtak, kazao je Sattler novinarima u Sarajevu komentirajući očekivanja da Europsko vijeće koje će zasjedati na razini šefova država ili vlada da konačnu suglasnost na preporuku Europske komisije da se BiH odobri status države kandidata za članstvo u EU.

Podsjetio je kako je u lipnju prošle godine rasprava o BiH na Europskom vijeću trajala puna tri sata pa je na temelju tog iskustva još rano proglašavati bilo što završenim.

Golob: Ubrzati proces proširenja na zapadni Balkan, posebice BiH

Slovenski premijer Rober Golob je u utorak u Europskom parlamentu zagovarao ubrzanje procesa proširenja EU-a na zemlje zapadnog Balkana, a posebice BiH, jer smatra da će to značajno pridonijeti političkoj stabilnosti regije koja je pod snažnim pritiskom Rusije.

Premijer Golob obratio se eurozastupnicima na plenarnoj sjednici EP-a u Strasbourgu u okvuru rasprave “Ovo je Europa”.

Pozdravljajući odluku svih institucija da priznaju i Ukrajinu i Moldaviju kao kandidate za članstvo u EU i sve napore, uključujućii napore Parlamenta, da se ubrza proces pristupanja, Golob je pozvao da se takav pristup primjeni i na zapadni Balkan.

– Zapadni Balkan je od početka ruske agresije bio izložen velikom pritisku i propagandi, a radi se o pristisku koji može rastočiti jedinstvo Europe i stoga moramo biti svjesni da taj instrument može značajno pridonijeti političkoj stabilnosti ove regije, rekao je Golob, dodajući da je proširenje najsnažniji instrument u arsenalu EU-a.

– Stoga vas molim da ne povučete kočnicu za ovaj proces, poručio je Golob.

Pritom je posebno istaknuo da je Bosnu i Hercegovinu bila najveća žrtva agresije u prošlosti i da zato, kako je rekao, “dugujemo BiH pokazati da je nismo zaboravili”.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Isto ćemo u budućnosti morati pokazati i Ukrajini, rekao je Golob i istaknuo da kad počnemo neku priču onda je moramo i dovršiti.

Podsjetio je da je priča o BiH je počela prije 20 godina i da nije došla do napretka, ali da Slovenija najbolje zna koliko je članstvo u Europskij uniji “tranformativan proces”.

Po njegovim riječima, članstvo u EU mijenja državu, prije svega mijenja stavove ljudi, a onda se ljude tjera da mijenjaju i politiku.

– Ne možete računati, nastavio je, da će se političke strukture promijeniti same od sebe jer je to iluzorno je i ne daje rezultate.

– Kao europski građani, moramo uvjeriti naše sugrađane sa zapadnog Balkana da je njihovo mjesto u Europi i da se onda pobrinu za promjenu političkih struktura. Onda će i oni prihvatiti zakone vlasti i demokraciju, ja sam ne vjerujem u obrnuti redoslijed i zato se Slovenija zalaže da se ubrzaju europske integracije BiH, rekao je Golob.

– Članstvo u EU mijenja sve, poručio je slovenski premijer.

Europska komisija predložila je u listopadu da se Bosni i Hercegovini dodijeli kandidatski status pod uvjetom da poduzme niz reformi, usvoji nekoliko zakona u području sudstva, izborne reforme, borbe protiv korupcije i slobode izražavanja.

Slovenski premijer se u govoru osvrnuo i ina energetsku politiku i zelenu tranziciju koja, kako je rekao,nije samo jedan način da se ide naprijed već je to jedini način da se riješe tri stvari u isto vrijeme: osigurava autonomiju i energetsku neovisnost Europi, ublažava klimatske promjene i osigurava snižavanje cijena energenata.

Uvjeren je da bi, ako zelenoj tranziciji pristupimo maksimalno ambiciozno i odlučno, za 10 do 15 godina u Europi mogli u potpunosti prijeći na obnovljivu enegiju.

– To je vizija, ali je izvedivo, zaključio je Golob.

U raspravi je hrvatski eurozastupnik Ladislav Ilčić, iz redova Europskih konzervativaca i reformista (ECR), želio znati kakav je stav slovenskog premijera prema ilegalnim imigracijama i da li će podržati Hrvatsku u odgovornom čuvanju vanjskih granica šengena te kakav će biti slovenski doprinos, no na to pitanje nije dobio odgovor.

Premijer Golob nije odgovorio ni na pitanje zastupnika o 500 milijuna eura dokapitalijzacije holdinga te što će točno podržavati, s obzirom na to da su u tom holdingu i termoelektrana Šoštanj i NE Krško, koja je u zajedničkom vlasništvu Slovenije i Hrvatske.

Čović: Status kandidata za članstvo u EU bit će snažan poticaj za BiH

Čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović izrazio je u utorak očekivanje kako će Europsko vijeće ovoga tjedna odobriti Bosni i Hercegovini status kandidata za članstvo u EU, što bi po njemu bio snažan poticaj za ubrzavanja europskoga puta i provedbu reformi.

Vijeće za opće poslove (GAC) Europske unije u utorak je podržalo prijedlog zaključaka o dodjeli kandidacijskog statusa BiH o čemu bi konačni sud u četvrtak trebalo dati Europsko vijeće na sjednici u Bruxellesu.

Čović je o europskoj perspektivi te o uspostavi vlasti u zemlji razgovarao s voditeljem ureda i posebnim izaslanikom EU u BiH Johannom Sattlerom, priopćeno je iz njegova ureda.

Kako se navodi, čelnik HDZ-a BiH je istaknuo optimizam oko stjecanja statusa kandidata BiH tijekom ovoga tjedna, što je po njemu prvi značajan iskorak nakon predaje zahtjeva za članstvo u veljači 2016. godine.

– Stjecanje statusa kandidata će biti snažna motivacija za ubrzane iskorake na putu BiH prema punopravnom članstvu u EU, rekao je Čović.

Pri tome je dodao kako ubrzavanje euroatlantskog puta nema alternativu, te je izrazio očekivanje kako će na ostvarenju tih ciljeva morati zajednički raditi svi politički akteri. Čović i Sattler istaknuli su da je važno provesti potrebne reforme koje bi koristile svim građanima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

MASAKR U TANTURI: Dokumentarac koji razotkriva temeljni mit Izraela

MASAKR U TANTURI: Dokumentarac koji razotkriva temeljni mit Izraela

To nije bio pravi Toma Zdravković: Pjevač žestoko napljuvao film “Toma”, pa otkrio ko je zapravo trebalo da ga glumi! – Senzacija

To nije bio pravi Toma Zdravković: Pjevač žestoko napljuvao film “Toma”, pa otkrio ko je zapravo trebalo da ga glumi! – Senzacija