in

Yildirim dobar partner za Petrokemiju; završetak transakcije za šest mjeseci

Yildirim dobar partner za Petrokemiju; završetak transakcije za šest mjeseci
Slatka-Tajna.Eu
Yildirim dobar partner za Petrokemiju; završetak transakcije za šest mjeseci

Petrokemija

Foto: Dnevnik / HRT

Može li ulazak turske grupacije Yildirim, kao većinskog vlasnika, u kutinsku Petrokemiju – biti dobra priča? Jer sve što se u vezi s tom tvornicom mineralnih gnojiva događa u posljednje vrijeme svakako nije dobro. Zbog visoke cijene plina ove je godine zaustavila proizvodnju. 

Predstavnici Ine i PPD-a smatraju kako je Yildirim dobar strateški partner za Petrokemiju, a procjenjuju da će za završetak transakcije putem koje će turska grupa steći većinsko vlasništvo u kutinskoj tvornici umjetnih gnojiva trebati oko šest mjeseci.

Ina i PPD su u četvrtak navečer s predstavnicima turskog Yildirima potpisali ugovor o prodaji tvrtke Terra Mineralna Gnojiva, koja ima 54,52 posto udjela u kutinskoj Petrokemiji.

– Ni Ina ni PPD nisu iz industrije umjetnih gnojiva. Mi smo 2018. ušli u Petrokemiju s namjerom da je stabiliziramo, restrukturiramo i mislimo da je to napravljeno. Za dugoročni put Petrokemije vjerojatno je najbolje da ima vlasnika koji je iz te industrije, a Yildirim grupa to je”, izjavio je u petak novinarima Hrvoje Glavaš, direktor Strateškog poslovanja i javnih poslova u Ini.

I članica Uprave PPD-a Antonija Glavaš smatra kako je za dugoročni put Petrokemije najbolje da ima vlasnika koji je iz te industrije.

– Yildirim je sigurno ozbiljna kompanija koja je due diligence provodila praktički gotovo dvije godine, što pokazuje njihovu ozbiljnost i namjeru da vjerojatno dodatno investiraju u Petrokemiju, da je održe stabilnom i da ona dugoročno nastavi raditi, rekla je članica Uprave PPD-a.

Predstavnici Ine i PPD-a nisu mogli govoriti o vrijednosti transakcije, napominjući kako je riječ o povjerljivim podacima. Procjenjuju i da će za završetak transakcije trebati oko pola godine, možda nešto više.

U jučerašnjem su priopćenju uz ostalo naveli kako će do promjene vlasništva i okončanja procesa doći nakon što budu ispunjeni uvjeti iz samog kupoprodajnog ugovora. Jedan od tih uvjeta, kako su danas rekli, je i prijenos ugovora države s tvrtkom Terra Mineralna Gnojiva.

Na upit ostaju li obveze države iz ugovora s tvrtkom Terra Mineralna Gnojiva, Hrvoje Glavaš je odgovorio kako su one jedan od uvjeta koji se moraju zadovoljiti za završetak transakcije.

– Jedan od uvjeta je i prijenos tog ugovora na novog vlasnika, rekao je.

Uz to, treba zadovoljiti još neke regulatorne uvjete, primjerice vezano za zaštitu tržišnog natjecanja odnosno potrebna su odobrenja regulatornih tjela u zemljama u kojima djeluju i Petrokemija i Yildirim.

– Mi procjenjujemo da taj proces od potpisa do završetka transakcije može trajati nekih pola godine ili nešto duže, rekao je Hrvoje Glavaš.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Inače, Terra Mineralna Gnojiva partnersko je društvo u vlasništvu PPD-a i Ine koje je u vlasničku strukturu Petrokemije ušlo 31. listopada 2018. godine. Tada je, naime, izvršena dokapitalizacija Petrokemije u iznosu od 300 milijuna kuna, pri čemu su obje tvrtke uplatile po 150 milijuna kuna.

Država, nekad većinski vlasnik, 2018. preuzima Petrokemijin dug od 450 milijuna kuna i uplaćuje još 150 milijuna za udio od 17,9%. Turski je kupac, neslužbeno, zainteresiran i za to.

– Vidjet ćemo, država tu ima 17 i nešto posto, imatu još nekoliko drugih suvlasnika, kada se razgovori otvore, onda ćemo donositi odluke, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Novac uložen u spašavanje Petrokemije, prije 4 godine, država nije izgubila, kaže premijer.

– Ništa nije izgubila, kako znate da država sutra neće prodat to za veću cijenu, dodaje Plenković.

Najvažniji je nastavak proizvodnje i očuvanje radnih mjesta. Iako zbog preskupog plina proizvodnje nema već 8 mjeseci, radnici dolaze na posao, održavaju postrojenje i primaju plaću.

– Od novog vlasnika očekujemo neku budućnost, nešto će se morat promijenit jer ova situacija u kojoj se nalazimo ne samo mi, da se razumijemo, ne Petrokemija, Kutina i Hrvatska nego cijela Europa ima problema zbog rata u Ukrajini, zbog cijena plina, rekao je Davor Rakić, glavni povjerenik sindikata EKN-a u Petrokemiji

Budući turski vlasnik Petrokemije obiteljska je tvrtka koja je u 60 godina izrasla u globalnu industrijsku grupaciju. Uz mineralna gnojiva bavi se još mnogočime, od metalurgije i rudarstva do trgovine i upravljanja lukama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

STANIJA PROMIJENILA FRIZURU, FANOVI OSTALI BEZ TEKSTA: Poslije priče da se udaje “pao” novi izgled

STANIJA PROMIJENILA FRIZURU, FANOVI OSTALI BEZ TEKSTA: Poslije priče da se udaje “pao” novi izgled

Mostar: Pročešljani auto-otpadi: Oduzeto 16 vozila / Bljesak.info

Mostar: Pročešljani auto-otpadi: Oduzeto 16 vozila / Bljesak.info