in

I u petak bez znatnije promjene vremena

I u petak bez znatnije promjene vremena
Slatka-Tajna.Eu
I u petak bez znatnije promjene vremena

Dunja Plačko-Vršnak

Foto: Vrijeme / HRT

“Na Jadranu sljedećih dana vrijeme primjerenije kraju rujna nego listopada, uz obilje sunca i slab vjetar, pogodno za aktivnosti na otvorenome. Temperatura mora bit će uglavnom 20 ili 21 °C pa će zasigurno biti onih koji će produljiti sezonu kupanja. Ponegdje može biti magle, ali samo kratkotrajne. No, u većini unutrašnjosti glavno obilježje vremena bit će baš magla i niski obaci, koji se u nizinama mogu i dulje zadržati pa neće doći do znatnijeg porasta temperature, kao u osunčanim područjima, osobito gorskim, gdje će sunčana razdoblja biti češća i dulja nego u nizinama. S maglom ili bez nje, ni u posljednjem danima listopada, ni u prvim danima studenoga – neće biti studeno!”, sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika 2” u 19 sati pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A na kraju vremenske prognoze potkraj “Dnevnika 2”, te u emisiji “Vrijeme” nakon “Dnevnika 3” dodatno je upozorila:

“Iako će sljedeće dane obilježiti stabilno vrijeme, to u ovom dijelu godine znači čestu maglu, ponegdje i dugotrajnu. Stoga, krećete li na put, prilagodite vožnju uvjetima na cesti zbog smanjene vidljivosti te mjestimice vlažnih kolnika.”

U nastavku slijedi Dunjina detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

I u petak bez znatnije promjene vremena

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: “U petak u istočnoj Hrvatskoj magla i niski oblaci, koji se ponegdje mogu i dulje zadržati. Od sredine dana sunčana razdoblja pa će temperatura porasti od jutarnjih oko 9 °C do poslijepodnevnih oko 20 °C. Uz dugotrajniju maglu hladnije.

Po u nizinama središnje Hrvatske vjerojatnost za sunčana razdoblja još manja nego na istoku, pa će i najviša dnevna temperatura zraka biti niža. Magla i niski oblaci bit će česti, ponegdje i dugotrajni, a barem djelomice sunčano bit će u višim predjelima.

Obilje sunčanog vremena i na sjevernom Jadranu, ali ujutro valja računati na kratkotrajnu maglu, osobito u Istri. Ujutro burin ili tiho, danju sjeverozapadnjak. U Gorskom kotaru i Lici nakon magle po kotlinama u prvom dijelu dana, prevladavat će sunčano, a rijetko gdje se magla može i dulje zadržati. Najviša temperatura između 17 i 20 °C, na moru od 23 do 26 °C.

Pretežno sunčano bit će na srednjem Jadranu, u unutrašnjosti Dalmacije ujutro po kotlinama može biti magle. Vjetar slab, ujutro burin, danju sjeverozapadnjak, pa će i more biti mirno ili malo valovito. Najviša temperatura i dalje iznad prosjeka za doba godine, uglavnom između 23 i 27 °C.

Na jugu Hrvatske sunčano uz također burin pa sjeverozapadnjak. Najviša temperatura oko 24 °C, na suncu i toplije, pa će zasigurno neki produljiti sezonu kupanja jer je temperatura mora oko 21 °C.”

I dalje stabilno

Sljedećih dana vrijeme se neće znatnije mijenjati i do kraja listopada u unutrašnjosti valja računati na djelomice sunčano, ali i maglu, ponegdje i dugotrajniju, o čemu će ovisiti i temperatura zraka. Jutra ipak malo svježija, osobito u gorju.

U Dalmaciji će prevladavati sunčano uz slab vjetar i temperaturu primjereniju kraju rujna. Na sjevernom Jadranu ujutro mjestimice kratkotrajna magla.”, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

VOLIO JE VODITELJICU PAROVA, RAZVEO SE OD PRVE ŽENE NAKON SKANDALA: Ovo su sve ljubavi Petra Strugara

VOLIO JE VODITELJICU PAROVA, RAZVEO SE OD PRVE ŽENE NAKON SKANDALA: Ovo su sve ljubavi Petra Strugara

U FBiH smanjenje proizvodnje i prodaje šumskih sortimenata

U FBiH smanjenje proizvodnje i prodaje šumskih sortimenata