in

Hrvatska samo provodi odluke koje su vezane za sankcije protiv Rusije

Hrvatska samo provodi odluke koje su vezane za sankcije protiv Rusije
Slatka-Tajna.Eu
Hrvatska samo provodi odluke koje su vezane za sankcije protiv Rusije

Predsjednik Hrvatskog Sabora Gordan Jandroković

Foto: HTV / HRT

Predsjednik Hrvatskog Sabora Gordan Jandroković komentirao je današnje izjave srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića. Rekao je da Hrvatska zabranom prolaska ruske nafte provodi sankcije Europske unije, što nije usmjereno na Beograd, nego na Moskvu.

– Danas smo ponovno čuli jedan neargumentirani i uvredljiv nastup predsjednika Srbije. Na to smo već naučili. Međutim, on se uhvatio u vlastitu mrežu. Cijelo vrijeme sjedi na dvije stolice i pokušava iskoristiti takvu poziciju i pokušavajući dobiti i s jedne i s druge strane ono što misli da može. Ponekad to ide, ali postoje situacije kada morate odlučiti hoćete li na jednu ili drugu stranu i Srbiji se upravo to sada događa, rekao je Jandroković.

Istaknuo je kako srbijanski predsjednik mora prihvatiti činjenicu da je u Ukrajini izvršena agresija od strane Rusije, da se Rusija nalazi pod sankcijama.

– Hrvatska samo provodi odluke koje su vezane za sankcije protiv Rusije. Srbija treba, ako želi, uvoziti naftu koja nije ruskog porijekla i onda će ona slobodno proći kroz naftovod, istaknuo je.

– Vučić stisnut problemima na unutarnjem planu, a i s time da mora donijeti konačnu odluku želi li biti dio zapada i ići prem EU-u ili se odlučiti za potporu Rusiji, što do sada prikriveno čini, mora biti svjestan da će platiti cijenu. Napadati Hrvatsku kada se nađe u problemima, nema nekog smisla i neće im se isplatiti. Samo diže tenzije i ruši što smo teško izgradili u bilateralnim odnosima i naravno da će RH odgovoriti, dodao je predsjednik Hrvatskog sabora.

Na upit koliko će mu Europa dopuštati da sjedi na dvije stolice Jandroković je rekao kako mu Europa to više ne dopušta.

– On se nalazi u sve težoj političkoj situaciji, razapet između želje da ostane dobar s Rusijom i želje da se korak po korak približava članstvu u EU. To je u ovakvim uvjetima neizvedivo. On se mora opredijeliti. To je sad njegova odluka, odluka države Srbije i njezinih građana. I moraju biti svjesni da to ima svoju cijenu, rekao je Jandroković.

Novinari su ga pitali i treba li EU zamrznuti pregovore sa Srbijom zbog te dvostruke politike.

– Kad bih ja sad rekao da to treba učiniti, onda bi se odmah javili Vučić i njegovi glasnogovornici i rekli ‘ustaše nas blokiraju’, odgovorio je. Ali ne blokiraju njih ustaše, blokira ih njihova politika koja je u suprotnosti s politikom zapada i koja ide na ruku ruskom agresoru u Ukrajini, zaključio je Jandroković. 

Jandroković: Ako Milanović nema važnijih stvari od Bačića, onda mu je ugodno živjeti

Osvrnuo se i na pismo predsjednika Zorana Milanovića premijeru Andreju Plenkoviću u kojem je naveo da ministar obrane krši zakon, politizira Oružane snage i u sukobu je interesa.

O tome smo sve već više puta rekli pa nema potrebe to ponavljati. Ako Predsjednik Republike nema nikakvih važnijih stvari nego upis zastupnika Bačića u Ratnu školu – onda je njemu jako ugodno i lijepo živjeti, rekao je Jandroković novinarima nakon Dana otvorenih vrata Hrvatskog sabora.

Jandroković je podsjetio da se Ministarstvo obrane očitovalo da je upis saborskog zastupnika Ante Bačića u Ratnu školu u skladu sa zakonom, pravilima te Ratne škole te tu nije ništa sporno.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Ono što sad vidim da se dovodi u pitanje je može li Bačić paralelno raditi svoj posao saborskog zastupnika i polaznika Ratne škole, na to pitanje ne mogu dati odgovor. To je pitanje za Ratnu školu i zastupnika Bačića, poručio je.

Jandroković smatra kako tu nije prekršen zakon i da je apsurdno govoriti o nekakvoj kaznenoj odgovornosti bilo koga.

– Ako je to zaista u ovome trenutku kada se zaoštravaju odnosi i sa Srbijom, kada se zaoštrava sukob između Ukrajine i Rusije, kada nam prijeti globalni sukob – baviti se ovako nebitnim stvarima, pokazuje mi da predsjednik Republike ima zaista dovoljno vremena i da dosta lagodno živi ako mu je to glavna preokupacija, istaknuo je.

Smatra i da predsjednik Republike – ako ima argumente za svoje tvrdnje i to može dokazati, neka poduzme mjere koje je najavio pa će onda odgovoriti i druga strana. Jandroković je dodao i kako “smo puno puta slušali predsjednika Milanovića gdje on prijeti i iznosi neke teške optužbe na račun drugih, pa onda na kraju od toga ništa”.

– Tako mi se čini i ovoga puta. Jako puno teškog govora, prijetnji. Neka napravi u skladu sa zakonom, neka napravi onako kako on misli da treba, bez uvreda i optuživanja, pa ćemo onda vidjeti što je tu istina, istaknuo je predsjednik Hrvatskog sabora.

Jandroković je, na novinarski upit, kazao i kako ne zna kako bi predsjednik Milanović mogao zabraniti ulazak saborskom zastupniku izabranom od naroda u bilo koji vojni objekt.

– Ne znam da li to jest u skladu sa zakonom i je li bi to možda bilo kršenje zakona od strane predsjednika Republike, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

MILICU SABOTIRALI PREKO KOLEGICE: Pavlovićeva dobila glumačko priznanje, pa nastao haos

MILICU SABOTIRALI PREKO KOLEGICE: Pavlovićeva dobila glumačko priznanje, pa nastao haos

Alkohol, droga, nargila i zgodne žene: “Slatke čari” koje su svjetsku zvijezdu odveli na dno

Alkohol, droga, nargila i zgodne žene: “Slatke čari” koje su svjetsku zvijezdu odveli na dno