in

Hljeb skuplji nego ikad širom Evrope

Slatka-Tajna.Eu

Cijene ulja i masti za kuhanje naglo su porasle, ali su i važne osnovne namirnice poput hljeba, mesa i povrća također postale znatno skuplje. Ovo je posebno postalo naglašeno nakon početka sukoba u Ukrajini, koji je značajno uznemirio globalna tržišta, pošto su Rusija i Ukrajina glavni izvoznici žitarica, pšenice, kukuruza, uljarica (posebno suncokreta) i đubriva.

 

U augustu je cijena hljeba u Evropskoj uniji u prosjeku bila za 18 posto viša nego u istom mjesecu 2021. godine, pokazuju podaci Zavoda za statistiku EU (Eurostat). Ovo predstavlja ogroman rast u poređenju sa augustom prošle godine, kada je cijena hljeba bila u prosjeku tri procenta viša nego 2020. godine.

Neke zemlje Europske unije bile su mnogo više pogođene rastom cijena hljeba od drugih država članica. Najveća prosječna stopa rasta cijene hljeba u avgustu je zabilježena u Mađarskoj (+66 posto), zatim u Litvaniji (+33 posto), Estoniji i Slovačkoj (obje +32 posto).

Sa druge strane, hljeb je u augustu najmanje poskupio u Francuskoj, i to za osam posto, potom u Holandiji i Luksemburgu, u obje zemlje za 10 posto.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Federer izabrao saigrača za oproštaj

BiH u 10 godina ostala bez 16.067 vjeroučenika i 80 vjeroučitelja / Bljesak.info