in

Renata Milaković nas vodi kroz svoj moderni dom u Grčkoj

Renata Milaković nas vodi kroz svoj moderni dom u Grčkoj
Slatka-Tajna.Eu

Renata Milaković rođena je Novosađanka s trenutnom adresom u Grčkoj, gdje, 2019. na godišnjem odmoru, igrom sudbine upoznaje svog sadašnjeg supruga i nakon godinu zabavljanja donosi najveću odluku u svom životu. Spakovala je svoj život u nekoliko kofera i napustila svoju zemlju, kako bi s partnerom počela zajednički život i izgradila topli dom na Halkidikiju. Prvo što ih je čekalo bilo je uređenje doma. U to vrijeme pandemija je bila u punom jeku, ali to Renatu nije spriječilo da uspije u svom naumu. S obzirom na to da nisu imali mogućnost odlaska u kupovinu namještaja zbog restrikcija, njihova kreativnost tada posebno dolazi do izražaja kada shvataju da je restauracija starog namještaja najbolje rješenje.

Upravo tada rađa se i ideja za dijeljenjem sadržaja na društvenim mrežama, a danas Renata na Instagram profilu simpatičnog naziva „My homein Greece“ prikazuje svoj idilični dom i velikodušno dijeli savjete i trikove za uređenje. S Renatom smo ugodno razgovarali o njenom domu i procesu restauracije namještaja, a s obzirom na to da nam stiže ne baš tako omiljeno godišnje doba, dotakli smo se i jesenjeg uređenja doma.

– Sav namještaj iz našeg doma postojao je već u staroj porodičnoj kući, koju smo renovirali i uredili prema našoj želji. Shvatili smo da je restauracija starog namještaja najbolje rješenje i da ćemo sami napraviti od gvožđa ostale potrebne stvari i namještaj, jer je to i zanat kojim se moj suprug bavi. Fotografije na mom Instagram profilu, gdje vidite police, stoliće, lampu, barske stolice od gvožđa bile su moja ideja provedena u djelo od mog supruga. Na taj način, zajedničkim radom i dopunjujući jedno drugo, došli smo do trenutnog izgleda našeg doma – počinje priču Renata.

Šta ste sve dosad restauirali u svom domu? 

– Sav namještaj od drveta koji imamo u dnevnom boravku, kao i velika komoda u hodniku, bili su tamne boje i imali su ručke koje nam se nikako nisu dopadale i uklapale uz naš stil. Uz samo malo mašte i truda, sve smo ofarbali u bijelu boju i to je potpuno osvježilo prostor. Također smo i ručke promijenili, sada su zlatne, kako bi se uklopile uz ostatak interijera.

Šta je najvažnije prilikom procesa i koliko Vam oduzme vremena od ideje do finalnog rezultata?

– Sam proces nije toliko zahtjevan i težak, koliko je potrebno da imate volje i strpljenja. Ono što je važno jeste da se nanesena boja dobro osuši, kako biste ponovili postupak, a većina nas želi “odmah i sad” da vidi promjenu. Zato je važno biti spreman da se kroz nekoliko dana dešavaju promjene, ne odjednom. Prvo je bitno dobro išmirglati namještaj, zatim staviti prajmer a nakon toga (kada se u potpunosti osuši) nanijeti boju. Šmirglanje dovodi do površine koja je glatka i ravnomjerna za farbanje, a korištenje prajmera je obavezno iz razloga što on ima funkciju da pruži stabilnu i vezanu površinu na koju će se primijeniti završni sloj boje po izboru.

 Kako biste opisali stil svog doma? 

– Govoreći o stilu u našem domu, ne mogu reći da postoji konkretno samo jedan, međutim, vintage stil je najviše istaknut, što se vidi po komadima namještaja starim više od 30 godina, koji smo sami restaurirali i prilagodili našem interijeru. Kad je riječ o bojama, kod nas preovladavaju bež i bijela, sa zlatnim detaljima. Te nijanse su za mene najljepši sklop boja u kom uživam već godinama. Ponekad mi se probudi želja da dodam još neku, ranije je to bila roza, zatim tokom praznika su najčešće tu crveno-zeleni detalji.

S obzirom na to da nam je jesen na pragu, imate li neki savjet kako prilagoditi svoj dom, gdje uglavnom provodimo najviše vremena, tim tmurnim i kišnim danima?

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Prije svega, ne dozvolite da vam je tmurno u vašem divnom domu, bilo da je napolju kiša i snijeg. Sve je u nama! Svemu dodajte boje koje vas lično čine sretnim i takva će energija vladati vašim domom. Pojam savršenosti za mene i nekog drugog je potpuno različit, što i jeste čar prilikom uređenja interijera. Najvažnije prilikom uređenja interijera je da on treba da oslikava ono što smo smo mi zaista, da ne bude kopiran s društvenih mreža i isti kao svaki drugi prostor, već da ima naš lični pečat, koji će svi prepoznati. Ukoliko mene plava boja ispunjava tokom cijele godine, i svoj dom zamišljam baš tako, ne vidim razlog da promijenim boju, jer je za većinu njih narandžasta asocijacija na jesen. Budite svoji, različiti, nesvakidašnji.

Podijelite s našim čitateljima jedan Vaš zlatni savjet za uređenje. 

– Najvažnije je da se dom uređuje s mnogo ljubavi. Stalno mi stižu poruke da sam mnogima dala odlične ideje za uređenje, pogotovo za razne DIY projekte u kojima uživam, što mi je drago. Mnoge stvari recikliram, volim da im dam novu primjenu i uvijek sam tu da kažem neku svoju ideju kada me pitaju za savjet.  Zapamtite samo da: „Svi treba da gradimo svoj stil, da budemo posebni i drugačiji, jer kao takvi bit ćemo primijećeni i po tome prepoznatljivi!“

 

 

 

 

 

 

 

 

The post Renata Milaković nas vodi kroz svoj moderni dom u Grčkoj appeared first on Azra Magazin.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Džanan će igrati veliku ulogu u Real Madridu: Musa nastavio sa fantastičnim partijama

Džanan će igrati veliku ulogu u Real Madridu: Musa nastavio sa fantastičnim partijama

Dioničari Twittera odobrili prodaju kompanije Musku

Dioničari Twittera odobrili prodaju kompanije Musku