in

RAT UŽIVO: Ukrajinska vojska sve bliže Hersonu, predsjednica Europske komisije upozorila Rusiju…

RAT UŽIVO: Ukrajinska vojska sve bliže Hersonu, predsjednica Europske komisije upozorila Rusiju…
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: Ukrajinska vojska sve bliže Hersonu, predsjednica Europske komisije upozorila Rusiju…

22:40 Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen upozorila je Rusiju da ne treba očekivati ukidanje sankcija u skoroj budućnosti.

“Ovo je dug koji se mora platiti za put smrti i uništenja koji je izabrao Putin”, rekla je.

Von der Leyen je danas otišla u Kijev, glavni grad Ukrajine, gdje će se susresti s predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

22:25 Lider gradskog vijeća Hersona kaže da su ukrajinske snage oslobodile grad na sjevernim prilazima Hersonu. Grad Kiselivka je oslobođen, kažu Ukrajinci. Grad se nalazi u neposrednoj blizini Hersona, na udaljenosti od 15-ak kilometara. “Okupatori su u panici, a lokalno stanovništvo je u stanju iščekivanja”, rekao je Oleksandr Samojlenko za ukrajinsku televiziju, prenosi CNN.

Ukrajinska vojska nije potvrdila Samojlenkove komentare. Natalia Humeniuk, glasnogovornica Operativne komande Jug, upitana je o izvještajima samo je rekla da je “stvarno loše i opasno za vojno osoblje kada zvaničmnici i mediji govore bilo što o naseljima za koja komanda nije potvrdila da su oslobođena”.

22:06  Nova švedska vlada sada bi se trebala pozabaviti sigurnosnim problemima koje je Turska iznijela u zamjenu za ukidanje veta na članstvo Švedske i Finske u NATO-u, rekao je u srijedu turski ministar vanjskih poslova.

Dvije su zemlje podnijele zahtjev za pridruživanje sigurnosnom savezu kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, ali su se suočile s protivljenjem Turske koja ih optužuje za nametanje embarga na oružje Ankari i podupiranje grupa koje smatra terorističkima.

21:35 “Ruski predsjednik Vladimir Putin ustraje u svome stavu prema ratu u Ukrajini”, rekao je u srijedu njemački kancelar Olaf Scholz.

“Nažalost, ne mogu reći da je shvatio da je bila greška započeti ovaj rat”, kazao je Scholz komentirajući telefonski razgovor s Putinom održan u utorak koji je trajao sat i pol.

No Scholz je naglasio da je ipak imalo smisla razgovarati s ruskim liderom kako bi objasnio njemačko stajalište.

“Čvrsto sam uvjeren da bi Rusija trebala povući svoju vojsku kako bi postojali izgledi za mir u regiji. I svaki dan pomislim da je to jedini način”, kazao je.

Bio je to prvi Scholzov razgovor s Putinom u više od tri mjeseca. Ustrajao je u ideji da diplomatsko rješenje i potpuno povlačenje ruske vojske mora biti postignuto što je brže moguće.

21:20 Hanna Maliar, zamjenica ukrajinskog ministra obrane, objavila je osvježeni prikaz teritorija koji su ukrajinske snage u regiji Harkiv oslobodile od ruskih agresora.

– Od 6. septembra ukrajinske trupe oslobodile su oko 388 naselja, oko 8500 kvadratnih kilometara i oko 150.000 ljudi, rekla je Maliar.

– Brojke se stalno mijenjaju jer je proces dinamičan, objasnila je.

– Osim toga, oslobođeni teritoriji i dalje trebaju dodatne sigurnosne i stabilizacijske mjere kako bi se tamo moglo sigurno živjeti. Stoga se službene poruke s brojkama oslobođenih naselja daju sa svjesnim zakašnjenjem i mogu, ali i ne moraju uzeti u obzir poduzete stabilizacijske mjere, pa stoga variraju.

Rekla je da linija fronta trenutno iznosi 2500 km, od čega je 1300 km aktivno borbeno.

– Da, dugo smo čekali na ovaj uspjeh, ali još uvijek se moramo boriti i boriti, rekla je Maliar.

– Do potpune pobjede će nam trebati još vremena, snage i strpljenja.

21:10 Njemački premijer Olaf Scholz kazao je da Putin još uvijek ne smatra da je pogriješio napadom na Ukrajinu.

“Nije bilo naznaka da se pojavljuju novi stavovi”, rekao je Scholz dan nakon što je održao 90-minutni razgovor s ruskim predsjednikom.

20:40 Krivi Rih, grad u južnoj Ukrajini, suočava se s porastom razine vode nakon ruskog zračnog napada, rekao je savjetnik Zelenskog Anton Geraščenko.

On kaže da je osam krstarećih projektila ispaljeno na lokalnu infrastrukturu. Objavio je i video na internetu koji prikazuje mali most koji odnosi voda.

“Rakete su bile usmjerene na hidrauličke naprave. To je uzrokovalo porast vodostaja (rijeke) Ingulec i sad voda prijeti gradu”, tweetao je.

Kiril Timošenko, zamjenik šefa ureda predsjednika, rekao je ranije da u napadu nije bilo civilnih žrtava i optužio je Rusiju da pokušava posijati paniku.

20:25 Ukrajinske vlasti objavile su da su njihove snage oslobodile mjesto Kiselivka. Riječ je o selu na jugu, na putu prema Hersonu.

“Ukrajinska vojska sad mora osloboditi selo Čornobajivka prije nego što napadne Ruse u Hersonu”, objavio je Kyiv Post.

20:00 Njemačka isporučuje Ukrajini još 4 protivzračna vozila Gepard, javlja Kyiv Independent.

Njemačka je prethodno isporučila 20 samohodnih protivavionskih topova Gerard, čime je ukupna količina porasla na 24, prema njemačkoj vladi. Njemačka se također priprema poslati još šest Gepard vozila.

19:40 U februaru je Vladimir Putin odbacio dogovor s Ukrajinom koji je predviđao da Kijev odustane od svoje želje za pridruživanjem NATO-u, javlja Reuters.

Reuters nije mogao provjeriti je li dogovor postignut prije ili neposredno nakon invazije.

Prema Reutersu, sporazum koji je postigao Dmitry Kozak, zamjenik šefa kabineta Kremlja, nije zadovoljio Putinovu ambiciju da pripoji dijelove ukrajinskog teritorija, pa je od njega odustalo.

Glasnogovornik Kremlja negirao je izvještaj rekavši da nema nikakve veze sa stvarnošću.

19:10 Premijer Denys Shmyhal rekao je da Ukrajina gradi nove utvrde na nedavno oslobođenim teritorijima kako bi spriječila njihovo ponovno zauzimanje od strane ruskih snaga.

18:30 Serhij Hajdaj, ukrajinski guverner Luhanska, kaže da su se ruske snage vratile u Kreminu.

“Skinuli su ukrajinske zastave”, piše Hajdaj. Također kaže da su isključili internet tako da stanovnici ne mogu ukrajinskoj strani slati informacije.

17:54 Kineski predsjednik Xi Jinping danas je stigao u Kazahstan, što je njegovo prvo međunarodno putovanje u više od dvije i pol godine.

17:08 Turski predsjednik Tayyip Erdogan i ruski predsjednik Vladimir Putin ove sedmice će u Samarkandu razgovarati o novom sukobu između Armenije i Azerbajdžana, koji je predložio Jerevanu predaju tijela stotinu ubijenih Armenaca.

16:48 Ukrajinska vojska danas je objavila kako vidi znakove pregrupiranja ruskih snaga iz dijelova južnog bojišta na Krim, ukrajinski poluotok koji je Rusija anektirala 2014. “To nije baš naše područje odgovornosti, ali je blizu, pa stoga pažljivo promatramo šta se događa. Vidimo i razumijemo pokušaje okupatora da pobjegnu na Krim i pregrupiraju se tamo. To nam olakšava posao: Puno vojne opreme na jednom mjestu za nas znači veliku metu”, rekla je danas Natalija Humeniuk, glasnogovornica južnog operativnog zapovjedništva. 

16:02 Europska komisija još želi ograničiti cijenu ruskog plina no potrebno je procijeniti učinak te mjere, rekla je povjerenica za energetiku Kadri Simson.

13:45 Kremlj o padu prodaje plina Europi: “Ne treba samo njima plin”  

Kremlj je danas pokušao umanjiti važnost pada prodaje plina europskim zemljama, poručivši da ima drugih zemalja koje su spremne kupovati ruske energente.

U odgovoru na novinarsko pitanje o budućnosti izvoza plina Europi, Dmitri Peskov, glasnogovornik ruskog predsjednika Putina, rekao je da će Rusija nadoknaditi gubitke nastale padom prodaje plina Europi prodajom drugim državama.

“Europa nije jedini konzument prirodnog plina niti je jedini kontinent kojem treba plina. Postoje regije koje se razvijaju puno brže, one mogu kompenzirati smanjenu potražnju za ruskim plinom u Europi”, rekao je Peskov.

Prije početka ruske invazije na Ukrajinu, neke europske zemlje su svoje potrebe za plinom podmirivale isključivo ruskim plinom. No, od početka rata europske zemlje su drastično smanjile uvoz ruskog plina, a sama Rusija je pak drastično smanjila isporuke.

12:00 Zelenskij iznenada posjetio oslobođeni Izjum, objavljene fotografije

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij danas je iznenada posjetio Izjum, važan strateški grad na istoku kojeg su nedavno oslobodile ukrajinske snage.

Moskva je koristila Izjum kao točku iz koje su slali pojačanja na bojišnicu u Donbasu. U toj se regiji, podsjetimo, zahvaljujući munjevitom ukrajinskom protunapadu, situacija potpuno promijenila. Rusi se, naime, sad povlače, a Ukrajinci napadaju.

  11:57 Rusija je financirala Milorada Dodika, kaže američki dužnosnik

RUSKA Federacija financirala je srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i stranku Demokratski front iz Crne Gore, objavio je Glas Amerike (VOA) pozivajući se na dužnosnika SAD-a.

  11:55 Ursula von der Leyen: Danas idem u Kijev

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je da će danas otići u Kijev, glavni grad Ukrajine. Tamo će se, rekla je, susresti s predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

    Ursula von der Leyen najavila put u Kijev

Ursula von der Leyen najavila put u Kijev     Obećala je da će EU raditi s Ukrajinom na tome da toj napadnutoj zemlji omogući pristup jedinstvenom tržištu EU, baš kao i ulazak u EU područje besplatnog roaminga.

“Pomoći ćemo Ukrajini da maksimalno iskoristi svoj potencijal. Danas putujem u Kijev”, rekla je Von der Leyen.

11:39 Rusi priznali: Ukrajinci su sve bliži Luhansku

Bojišnica na istoku Ukrajine je sve bliže teritoriju pod okupacijom proruskih separatista samoproglašene Narodne republike Luhansk (LNR), rekao je danas za rusku prorežimsku agenciju TASS jedan od zapovjednika vojske LNR-a.

Ruske snage su zajedno sa separatistima prije nekoliko mjeseci preuzele potpunu kontrolu nad cijelim Luhanskom, jednom od dvije istočne regije koje čine Donbas. Proklamirani cilj Rusije je preuzimanje cijelog Donbasa.

No, munjevita ukrajinska protuofenziva prošlog tjedna potjerala je ruske snage u smjeru istoka te dovela bojišnicu blizu granice samoproglašene LNR-a, priznao je danas separatistički zapovjednik Andrej Maročko.

11:10 Može li Kijev stvarno pobijediti?

DO prije samo tjedan dana geopolitička ravnoteža u Ukrajini mogla se usporediti sa Zugzwangom – osjetljivom točkom u šahu ili drugim sličnim igrama kada svaki potez vjerojatno dovodi igrača u nepovoljniji položaj. Donosimo analizu CNN-a.

alt

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










11:05 Umirovljeni časnik RAF-a: Šansa za kolaps ruske vojske 30-40%, rat bi mogao završiti do Božića

Umirovljeni visoki časnik britanskog ratnog zrakoplovstva (RAF), Edward Stringer, kaže da postoji vjerojatnost između 30 i 40% da će ruske oružane snage mogle doživjeti potpuni kolaps. U tom slučaju rat bi bio gotov do Božića, rekao je.

U razgovoru za Sky News Stringer je rekao kako je ranije mislio da će rat sigurno ući u sljedeći godinu, ali se predomislio zbog situacije na terenu.

“Ne vidim kako bi se Rusi mogli pregrupirati na način da budu sposobne opet preuzeti inicijativu i prijeći u napad”, rekao je Stringer, pa dodao: “S obzirom na to kako će se stvari dalje razvijati na terenu, nadam se da će Zelenskij doći u situaciju da može opet započeti pregovore, ovaj put u puno boljim uvjetima, a možda čak i potpuno pobijediti rusku invaziju na njegovu zemlju”.

“Prije ili kasnije svi konflikti završe pregovorima. Tu je bitno kalibrirati do koje mjere želite držati kanale otvorenima i do koje mjere Putinu treba razloga da misli da je Rusija i dalje dio obitelji nacija”, navodi Stringer.

“Ranije sam mislio da će rat ući u sljedeći godinu. Mislim da je sada moguće, iako mrzim biti ta osoba koja će reći da će ovo završiti do Božića, ali mislim da je moguće da ćemo vidjeti kolaps ruskih oružanih snaga. Vjerojatnost za to je dobrih 30-40%, a to automatski dovodi u pitanje budućnost Putina i putinizma. Mislim da bi Zapad trebao dobro razmisliti o tome kako će svijet izgledati nakon Putina”.

10:40 Ukrajinska ofenziva je velebna pobjeda. Ali rat će trajati još jako dugo

VELIKA ukrajinska ofenziva kojom je oslobođeno, po tvrdnjama predsjednika Zelenskog, oko 8000 četvornih kilometara, velebna je pobjeda. Donosimo detaljnu analizu Marija Galića.

alt

10:39 Ukrajinski guverner Donjecka civilima: Bježite

Pavlo Kirilenko, ukrajinski guverner istočne regije Donjeck, još jednom je apelirao na civile da se evakuiraju iz područja te regije pod kod kontrolom ruskih snaga, ali i iz područja koje su meta ruskih napada.

Na Telegramu je objavio fotografije za koje tvrdi da prikazuju posljedice nedavnog ruskog napada u Kramatorsku.

“Raketa je pala usred rezidencijalnog dijela grada te djelomično oštetila najmanje tri privatne kuće. Jedna garaža je potpuno izgorjela u požaru koji je izbio. Rusi namjerno teroriziraju lokalnu populaciju. U tim uvjetima jedini ispravan potez za civile je evakuacija u sigurnija područja Ukrajine. Nemojte postati meta ruskih terorističkih snaga, evakuirajte se!” napisao je Kirilenko.

10:35 EU je danas i službeno odustala od plana ograničenja cijena ruskog plina

EU je danas i službeno odustala od plana ograničenja cijena ruskog plina. Zbog najave da će EU ograničiti cijene ruskog plina ruski predsjednik je, podsjetimo, rekao da u tom slučaju Rusija neće prodavati plin zemljama koje budu sudjelovale u tome.

ŠEFICA Komisije Ursula von der Leyen istaknula je danas da je EU trebala više slušati one koji su godinama upozoravali na opasnost režima ruskog predsjednika Vladimira Putina.

alt

10:30 “Ruska industrija je u rasulu”

“Ruski financijski sektor jedva se održava na životu. Ruska industrija je u rasulu. To je cijena Putinovog pohoda koji donosi smrt i razaranje”, rekla je Von der Leyen.

 10:25 Dopisnica iz Moskve: Ruski nacionalistički blogeri su bijesni

Dopisnica Sky Newsa iz Moskve, Diana Magnay, rekla je kako ne vjeruje da će, usprkos velikom ruskom povlačenju s istočne bojišnice, ruski predsjednik Vladimir Putin “uskoro odustati od rata i narediti povlačenje svojim trupama”.

“Sada se čini da Ukrajina ima prednost. Ukrajinci su identificirali ruske slabosti na dugoj i razvučenoj bojišnici, zbog čega će ruske snage sigurno patiti od lošeg morala. Mislim da je to glavni problem s kojim se Rusija suočava”, rekla je Magnay.

“Kremlj je i dalje jako zakopčan o ukrajinskom protunapadu. Ali ono što je ovdje u Moskvi vrlo zanimljivo pratiti su komentari i kritike koje ne stižu iz liberalnog dijela javnosti, nego proratnih, nacionalističkih blogera, naročito na aplikaciji Telegram, te vojnih analitičara koji bi željeli da Rusiji ide bolje. Oni su jako bijesni zbog činjenice da Rusija trpi ovakve poraze kakve gledamo u zadnje vrijeme”, navela je.

“Jučer smo čuli od lidera ruske Komunističke partije da bi Rusija ovaj rat naprosto trebala nazvati ratom i proglasiti punu mobilizaciju. Slične pozive smo čuli i od nekih drugih stranaka. U Kremlju, što je razumljivo, zaziru od mobilizacije cijele zemlje. To bi politički bilo ekstremno rizično jer bi pokazalo da ‘specijalna vojna operacija’ ne ide po planu”, navodi dopisnica Sky Newsa iz Moskve.

 10:20 Reuters: Putinov pomoćnik je u veljači sklopio dogovor s Kijevom. Putin ga je odbio

REUTERS je jutros objavio ekskluzivu da je glavni izaslanik Vladimira Putina za Ukrajinu rekao ruskom vođi kad je rat počeo da je sklopio privremeni dogovor s Kijevom koji bi zadovoljio ruski zahtjev da Ukrajina ostane izvan NATO-a, ali Putin je to odbio i nastavio sa svojim vojnim pohodom.

alt

10:15 Bog ne podupire rat, kaže papa

Papa Franjo poručio je u srijedu u Nursultanu da Bog ne usmjerava religije prema ratu, što je implicitna kritika ruskog pravoslavnog patrijarha Kirila, koji podupire rusku invaziju na Ukrajinu i bojkotirao je konferenciju vjerskih vođa u Kazahstanu.

“Bog je mir. On nas uvijek vodi putem mira, nikada putem rata”, rekao je Franjo govoreći za golemim okruglim stolom u Palači neovisnosti.

10:10 Goldman Sachs: Cijene plina u Europi će ove zime vjerojatno naglo pasti

EUROPSKE zemlje moći će izdržati smanjenje ruskog izvoza plina jer su izgleda riješeni problemi s opskrbom, pokazuje analiza vodeće američke investicijske banke Goldman Sachs.

alt

10:05 Analitičar: Rusi su iznenađeni. Ovo nije ni povlačenje ni izvlačenje, ovo je bježanje

VOJNI analitičar Marinko Ogorec rekao je jutros u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog” da je uspješna ukrajinska ofenziva u okolici Harkiva, grada na sjeveroistoku zemlje, bila “izuzetno dobra ukrajinska varka na koju su Rusi apsolutno nasjeli”.

10:00 Rusija granatirala područje Nikopolja

Rusija je granatirala područje Nikopolja u Dnjepropetrovskoj oblasti tijekom noći. Guverner oblasti Dnjepropetrovsk Valentin Rezničenko rekao je da su ruske snage tijekom noći 14. rujna gađale naselja Nikopol i Marhanets teškim topništvom, ispalivši 75 granata. Žrtava nije bilo, rekao je Rezničenko.

09:55 Gradonačelnik: Ruske snage su preko noći teško granatirale Mikolajev

Gradonačelnik Mikolajeva Oleksandr Sienkevič izvijestio je rano jutros da je teško rusko granatiranje grada Mikolajeva tijekom noći oštetilo stambene zgrade. Ekipe hitne pomoći i komunalni radnici trenutno rade na terenu dok se detalji napada još razjašnjavaju, rekao je Sienkevič.

09:50 Bloomberg: Ruski prihodi od nafte i plina pali su na najnižu razinu u gotovo godinu dana

Ruski prihodi od nafte i plina pali su na najnižu razinu u gotovo godinu dana, unatoč velikom rastu cijena, navodi se u izvješću.

Bloomberg je izvijestio da su zarade Kremlja od izvora fosilnih goriva, koji čine više od trećine nacionalnog proračuna, pale na 671.9 milijardi rubalja (11.1 milijarda dolara) u kolovozu, najniže od lipnja 2021., koristeći se izračunima temeljenim na podacima ruskog ministarstva financija.

Brojka je manja za 13 posto u odnosu na srpanj i 3.4 posto u odnosu na prije 12 mjeseci.

 09:47 Britanski obavještajci: Rusija je vjerojatno prvi put upotrijebila bespilotne letjelice iranske proizvodnje

Rusija je vjerojatno prvi put upotrijebila letjelice bez posade iranske proizvodnje u Ukrajini, objavila je britanska obrambena obavještajna služba, nakon što je Kijev u utorak izvijestio da je oborio jednu od bespilotnih letjelica – Shahed-136.

Obaranje bespilotne letjelice u blizini crte bojišnice u Ukrajini sugerira da Rusija koristi oružje kao taktičko, a ne strateško oružje koje gađa vojna postrojenja dublje u ukrajinskom teritoriju.

 

09.45 Zastrašujući gubici ruskih agresora od početka invazije na Ukrajinu.

Slika

08.45 Vojni analitičar Marinko Ogorec rekao je jutros u emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvog da je uspješna ukrajinska ofenziva u okolici Harkiva, grada na sjeveroistoku zemlje, bila “izuzetno dobra ukrajinska varka na koju su Rusi apsolutno nasjeli” te da su ruske obavještajne službe očito podbacile.

Ogorec je rekao da se rat nastavlja dalje te izrazio bojazan da će ova zima biti ratna.

“Ovo sad što se dogodilo bila je izuzetno dobra ukrajinska varka na koju su Rusi apsolutno nasjeli. Drugim riječima, deklarirali su da će poduzeti ofenzivu, na neki način pokazali su da će ta ofenziva biti na južnom prostoru, bilo je čak i nekih manjih demonstracijskih napada na tom južnom potezu, ali prava ofenziva bila je gore kod Harkiva i to se sada vidi.

Maske su pale, Rusi su iznenađeni, što im se ne bi smjelo dogoditi, očito je u pitanju da su njihove obavještajne službe podbacile, i to ne prvi put i to ne malo podbacile”, rekao je Ogorec.

07.45 Britanski obavještajci: Rusija je vjerovatno prvi put upotrijebila bespilotne letjelice iranske proizvodnje.

Rusija je vjerovatno prvi put upotrijebila letjelice bez posade iranske proizvodnje u Ukrajini, objavila je britanska odbrambena obavještajna služba, nakon što je Kijev u utorak izvijestio da je oborio jednu od bespilotnih letjelica – Shahed-136.

Obaranje bespilotne letjelice u blizini crte bojišnice u Ukrajini sugerira da Rusija koristi oružje kao taktičko, a ne strateško oružje koje gađa vojna postrojenja dublje u ukrajinskom teritoriju.

07.00 Institut za proučavanje rata objavio je novu analizu i kartu sukoba u Ukrajini. U nastavku prenosimo dijelove:

“Kremlj je prvi put priznao poraz”

Kremlj je priznao svoj poraz u Harkivskoj oblasti, što je prvi put da je Moskva otvoreno priznala poraz od početka invazije na Ukrajinu.

Dužnosnici Kremlja i propagandisti državnih medija opširno raspravljaju o razlozima ruskog poraza u Harkivskoj oblasti, što je značajna promjena u odnosu na njihov prethodni obrazac izvještavanja o preuveličanim ili izmišljenim ruskim uspjesima s ograničenim detaljima.

Priznanje poraza dio je nastojanja da se kritike za takav razorni neuspjeh ublaže i skrenu s ruskog predsjednika Vladimira Putina na rusko ministarstvo obrane (MoD). Izvori iz Kremlja sada rade na tome da Putina oslobode bilo kakve odgovornosti za poraz i za gubitak gotovo cijele okupirane Harkivske oblasti krive nedovoljno informirane vojne savjetnike unutar Putinova kruga.

ISW je ranije izvijestio da je Kremlj odgodio Putinov sastanak s ruskim obrambenim dužnosnicima odmah nakon povlačenja trupa iz okolice Harkiva, povećavajući raskol između Kremlja i ruskog ministarstva odbrane.

FOTO Institut za rat objavio karte:  

Ruski poraz u Harkivskoj oblasti izaziva paniku među Rusima na okupiranim ukrajinskim teritorijima, vojnicima i milblogerima.

Ukrajinska glavna vojna obavještajna služba (GUR) izvijestila je da su ruske vlasti na Krimu pozvale svoje obitelji da pobjegnu u Rusiju, dok djelatnici ruske Federalne sigurnosne službe (FSB) prodaju svoje domove na poluotoku i hitno evakuiraju svoje obitelji zbog ukrajinske protuofenzive.

Ukrajinski glavni stožer izvijestio je da prisilno mobilizirane pomoćne jedinice pate od niskog morala i psihičkih problema. Ruski milblogeri sve su više zabrinuti zbog ukrajinskih protuofenziva u različitim područjima duž linije fronta Donjeck-Zaporiška oblast.

Ruski vojni neuspjesi u Ukrajini vjerojatno nastavljaju slabiti utjecaj Rusije u bivšem Sovjetskom Savezu. Armenija je optužila Azerbajdžan za kršenje prekida vatre uz rusko posredovanje i napad na armenske snage duž azerbajdžansko-armenske granice 13. septembra. Armenski premijer Nikol Pashinyan telefonom je razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i sazvao sastanak država članica Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti (CSTO) kasnije tokom dana.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova nije komentiralo hoće li Kremlj ispuniti svoje obveze prema ODKB-u prema Armeniji ako Azerbajdžan nastavi s napadima.

06.30 Savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksij Arestovič govorio je o mogućem napredovanju prema Donbasu.

“Sada je u toku napad na Liman i moglo bi doći do napredovanja prema Siversku”, rekao je Arestovič u videu objavljenom na YouTubeu.

Međutim, proruski čelnik Narodne Republike Donjeck negirao je tvrdnje i rekao da Liman ostaje u njihovim rukama. “Situacija je stabilizirana. Neprijatelj pokušava napredovati u malim grupama, ali ih (predvođene Rusima) savezničke snage u potpunosti odbijaju.”


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Dinamo bez nove senzacije: AC Milan bez problema do pobjede na San Siru

Dinamo bez nove senzacije: AC Milan bez problema do pobjede na San Siru

Sveobuhvatna energetska obnova javnih zgrada prilika je za nove investicije i upošljavanje građevinske operative

Sveobuhvatna energetska obnova javnih zgrada prilika je za nove investicije i upošljavanje građevinske operative