in

Šljiva: Kraljica kasnog ljeta

Šljiva: Kraljica kasnog ljeta
Slatka-Tajna.Eu

Krajem ljeta i početkom jeseni kreće sezona šljiva. Ovo slatko i zdravo voće puno je vitamina A, C i E, kalcija, magnezija, kalija i vlakana. Šljive su odlične za probavu, te smanjuju nivo šećera u krvi. Iako ih volimo jesti i same, sočne i mirisne šljive odličan su dodatak brojnim slasticama. Mirisna domaća štrudla, ili mekane knedle sa šljivama, neizostavan su dio slatkih, ali i slanih jelovnika. Donosimo nekoliko recepata od gospođe šljive

Brza štrudla

SASTOJCI:

1 pakiranje lisnatog tijesta, rolanog

1 čaša punomasnog jogurta

3 kašike šećera

4 kašike pšeničnog griza

9 većih šljiva, očišćenih

1 jaje za premazivanje

2 kašike badema u listićima za posipanje

2 kašike šećera u prahu, za posipanje

PRIPREMA:

U posudi pomiješajte jogurt, šećer i pšenični griz. Ostavite sa strane. Odrolajte lisnato tijesto zajedno s papirom za pečenje. Sa svake strane lisnatog tijesta zarežite trakice debljine jednog centimetra. Po sredini tijesta ravnomjerno razmažite smjesu jogurta, šećera i griza. Po toj smjesi posložite polovice očišćenih šljiva. Trakice preklopite jednu preko druge tako da čine pletenicu. Premažite štrudlu razmućenim jajetom i pospite listićima badema. Pecite 25-30 minuta. Prije posluživanja ohladite i pospite šećerom u prahu.

Domaće knedle

SASTOJCI:

Za tijesto:

1 kg pirea od krompira

2 jaja

2 kašike ulja

malo soli

40 dkg oštrog brašna

20-ak šljiva (svježih ili zamrznutih)

malo prezle

malo ulja

 

PRIPREMA:

Krompir ogulite i skuhajte u slanoj vodi, te napravite pire i ohladite ga (najbolje ga je ostaviti preko noći u frižideru). Pire izvagajte pa na svakih pola kilograma pirea dodajte kašiku ulja, 1 jaje i 20 dkg oštrog brašna… to je osnovna mjera! Umijesite tijesto pa pravite knedle, u svaku stavite jednu šljivu. Kuhajte ih u provreloj vodi 15 minuta, a zatim izvadite iz vode i stavljajte u prethodno poprženu prezlu na ulju.

Clafoutis

 

SASTOJCI:

Za nadjev:

450 g šljiva

2 kašike putera

2 kašike šećera

 

Za tijesto:

120 ml slatkog vrhnja

470 ml mlijeka

2 jaja

70 g šećera

2 kašike kukuruznog škroba

2 kašike brašna

1 kašika ekstrakta vanilije

PRIPREMA:

Šljive operite i osušite. Prerežite svaku na pola. Sve preostale sastojke stavite u procesor za hranu. Izmiksajte dok ne dobijete glatku smjesu te dok se svi sastojci ne sjedine. Složite clafoutis: premažite kalup za pečenje puterom, te u njega rasporedite šljive po želji i pospite ih šećerom, a potom lagano prelijte tijesto preko šljiva. Pecite u zagrijanoj rerni 35-40 minuta.

Fina torta

SASTOJCI:

Za biskvit:

200 g griza

200 g šećera

1 l mlijeka

70 g putera

1 jaje

200 g prezle

 

Za nadjev:

800 g šljiva

1 vanilin šećer

1/2 kašike cimeta

1/2 kašike kardamona

2 kašike šećera

PRIPREMA:

Na 20-ak grama putera ispržite prezlu uz dodatak dviju kašika šećera. Ostavite  sa strane da se ohladi nakon što je poprimila zlatnu boju. Mlijeko prokuhajte pa mu dodajte griz pomiješan s ostatkom šećera. Kuhajte dok “biskvit” ne dobije na gustoći s tim da miješate sve vrijeme kuhanja, kako ne bi zagorjelo. Zatim dodajte puter, dobro promiješajte pa sklonite s vatre. Dodajte i jaje koje ste prethodno umutili! Sve dobro izmiješajte u glatku smjesu! Šljive operite te očistite od koštica i narežite na četvrtine. Dodajte im šećer, vanilin šećer i začine pa ih kratko izdinstajte. Kalup namažite puterom te pospite prezlom. Pola griz smjese sipajte u kalup i stavite ga na 20-ak minuta u frižider.  Još malo prezle stavite povrh gornjeg “biskvita” i torta može u frižider na duže hlađenje.

Mrvičasti kolač

 

SASTOJCI:

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










800 g zrelih šljiva, prepolovljenih

50 g smeđeg šećera

sitno naribana korica jedne narandže

1 kašika mljevenog cimeta

1 kašika glatkog brašna

 

Za mrvičasto tijesto:    

250 g glatkog brašna

150 g putera

80 g šećera u prahu

80 g šećera

50 g mljevenih badema

PRIPREMA:

Šljive narežite na manje komade. Stavite ih na dno plitke vatrostalne posude dugačke 28 centimetara. Pomiješajte šećer, koricu narandže, cimet i kašiku brašna te smjesu pospite po šljivama. Za tijesto, rukama utrljajte puter u brašno, a zatim umiješajte ostale sastojke. Rasporedite tijesto po šljivama i pecite u rerni 30-40 minuta, dok ne porumeni. Ostavite da se ohladi bar 15 minuta prije posluživanja.

Muffini

 

SASTOJCI:

250 g brašna

60 g šećera

1 kašika praška za pecivo

1 kašika sode bikarbone

1/2 kašike soli

1 kašika mljevenog đumbira

230 ml običnog jogurta

2 jaja

110 ml suncokretovog ulja

1 kašika ekstrakta vanilije

8 šljiva, narezanih na kockice

PRIPREMA:

U posudi za miješanje kombinirajte brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so i mljeveni đumbir. U posebnoj zdjeli umutite jogurt, jaja, suncokretovo ulje i vaniliju. Dodajte zatim mokre sastojke u smjesu brašna. Potom dodajte oprane i nasjeckane šljive i dobro promiješajte. Smjesu podijelite ravnomjerno u dvanaest kalupa za muffine. Pecite dvadesetak minuta.

Pileća rolada

SASTOJCI

500 g pilećeg bijelog mesa

400 g šljiva

so i biber

svježi peršun

125 ml bijelog vina

PRIPREMA:

Šljivama odstranite koštice i nasjeckajte ih na sitnije komade. Bijelo meso istucite, kako biste dobili tanje komade. Meso posolite i pobiberite. Šljivama dodajte peršin i njima napunite bijelo meso. Zarolajte ga uz pomoć folije, kako biste dobili roladice. Roladice stavite u prethodno pouljen lim i zalijte bijelim vinom. Pecite na 200 Celzijevih stepeni otprilike 35 minuta. Poslužite s pečenim krompirom.

Hljeb

 

SASTOJCI

100 grama sjeckanih šljiva

1 kašičica brašna

100 grama putera

200 grama šećera

1 kašika ekstrakta vanilije

2 jaja

200 g brašna

1 prašak za pecivo

kašičica soli

100 grama jogurta

50 grama smeđeg šećera

 

PRIPREMA:

Šljive pospite kašikom brašna i ostavite sa strane. U velikoj posudi izmiješajte puter, bijeli šećer i ekstrakt vanilije, dok smjesa ne postane vazdušasta. Dodajte jaja, jedno po jedno, 200 grama prosijanog brašna s praškom za pecivo, so i jogurt. Umiješajte šljive kašikom i smjesu izlijte u kalup za hljeb.

 

7 razloga zašto bismo češće trebali jesti šljive

Šljiva je koštunjičavo voće iz porodice Rosacea, poznato je više od 2.000 njenih podvrsta koje variraju od žutih do tamnoplavih nijansi. Riječ je supervoću koje je prepuno vitamina, minerala i drugih korisnih nutrijenata. Šljive je najbolje jesti sirove, no, mogu se iskoristiti i za pripremu pekmeza, kompota te raznih drugih slatkih i slanih jela.

  1. Kraljica dobre probave

Šljiva je bogata prehrambenim vlaknima koja potiču probavu i čišćenje organizma te liječe zatvor.

  1. Regulira krvni pritisak

U 100 grama svježe šljive nalazi se čak 160 miligrama kalija. Taj mineral igra važnu ulogu u reguliranju krvnog pritiska.

  1. Poboljšava rad srca

Istraživanja su pokazala da redovna konzumacija šljiva blagotvorno djeluje na rad srca i cijelog kardiovaskularnog sistema.

  1. Jača imunitet

Ovo voće prepuno je vitamina C, koji ima snažno antioksidativno djelovanje, čuva zdravlje cijeloga tijela te jača imunitet.

  1. Dobra za kožu

U slatkom tamnoplavom voću nalazi se beta-karoten i vitamin E, koji održavaju elasticitet kože, ubrzavaju zacjeljivanje rana, ali imaju i snažno protuupalno svojstvo, zbog čega garantiraju lijep izgled najvećeg organa.

  1. Čuvarica kostiju

Šljive sadrže značajne količine antioksidanata poput flavonoida i fenolnih spojeva, kao i određenih minerala koji su zaslužni za očuvanje koštane mase te pridonose općem zdravlju koštanog sistema.

 

  1. Potiče mršavljenje

U 100 grama šljive nalazi se tek 45 kalorija. Upravo zato konzumacija toga voća preporučuje se osobama koje pokušavaju smršati ili održati zdravu tjelesnu težinu.

The post Šljiva: Kraljica kasnog ljeta appeared first on Azra Magazin.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Vicevi Ne Zna Ga Izvadit Vicevi Do Suza smeh Komedija Parodija Smijesno😂

Vicevi Ne Zna Ga Izvadit Vicevi Do Suza smeh Komedija Parodija Smijesno😂

Mourinho izabrao najtežeg protivnika i sve iznenadio: “Kada se završilo mislio sam da sam mrtav”

Mourinho izabrao najtežeg protivnika i sve iznenadio: “Kada se završilo mislio sam da sam mrtav”