in

Riješite se dosadnih bolova u stomaku

Riješite se dosadnih bolova u stomaku
Slatka-Tajna.Eu

Bolovi u stomaku obično ne traju dugo, možda nekih sat do dva. I obično nestaju sami od sebe. Međutim, ako se često borite s ovim problemom, a lijekovi vam ne pomažu, gubite na težini, imate krv u stolici, povraćate i imate temperaturu, svakako se trebate obratiti svom ljekaru. Bez obzira na uzroke donosimo vam nekoliko rješenja koja će vam pomoći da bol u stomaku prestane.

Jedite jogurt i pijte mlijeko

Ako se nosite sa stalnim stomačnim tegobama poput nadutosti, jogurt vam može pomoći da vaš probavni sistem bude u vrhunskom stanju. Međutim, iako je dosadna, nadutost općenito nije veliki razlog za zabrinutost.

Osim toga, bolovi u stomaku mogu dovesti do drugih bolova poput žgaravice i iritacije jednjaka. Lijek koji sigurno imate u kući za žgaravicu je mlijeko. Dovoljno je da popijete čašu mlijeka, jer ono neutaralizira kiselinu koju proizvodi želudac.

Izbjegavajte začinjenu i brzu hranu

Konzumiranje začinjene hrane prije spavanja je uobičajeni krivac za refluks kiseline. Ovo stanje se često javlja noću, kada ste u ležećem položaju. Kiselina putuje u jednjak i grlo, uzrokujući žgaravicu, grlobolju ili napade kašlja.

Ako osjećate bol u stomaku odmah nakon obroka, vjerovatno ste jeli prebrzo, previše i vjerovatno nezdravu brzu hranu.

Najbolje je rješenje da izbacite brzu hranu i usporite za stolom. Ako niste ovisnik o brzoj hrani, a još  se osjećate loše poslije obroka, trebali biste provjeriti žučnu kesu. U tom slučaju obavezno posjetite ljekara.

Povećajte unos vlakana  i vježbajte više

Zatvor je vrlo čest kod žena. Postoji teorija da postoji hormonska razlika između muškaraca i žena, te da je zbog toga ženama potrebno mnogo više vremena da probave i eleminiraju hranu. Stoga, ako osjećate simptome zatvora poput nadimanja ili gasova, dodajte više vlakana u svoju prehranu. Svoj tanjir napunite sa što više voća, povrća i integralnih žitarica.

Također, i neaktivnost može uzrokovati i zatvor. Vježbajte 30 minuta dnevno i budite hidrirani.

Pijte vodu i čajeve

Kada krenete trčati (ili radite bilo koju vrstu vježbanja), možda ćete osjetiti malo boli u stomaku. To je tipično mišićno-koštani bol uzrokovan dehidracijom ili previše jela prije nego što ste počeli seansu znojenja. Sljedeći put prije nego počnete s vježbanjem popijte vode i sačekajte najmanje pola sata od obroka.

Osim toga, kamilica može ublažiti simptome uzmemirenog želuca, uključujući mučninu i povraćanje. Sadrži bisabolol, koji ima protuupalna svojstva i opušta glatke mišiće sluznice probavnog trakta. Kamilica također ima i druga protuupalna jedinjenja poput azulena, chamazulena i matricina.

 

The post Riješite se dosadnih bolova u stomaku appeared first on Azra Magazin.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

PRILIKA ŽIVOTA: Finalista ”Zvezda Granda” odlazi na turneju sa Lepom Brenom

PRILIKA ŽIVOTA: Finalista ”Zvezda Granda” odlazi na turneju sa Lepom Brenom

Janković sjajnim igrama zaslužio poziv za odlučujuće utakmice U21 reprezentacije Hrvatske

Janković sjajnim igrama zaslužio poziv za odlučujuće utakmice U21 reprezentacije Hrvatske