in

Kako da napravite top izbor kada kupujete mašinu za pranje ili sušenje veša?

Kako da napravite top izbor kada kupujete mašinu za pranje ili sušenje veša?
Slatka-Tajna.Eu

Kupovina kućanskih aparata nikada nije laka odluka, pogotovo kada imamo veliki izbor. Pri kupovini je svima važno da se cijena uklapa u budžet koji možemo odvojiti, ali i da je aparat kvalitetan i da će nas služiti godinama.

Među onima za koje se najteže odlučiti i odabrati spadaju veš mašina i mašina za sušenje veša. S obzirom na to da je to investicija na duže staze, važno nam je da izaberemo onu najbolju. Često nismo finansijski u mogućnosti da kupimo baš najnoviji model, pa u skladu sa budžetom biramo najpovoljniji, ali gledamo i da karakteristike uređaja odgovaraju našim potrebama.

Ustupljena fotografija

Kvalitet na prvom mjestu

Međutim, iako je poznata ona “Ako ne znaš šta je dobro gledaj šta je skupo”, to ne mora uvijek biti slučaj. Tako je danas moguće kupiti kvalitetan uređaj i po nešto nižoj cijeni.

Pri kupovini mašine za pranje ili sušenje veša potrebno je obratiti pažnju na nekoliko stavki, a mi vam u nastavku donosimo one glavne kako biste napravili top izbor, a na vama je samo da odlučite koju mašinu i koji brend želite.

•     Prednje (frontalno) ili gornje punjenje – Imajte u vidu da su mašine sa prednjim punjenjem obično nešto jeftinije u odnosu na one koje imaju gornje punjenje, a troše i manje vode i energije. Pri pranju su prilično nježne prema odjeći i manje je oštećuju. Većih su dimenzija i imaju veću težinu. Nakon pranja u mašinama sa prednjim punjenjem odjeća je mekša, manja je potrošnja vode i deterdženta, a veća energetska efikasnost. Neki modeli mogu slabije ispirati zbog predodređenosti na manju potrošnju vode. Mašine za pranje veša sa gornjim punjenjem su uglavnom nešto skuplje. Površinom su manje, pa su i manjeg kapaciteta. Troše više vode, oštrije su za veš, a učinak pranja je skoro jednak kao kod frontalnih veš mašina. Imaju kraći ciklus pranja i jednostavnije se u njih može dodati odjeća, ukoliko zaboravite ubaciti neki komad prije početka. Ako gledate mane onda su to: oštrija je po odjeću koja se pere, skuplje su za kupovinu, koriste više energije i više deterdženta

•     Provjerite koju ocjenu ima – AAA ili A+AA (za energetsku učinkovitost, izvedba pranje, centrifugalno sušenje), jer to može uticati na cijenu veš mašine, a one sa boljom ocjenom će trošiti znatno manje energije pri radu.

•     Brzina okretaja – Brži okretaji smanjuju period sušenja i smanjuju gužvanje tkanine.

•     Automatsko podešavanje – Riječ je o uređajima koji posjeduju podešavajuće senzore za period primanja vode, pranja i ispiranja, kako bi se osigurala optimalna učinkovitost s minimalno utrošenom energijom i potrošnjom vode. Ukoliko želite da pranje bude ekonomičnije, odlična karakteristika je da sadrži vodomjer.

•     Veličina bubnja – Ona zavisi od vaših potreba, koliko članova porodice imate, koliko često perete veš i slično. Što je veća porodica potreban je i veći kapacitet bubnja, a ako vas ima manje onda je dovoljna mašina sa manjim bubnjem.

Ustupljena fotografija

Ustupljena fotografija

Spasilac za hladne dane

Bliži nam se hladniji dio godine, kada se svi susrećemo sa problemom sušenja veša. Stoga je možda baš sada najbolje vrijeme da počnete razmišljati o kupovini mašine za sušenje veša. Ne samo da je ona praktična nego je i spasilac za dane u kojima za sušenje veša ne možemo računati na sunčevu svjetlost.

U nastavku je nekoliko savjeta za kupovinu mašine za sušenje veša:

•     Kapacitet mašine – Imajte u vidu potrebe svoje porodice i prema tome izaberite mašinu većeg ili manjeg kapaciteta.

•     Energetska efikasnost mašine i ušteda enegije – U današnje vrijeme svi tražimo uređaje koji troše što manje energije, a kada su u pitanju mašine za sušenje veša onda u uštedi prednjače noviji modeli sa inovativnim tehnologijama. Svi modeli energetske klase A, pa i B, su znatno štedljiviji od ostalih. Treba imati u vidu i da su aparati sa oznakom A nešto skuplji od ostalih, ali se ovo ulaganje u konačnici isplati.

•     Kondenzaciona ili odvodna mašina – Manje energije sigurno troše kondenzacione mašine za sušenje veša. Kod njih se voda skuplja u posebnoj posudi i nemaju odvodnu cijev, a mogu se smjestiti u bilo koju prostoriju.

•     Programi sušenja veša – Dobro je da mašina ima dosta raznovrsnih programa kako se ne bi gubilo mnogo vremena na razmišljanje koji je najbolji za određene tkanine. Ipak, ne treba imati ni pretjerano mnogo opcija koje nam, realno, nisu potrebne.

•     Opcija koja omogućava da ne morate peglati veš nakon sušenja – I ovo je moguće sa pojedinim modelima, koji imaju sistem protiv gužvanja, što je idealno za pojedine komade odjeće koji su odmah nakon sušenja spremni za oblačenje.

Da li kupiti kombinovanu mašinu za pranje i sušenje veša?

Kombinovane mašine se čine kao odlična ideja, ali se brže kvare i imaju kraći vijek trajanja. Popravke su, pak, komplikovane i skupe. Prema riječima stručnjaka, starijim modelima potrebno je veoma mnogo vremena za sušenje oprane odjeće, kao i puno vode. Bubnjevi u ovakvim mašinama uglavnom su prilagođeni pranju veša, tako da ne mogu sušiti istu količinu odjeće koju su prethodno oprale.

Međutim, noviji modeli kombinovanih mašina dosta su poboljšani i pružaju dobru uslugu. Ovakve mašine su praktične i jeftinije su za kupovinu nego da uzimate dva posebna aparata. Takođe, lakše vam je i naći prostor za jednu mašinu nego za dvije.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Transformacija godine: Dara pokazala kako njeno tijelo izgleda bez uređivanja slika

Transformacija godine: Dara pokazala kako njeno tijelo izgleda bez uređivanja slika

Baronesa Arminka Helić: Kraljica Elizabeta je svijetla tačka za sve nas

Baronesa Arminka Helić: Kraljica Elizabeta je svijetla tačka za sve nas