in

U Križevcima 2500 kućanstava ostaje bez opskrbljivača plinom

U Križevcima 2500 kućanstava ostaje bez opskrbljivača plinom
Slatka-Tajna.Eu
U Križevcima 2500 kućanstava ostaje bez opskrbljivača plinom

Raste cijena plina za kućanstva

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

U Hrvatskoj sve je više opskrbljivača plinom koji zbog visokih nabavnih cijena odustaju od tog posla. Građani se sada vraćaju opskrbljivačima u obvezi javne usluge, koji nude zajamčene cijene do prvog travnja iduće godine. No i oni su u problemima. Ponajviše Gradska plinara Zagreb Opskrba, koja se obvezala da će osigurati opskrbu kućanstava na čak 13 distribucijskih područja. A sada ne želi primiti nove potrošače koji bi se vratili na javnu uslugu opskrbe plinom.

Dvije i pol tisuće kućanstava u Križevcima ostaje bez dosadašnjeg opskrbljivača. Tvrtka Radnik s njima raskida ugovore.

– U ovim sadašnjim tržišnim uvjetima, kada je nabavna cijena 10 puta veća, mislim nemate nikakve ekonomske logike ponuditi nekome cijenu kad znate da ipak veliki igrači ne tržištu plina mogu ponuditi nešto povoljnije cijene. Potrošači ne mogu ostati bez plina i nema nikakvog razloga za paniku, rekao je Darko Jambreković, tajnik Uprave Radnik d.d..

A te povoljnije cijene sada nude jedino javni opskrbljivači. I to samo zato što moraju imati zajamčenu cijenu do 1. travnja. Na tom području to je Gradska plinara Zagreb Opskrba, kojoj građani trebaju poslati zahtjev za prelazak.

– Od Radnika smo kupovali, evo jučer sam predala za Zagreb, ne znam što bude, rekla je Božica iz Križevaca.

I Plin Vrbovec odustaje od opskrbe plinom.

– Zakon nalaže Gradskoj plinari Zagreb da preuzme 3300 kućanstava s područja našeg grada, mogu još reći da smo se mi obratili i HERI prošli tjedan, rekao je Denis Kralj, gradonačelnik Vrbovca.

Zagrebačkoj plinari moglo bi se vratiti čak 70.000 potrošača koji su dosad bili na tržišnom modelu. Njih 10.000 već je predalo zahtjev. No GPZO obustavio je prihvat novih potrošača.

“Gradska plinara Zagreb Opskrba trenutno ne može primati nove kupce iz kategorije javna usluga kućanstvo.”, priopćila je Gradska plinara Zagreb Opskrba.

– Ovo bi značilo stečaj GPZO-a, a onda bi došlo tisuće tisuća kućanstava koje GPZO opskrbljuje, znači ne smije se dogoditi niti jedan niti drugi scenarij, rekao je Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










No regulator upozorava: Plinara ih je dužna primiti i isporučiti im plin po reguliranoj cijeni.

– Naravno da je rizik bio opskrbljivača koji su se tada javili na natječaj, hoće li se javiti ili neće, Oni su očito procijenili da je njima taj rizik prihvatljiv i u tom kontekstu apelirao bih sada, u ovoj situaciji, da postupaju po relevantnim odredbama, rekao je Goran Babić, Hrvatska energetska regulatorna agencija HERA.

Cijena po kojoj se sada nabavlja plin višestruko je veća od one po kojoj ga javni opskrbljivači moraju isporučiti građanima.

– Svi su oni godinu dana i više znali da će sami trebati pokrivati te gubitke. I što su oni napravili? Ništa. Međutim da se ne bi dogodila ta situacija, da ne bi oni to prebacili na krajnje korisnike, mi ćemo dio plina koji INA proizvodi usmjeriti prema distributerima kako bi se pokrili gubitci, rekao je Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Dodatne količine osigurat će država.

– Krizni tim će predložiti Vladi RH da se sve one količine plina koje se proizvedu u Hrvatskoj moraju prodavati hrvatskim gospodarskim subjektima po cijeni koja će biti primjerena. Prema tome, može se to nekome ne sviđati, ali mi na prvo mjesto stavljamo naše građane, naše gospodarstvo, naše institucije, škole vrtiće, bolnice, dodao je Filipović.

Pa se ne bi trebalo dogoditi da građani 1. listopada ostanu bez plina. Najvažnije je pritom novom opskrbljivaču dostaviti zahtjev, najbolje poštom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Koja je tajna uspjeha brendova AS Holdinga?

Koja je tajna uspjeha brendova AS Holdinga?

Ramljak: Pričali smo o tome da izbjegnemo Srbiju

Ramljak: Pričali smo o tome da izbjegnemo Srbiju