in

Gdje s rukama za stolom i kad se pije pivo

Slatka-Tajna.Eu

Poznavanje bontona zemalja u koje putujemo uvijek je plus, bilo da se lijepo ponašate za stolom zbog sebe ili drugih, a nađete li se u Španiji neka od nepisanih pravila mogla bi vas i iznenaditi.

Gdje su ruke?

“Spusti laktove sa stola” mnogi pamte kao rečenicu koje su se naslušali u djetinjstvu za porodičnim stolom, ali u nekim zemljama jedino gore od toga je – držati ruke ispod stola. Španija je jedna od takvih pa ako se nađete u Madridu, Barseloni, Sevilji ili nekim drugim dijelovima te predivne zemlje, znate što vam je činiti: držati ruke tako da vam se dlanovi vide. Kako je nastalo pravilo niko ne zna sa sigurnošću, ali vjerovatno ima veze s prastarim danima kada su otvoreni dlanovi značili da osoba dolazi u miru, bez oružja u ruci. Želite li pokazati poštovanje Špancima neka ruke budu vidljive, najbolje s komadom hljeba.

Hljeb na stolu

Dok je kod nas uobičajeno odložiti komad hljeba na tanjir, Španci nemaju tu naviku. Hljeb je nezaobilazan pratilac španskih jela, pogotovo kad ga treba umočiti u toć, a često služi i umjesto noža da se hrana pogura na viljušku. Ako nije u ruci, hljeb je na stolu, nerijetko kraj noža i viljuške kako se u tanjiru ne bi neplanirano ili nepotrebno namočio.

Pivo nakon 17 sati

Španci večeraju kasnije od većine Evropljana i moglo bi se reći da im popodnevne i  večernje aktivnosti počinju kasnije nego nama. Iako to ne mora biti slučaj kod svih, ali ponudite im vino ili pivo prije 17 časova možete izazvati iznenađenu reakciju. Prije pet sati poslijepodne većinom se piju sokovi i kafa, a osam ili devet sati naveče postaje prigodnije vrijeme za alkohol.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Opušteno u razgovoru

Španci i za ručkom pričaju opušteno, često na dugo i na široko pletu svoju priču i ne vole da ih se prekida i ispituje stvari poput: “I kako je to završilo?” ili “Koja je bila poenta?”. Nije im pristojno suflirati da skrate, a savjetuje se i jednako lepršav, umjesto intenzivan pristup kad je riječ o ličnim pitanjima. Poželite li ih pitati čime se bave, umjesto direktnog: “Što radiš?”, bolja je varijanta navesti ih postepeno pitanjima da sami ispričaju onako i ono što žele. Osim toga, temperamenti i glasni Španci će ponekad zvučati kao da se svađaju, ali nerijetko se radi samo o stilu razgovora.

Račun dolazi na kraju

Praksa plaćanja računa na kraju jela ili pića u baru ili restoranu na odlasku uobičajena je u Španiji. Možda ćete je poželjeti prekršiti i “odraditi plaćanje” kada hrana stigne na stol kako ne biste morali ganjati konobara jer ste u žurbi, ali ako se želite ponašati kao Španac – ostavite taj dio za kraj. Povjerenje između gosta i konobara nepisano je pravilo. Također, Španci ne naručuju sve tapase odjednom nego piće za pićem (koje ne mora biti alkoholno) lagano jedu, guštaju i naručuju još u ritmu u kojem im paše.

(Punkufer)


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Hrvatska pomjera granice u regionalnom sportu: Ono što gledamo u Splitu ostavlja bez daha

ALEKSANDRA NIKOLIĆ VATRENA CRNKA: Pokazala novu kosu, nevjerovatna transformacija