in

Srbi i kosovski Albanci podijelili su klub 90-ih, pa sada postoje dva s istim imenom

Srbi i kosovski Albanci podijelili su klub 90-ih, pa sada postoje dva s istim imenom
Slatka-Tajna.Eu
Srbi i kosovski Albanci podijelili su klub 90-ih, pa sada postoje dva s istim imenom

Novi most preko rijeke Ibar jedna je od glavnih atrakcija Mitrovice. Izgrađen je ubrzo nakon Kosovskog rata kako bi povezao sjeverni i južni dio grada. Na desnoj obali žive Albanci, a na suprotnoj Srbi. I premda se otvoreni sukob dvaju naroda posljednjih decenija odvijao praktički bez pucnjave i eksplozija, oni su vrlo daleko od stabilnih i mirnih odnosa.

Tako, naprimjer, Srbi već dugo traže pravo na posjet crkvi Svetog Save koja se nalazi u albanskom dijelu Mitrovice. Kosovske vlasti to nisu dopustile, pa je na lijevoj obali izgrađena nova crkva za pravoslavnu zajednicu.

Reklama – nastavite čitati ispod oglasa

Fudbal je slična priča. Glavni klub u gradu bila je Trepča (također nazvano područje rudnika u blizini Mitrovice). Trepča je 1978. stigla do finala Kupa države i ujedno postala prvi sudionik najviše lige Jugoslavije sa Kosova, iako se tu nije dugo zadržala. Najdramatičniji događaji u historiji Trepče i cijele zemlje zbili su se s kraja osamdesetih godina prošlog stoljeća. I u ujedinjenoj Jugoslaviji ostala je napetost između navijača ovog kluba: iako su Srbi i Albanci zajedno izašli na teren, navijači na tribinama nisu zaboravili na svoj nacionalni identitet. Naime, tim je imao dvije grupe ultraša koji su se međusobno odnosili s nepovjerenjem, što je na kraju dovelo do kolapsa Trepče 1999. godine.

Tačno deset godina prije rata na Kosovu, regija je izgubila dio autonomnih prava unutar Srbije, što je dovelo do velikih protesta, a obilježio ga je štrajk glađu albanskih rudara iz Mitrovice koji je trajao osam dana.

Reklama – nastavite čitati ispod oglasa

Danas Trepča ’89 igra u prvenstvu Kosova i više nema nikakve veze s gore spomenutim finalistom Kupa Jugoslavije 1978. godine. Sukob iz kasnih 1980-ih samo je privremeno ugašen. Dok je na Balkanu bjesnio rat u BiH, neki klubovi s Kosova nastavili su igrati s timovima Srbije i Crne Gore. Naprimjer, Priština od 1993. godine igra u drugoj ligi, ali se dvije godine kasnije priključila paralelnom kosovskom prvenstvu.

Od 1995. godine među srpskim klubovima u drugoj ligi igrao je tim Gilani, koji je formirala muslimanska zajednica. Što se tiče Trepče, ona se nije mogla takmičiti ni s klubovima iz druge lige, pa se borila s ostalim ekipama na Kosovu, osvojivši tamošnje prvenstvo 1993. godine.

Godine 1997. prvenstvo je otkazano zbog novih napetosti u regiji. Međuetnički sukobi eskalirali su u pravi rat u februaru 1998. Godinu dana kasnije u sukob su se umiješale snage NATO-a, da bi u junu 1999. strane su potpisale sporazum o prekidu vatre. Srpska vojska napustila je regiju, a umjesto nje su ušle mirovne snage. Od tada Beograd više ne kontroliše ovaj teritorij, a Kosovo je 2008. proglasilo neovisnost.

Završetkom rata Mitrovica je konačno podijeljena na dva dijela. Isto se dogodilo i sa Trepčom: albanski igrači su odbili igrati sa Srbima i zapravo osnovali svoj klub.

Druga “Trepča” pojavila se 1999., ali je godina osnivanja ostala ista – 1932. Sačuvane su i klupske boje – crna i zelena, a logo je promijenjen samo kozmetički.

Reklama – nastavite čitati ispod oglasa

Godine 2010. albanska Trepča ponovno je osvojila prvenstvo Kosova, ali njihovi imenjaci sa sjevera Mitrovice nastavljaju igrati u srpskoj ligi – izravnom nasljedniku nekada velikog jugoslavenskog prvenstva. Istina, nije se izdigla iznad regionalne podjele.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Albanska Trepča igra na stadionu koji nosi ime Adema Jasharija. U Srbiji ga smatraju teroristom. U sjevernom dijelu Mitrovice živi 30.000 ljudi – to je upola manje nego južno od Ibra. Na albanskoj polovici nalazi se najveći stadion u aglomeraciji, a na njemu je igrala i vrlo ujedinjena Trepča. Srbi ga obično nazivaju imenom kluba, ali službeno se zove po Ademu Jashariju.

Adem je jedan od heroja Kosova. U Prištini su po njemu nazvani pozorište i aerodrom, no u Srbiji je odnos prema Jashariju potpuno drugačiji – tamo ga smatraju teroristom. U 1990-ima bio je jedan od zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova nakon što je prošao obuku s drugim pristašama neovisnosti regije u borbenom kampu u susjednoj Albaniji. Nekoliko je godina vršio sabotaže, napadajući administrativne objekte tadašnje JNA.

Beograd je dugo lovio Jasharija, ali je on likvidiran tek 1998. godine – nakon racije u selu Prekaz, 20 kilometara južno od Mitrovice. Tamo je bio Adem sa svojom porodicom, a tokom akcije jugoslavenska vojska i policija ubili su više od 60 ljudi. Među njima nisu bili samo militanti Oslobodilačke vojske, već i članovi porodice Jashari. Ti su događaji samo ojačali autoritet separatista i danas gotovo da nema osobe na Kosovu koja nije čula za Yasharija. U 2000-ima je u Prekazu izgrađen veliki memorijalni kompleks u znak sjećanja na njega.

Reklama – nastavite čitati ispod oglasa


Što se tiče stadiona u Mitrovici, on je izgrađen davno prije Kosovskog boja – davne 1938. godine. Ovdje je 1979. igrala reprezentacija Jugoslavije koja je uz 35 hiljada gledatelja ugostila Rumuniju u borbi za Euro 1980. Osim toga, arena nazvana po Ademu Yashariju bila je domaćin prvog susreta u povijesti reprezentacije Kosova, kada su haićanski reprezentativci stigli u Mitrovicu 2014. godine. Prijateljska utakmica bila je službeni debi mlade reprezentacije s Balkana, koja je nedugo prije toga dobila priznanje FIFA-e.

Jednom je srpska Trepča trebala igrati kod kuće sa Zvezdom u Kupu, ali graničari nisu pustili beogradsku ekipu na Kosovo.

Ako albanska Trepča igra na renoviranom stadionu od 18.000 mjesta, tribine srpskog tima iz Mitrovice mogu primiti četiri puta manje. No, veliki fudbal mogao je doći i ovdje, kada je klub sa sjeverne obale Ibra stigao do 1/16 finala Kupa Srbije. 2019. godine Crvena zvezda je trebala doći u Mitrovicu, ali velikanu iz Beograda nije dopušten ulazak zbog stava kosovskih vlasti.

Mitrovica se nalazi 40 minuta vožnje od granice, koju u Beogradu nazivaju administrativnom, a u Prištini državnom. Zapravo, sjeverni dio grada je nacionalna enklava u kojoj vrijede zakoni Kosova, ali većina mještana vjeruje da je Mitrovica Srbija. A ako su se čak i Albanci mirili sa sudjelovanjem Trepče u niželigaškim utakmicama srpskog prvenstva, dolazak Crvene zvezde mnoge je jako uznemirio.

Reklama – nastavite čitati ispod oglasa

Prije kup utakmice FIFA i UEFA zatražile su od vlasti Kosova da puste beogradsku ekipu. Išli su autobusom, ali je barijera ispred njih bila zatvorena na granici, a nisu odgovarali na pozive i dopise Nogometnog saveza Srbije u Prištini. Utakmica je otkazana, što nije spriječilo navijače Trepče da se na kontrolnom punktu sretnu i druže s igračima Crvene.

Ekipe su igrale sljedeći dan. Utakmica je održana na neutralnom terenu u gradu Stara Pazova na sjeveru zemlje – u Vojvodini. Unatoč bratimljenju, Crvena zvezda je demolirala kosovske Srbe rezultatom 8:0.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Promocija zgrade eMTeeM-a / Bljesak.info

Promocija zgrade eMTeeM-a / Bljesak.info

Ove kozmetičke preparate bi trebalo da čuvate u frižideru

Ove kozmetičke preparate bi trebalo da čuvate u frižideru