in

Nevjerojatni Ćorić pregazio Tsitsipasa i osvojio najveći naslov u karijeri!

Nevjerojatni Ćorić pregazio Tsitsipasa i osvojio najveći naslov u karijeri!
Slatka-Tajna.Eu
Nevjerojatni Ćorić pregazio Tsitsipasa i osvojio najveći naslov u karijeri!

Borna Ćorić

Foto: Susan Mullane- / USA TODAY Sports

Borna Ćorić je u nedjelju ispisao dio teniske povijesti pobijedivši u finalu ATP Masters 1000 turnira u Cincinnatiju sedmog tenisača svijeta, Grka Stefanosa Tsitsipasa sa 7-6 (0), 6-2 i tako, kao 152. na ATP ljestvici postao najniže rangirani igrač koji je osvojio Masters 1000 trofej. 

Za svoju drugu pobjedu u trećem dvoboju protiv Tsitsipasa hrvatski tenisač je trebao jedan sat i 57 minuta.

Nakon što je nanizao pobjede nad Lorenzom Musettijem, Rafaelom Nadalom, Robertom Bautistom Agutom, Felixom AugeromAliassimeom i Cameronom Norriejem, Ćorić je tjedan iz snova završio trećom pobjedom nad igračem iz Top 10 društva i postao četvrti hrvatski tenisač s Masters 1000 naslovom. Prije njega su te naslove osvajali Goran Ivanišević (Stockholm 1992., Pariz 1993.), Ivan Ljubičić (Indian Wells 2010.) i Marin Čilić (Cincinnati 2016.).  

Ćorić je, kao i protiv Camerona Norrieja u polufinalu, lošije ušao u meč od svog suparnika pa je Stefanos Tsitsipas u drugom gemu došao do svog prvog ‘breaka’ i poveo sa 3-0. Grk je vodio i 4-1 prije nego što je Ćorić započeo svoj veliki povratak.

Sedmi i osmi gem meča pokazali su se ključnima za prvi set. Borna je prvo u sedmom gemu došao do 0-40 i treću priliku pretvorio u ‘break’, da bi u sljedećem gemu spasio tri ‘break-lopte’ i izjednačio na 4-4. Grk se morao spašavati u 11. gemu, kad je Ćorić imao još jednu priliku za oduzimanje servisa, ali ju nije iskoristio pa je odluka o osvajaču prve dionice meča ostavljena za ‘tie-break’.

Tsitsipas ga je otvorio dvostrukom pogreškom i to je sve što je bilo potrebno Ćoriću. Ostavio je suparnika bez poena, slavio u odlučujućem gemu prvog seta sa 7-0. Na kraju prvog seta Ćorić je nanizao devet poena.

Još je jedan njegov niz bio vrlo važan na početku druge dionice, kad je Grk imao 0-40. Ćorić je s pet uzastopnih poena izvukao gem, a onda je na početku sljedećeg spektakularnom obranom i lobom razoružao Tsitsipasa. No, Grk je taj gem na kraju osvojio.

Nisam bio spreman za ovaj govor, mislio sam da ću prvi dan ići kući. Čestitam Stefanosu i želim mu sve najbolje. Hvala svima ovdje, nisam bio ovdje dvije godine i jako sam sretan što sam napokon došao. Hvala navijačima, što da kažem. Vidim neke Hrvate u publici, to mi puno znači. Hvala mojim roditeljima i sestri, hvala mom timu. Da nije bilo mog fizioterapeuta vjerojatno bih bio negdje na plaži i pio vino.

Prva reakcija Borne

Prava je šteta što je Ćorić ostao bez ‘breaka’ kod vodstva 2-1, kad je Tsitsipas uspio izvući 15-40 i još jednu Borninu prednost, jer je već tada mogao do kraja slomiti sedmog tenisača svijeta.

U istu se poziciju Ćorić doveo i dva gema poslije, ali je Tsitsipas prve dvije ‘break-lopte’ (15-40) spasio dobrim servisom te dobro pripremljenim napadom i izlaskom na mrežu. No, na treću je napravio dvostruku pogrešku, svoju četvrtu u meču, i pogurnuo Bornu prema najvećem trofeju u profesionalnoj karijeri.

U sljedećem, desetominutnom gemu, hrvatski reprezentativac je ostao čvrst kad je suparnik prijetio. Imao je Borna 40-0, ali je trebao još tri prednosti za zaključenje gema i vodstvo od 5-2, dok su se nad Cincinnatijem počeli nadvijati olujni, crni oblaci.

Kod 15-40, nakon još jednog promašaja Tsitsipasa, Ćorić je došao do meč-lopte. Prvu nije realizirao, jer ga je Grk natjerao na pogrešku forhendom. No, na drugu je odlično vratio prvi servis, a Tsitsipas svojom 22. neiznuđenom pogreškom u meču učinio Bornu Ćorića najniže rangiranim pobjednikom u povijesti turnira Masters 1000 serije, koja se računa od 1990.

Pobjeda je 25-godišnjem Zagrepčaninu donijela treći, najveći naslov u profesionalnoj karijeri, pomak od 123 mjesta na pojedinačnoj ATP ljestvici i status nositelja na nadolazećem US Openu, jer će Borna Ćorić u ponedjeljak biti 29. tenisač svijeta.

Stefanos Tsitsipas će unatoč finalnom porazu također skočiti sa sedmog na peto mjesto.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Borni je ovo bilo drugo finala na Masters 1000 turnirima. Prije četiri godine nije mogao preko Novaka Đokovića doći do naslova u Šangaju, ali u Cincinnatiju nije naišao na suparnika koji bi ga mogao zaustaviti na putu ispisivanja jedne od najljepših povratničkih priča u svijetu tenisa posljednjih godina.

Tijek meča: 

Tsitsipas – Ćorić 6:7  2:6

0:2

KRAJ! BORNA ĆORIĆ JE OSVOJIO SVOJ NAJVEĆI NASLOV U KARIJERI!

2:5 ZA ĆORIĆA! Bio je ovo jako težak gem za Bornu iako Grk nije imao niti jednu break loptu. Ovo bi moglo dotući Tsitsipasa. Ćorića samo jedan gem dijeli od najvećeg uspjeha u karijeri!

2:4 BREAK ĆORIĆA! Odlični Borna, ono što nije napravio dva gema ranije, uspio je sada. Imao je opet tri break lopte, ovaj put treću je iskoristio!

2:3 Vodi Ćorić, nije izgleda na njega utjecao prethodni gem. Opet je fantastično odigrao bez izgubljeng poena.

2:2 Kakva je ovo borba bila. Imao je Ćorić tri break lopte, ali sve je to uspio spasiti Grk.

Ćorić servira odlično i bez problema dolazi do 2:1 u drugom setu

1:1 Tsitsipas je sada uspio obraniti svoj servis i smanjiti pritisak nakon prvog seta. Borna je u ovom gemu izveo fantastičan potez i izazvao oduševljenje publike. Bez gledanja je vraćajući lob izveo bekhend lob i pogodio uz crtu.

Ćorić je prvi servirao i mogla je se vrlo lako ponoviti priča iz prvog seta, ali sada je Ćorić spasio čak tri break lopte pri vodstvu Grka 40:0!

BORNA UZIMA PRVI SET! Nevjerojatno igra Borna, nakon što je loše ušao u meč i odmah na početku izgubio servis, naš je tenisač uspio u sedmom gemu ‘breaknuti’ Grka, a onda je do tie-breka imao još jednu priliku za break, Tsitsipas je to spasio. Ipak, u tie-breaku grčki tenisač nije imao šanse, Ćorić ga je pregazio sa 7-0!

Odlično ide Borni u tie-breaku, ima 4:0 i dva mini-breaka

6:6 Bez većih problema Ćorić osvaja ovaj gem, gledat ćemo tie-break

6:5 za Tsitsipasa, mogao je sada Borna servirati za prvi set, ali nije iskoristio break loptu.

5:5 Ćorić je opet dobro servirao, Tsitsipas igra prljavo, na jednom poenu naš Borna je izašao na mrežu, a to se nije svidjelo Tsitsipasu koji je zatim gađao ravno u njega

4:4 Uspio je sada Ćorić doći do izjednačenja, ali dosta ga je to iscrpilo. Gem je trajao više od 10 minuta, a Tsitsipas je imao tri break lopte

4:3 Break Ćorića, imao je tri break lopte i iskoristio je treću

4:2 Ćorić sjajan na svom servisu, bez izgubljenog poena

4:1 Nastavlja Tsitsipas s odličnom igrom, nema odgovora našeg Borne na servis sjajnog Grka

3:1 Dobro je sada servirao Borna i bez izgubljenog poena osvaja prvi gem u finalu

3:0 za Grka, nema Ćorić previše prilike

Nije dobro počelo za našeg Bornu, Tsitsipas mu odmah na početku oduzima servis

Prvi servira Grk i bez problema osvaja prvi gem s 40:0.

POČELO JE VELIKO FINALE!

Borni je ovo 8. finale u karijeri, a Grku 22.!

Meč bi trebao početi oko 22.45, Ćorić i Tsitsipas izišli su na teren uz oduševljenje publike

Borna je najveće iznenađenje na ovom turniru, fantastičnim predstavama zadivio je domaću publiku, a sve je oduševila i lakoća kojom je došao do finala. 

Bez većih problema pobjeđivao je neke od trenutno najboljih teniskih imena. Najviše problema mu je zadao legendarni Rafael Nadal, a redom su padali Bautista Agut i Auger Aliassime, a sinoć je uslijedilo i slavlje protiv 11. tenisača na svijetu, Camerona Norrieja.

Ćorić je trenutno 152. tenisač na ATP ljestvici, a to je ujedno i najslabije rangirani tenisač koji je došao do finala u povijesti ovog turnira. Ipak, plasman u finale donio mu je nevjerojatan skok na ljestvici te će naš Borna od ponedjeljka bez obzira na ishod finala biti u TOP 50, a eventualna pobjeda lansirala bi ga u TOP 30.

U karijeri je 25-godišnji Ćorić osvojio dva ATP turnira, Marrakech 2017. i Halle 2018. godine. 

Posljednje finale je igrao prije dvije godine u Sankt Peterburgu, a iste godine je odigrao posljednji meč sa Tsitsipasom. U sjajnom meču na US Openu tada je Ćorić slavio 6-7(2), 6-4, 4-6, 7-5, 7-6(4).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Još jedna evropska liga je izgubila smisao: Na papiru derbi, a u praksi igra mačke i miša

Još jedna evropska liga je izgubila smisao: Na papiru derbi, a u praksi igra mačke i miša

ISTINA NEKA OSTANE U ZADRUZI 3: Dalila Dragojević otvorila dušu nakon Karićevog raskida sa misicom

ISTINA NEKA OSTANE U ZADRUZI 3: Dalila Dragojević otvorila dušu nakon Karićevog raskida sa misicom