in

SPAS OD BANKROTA: Turska traži depozit od 20 milijardi dolara od Saudijske Arabije

Slatka-Tajna.Eu
FOTO: Erdogan (Reuters)

Turska navodno traži depozit od 20 milijardi dolara od Saudijske Arabije u pokušaju da ojača svoje devizne rezerve.

U srijedu je turski list Dunya, pozivajući se na izvore iz trezora, rekao da se očekuje da će Saudijska Arabija položiti početnih 10 milijardi dolara u turske obveznice i račune trezora.

U zajedničkoj deklaraciji dviju vlada nakon posjete prestolonaslednika istaknuta je namjera da se prodube trgovinske, energetske i odbrambene veze, kao i politička i regionalna saradnja i konsultacije.

Turski ministar finansija Nureddin Nebati rekao je grupi novinara ranije ovog mjeseca da će Turskoj trebati 30 do 35 milijardi dolara da finansira svoj deficit tekućeg računa, koji je napuhan zbog povećanja cijena energije. Rekao je da Turska traži pomoć od obližnjih zemalja, poput Rusije i Saudijske Arabije.

‘Gest dobre volje’

Bloomberg je ranije ovog mjeseca izvijestio da je ruska državna firma Rosatom odlučila poslati 15 milijardi dolara Turskoj za izgradnju nuklearne elektrane Akkuyu vrijedne 20 milijardi dolara, pozivajući se na zvaničnike koji su rekli da je već primljeno početnih 5 milijardi dolara.

Zvaničnici su sugerirali da je taj potez gest dobre volje ruskog predsjednika Vladimira Putina da zahvali Turskoj na probojnom dogovoru o žitu s Ukrajinom koji je ovog mjeseca posredovala Ankara.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Rosatom je takođe otvorio ponudu za dobijanje kreditne linije od 6,1 milijardu dolara za izgradnju Akkuyu, privremeno plasirajući sredstva u turske trezorske obveznice i račune.

Izvor za trezor rekao je za MEE da je iz Rusije već primljeno 7 milijardi dolara, koji će biti položeni na turskim računima u naredne dvije godine. Hakan Kara, bivši glavni ekonomista Turske Centralne banke, potvrdio je kroz sopstvene proračune da su rezerve zaista porasle za 7,3 milijarde dolara.

Dva odvojena turska izvora rekla su za MEE da Turska također traži slične zajmove iz UAE i Katara.

(TBT, MEE)

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Spas u 30 sekundi: Potez s kojim ćete trenutno olakšati napetost u vratu

Neki novi ”sport” u testiranju snage: Strongmeni u akciji, surova kazna za “parking papke”