in

Gorivo od ponoći znatno jeftinije

Gorivo od ponoći znatno jeftinije
Slatka-Tajna.Eu
Gorivo od ponoći znatno jeftinije

Niže cijene goriva

Foto: Dnevnik / HRT

Vlada je na telefonskoj sjednici donijela uredbu kojom od ponoći znatno padaju cijene eurodizela i eurosupera 95. Idućih tjedan dana najprodavaniji benzin stajat će 11 kuna i 30 lipa, što je smanjenje za 70 lipa po litri. Cijena eurodizela pada za 66 lipa, na 12 kuna i 14 lipa. Za 66 lipa po litri pada i cijena plavog dizela, pa će gorivo kojim se najviše koriste ribari i poljoprivrednici stajati 8,50 kuna.

Daljnje smanjenje cijena goriva u nas posljedica je prije svega oštrog pada cijena nafte na svjetskim tržištima. Cijena barela na londonskom tržištu danas je pala ispod 88 dolara, a na američkom tržištu na 93,5 dolara, na najniže razine od veljače ove godine. Razlog pada cijena nafte je zabrinutost da bi globalna recesija mogla dovesti do pada potražnje za energentima. Zabrinutost od recesije pojačala je i odluka britanske središnje banke koja je podignula kamatnu stopu na 1,75%, najviše u posljednjih 27 godina.

Od ponoći na benzinskim postajama osjetno smanjenje cijena goriva. Prosječni spremnik bit će jeftiniji otprilike 35 kuna nego dosad. Neki su se ugodno iznenadili.

– Nisam ni znao da je pojeftinjenje, rekao je jedan građanin.

Drugi je pak ravnodušan.

– 
Ionako se mijenja iz dana u dan, tako da ne obraćam uopće pozornost, rekao je.

Kad se smanjenju cijena dodaju i prijašnja rasterećenja, tada su uštede i znatno veće po spremniku goriva, podsjeća premijer.

– Da nema naših ranijih olakšica, gdje smo limitirali marže, gdje smo smanjili trošarine, on bi bio skuplji – jedan za 94 kune, drugi za 117 kuna. Dakle, direktno zbog mjera Vlade, istaknuo je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

S nižim će cijenama i poljoprivredna proizvodnja biti isplativija. No seljaci smatraju da bi plavi dizel trebao biti neusporedivo jeftiniji od trenutnih 8,50 kuna.

– On bi trebao biti negdje 5-6 kuna, tako da bi to po nekoj mojoj procjeni moglo zadovoljiti naše troškove, smatra Mato Bertić, poljoprivrednik iz Otoka.

Upravo su cijene energije najviše pridonijele rastu cijena hrane, pa bi smirivanje stanja na tržištu nafte i njezinih derivata moglo ublažiti rekordnu inflaciju, koja u SAD-u iznosi 9%, u eurozoni 8,5%, kod nas čak 12%.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Niže cijene nafte su dobar znak, jer bi to moglo dovesti do manjeg pritiska na rast cijena prehrambenih proizvoda. S druge strane, nesigurnost oko dostupnosti plina i njegove cijene, mogle bi destabilizirati tržište gnojiva i zalihe hrane, izjavio je Maximo Torero, glavni ekonomist Organizacije za hranu i poljoprivredu UN-a.

Razloge pada cijena crnog zlata analitičari vide u strahu od recesije, zbog koje se očekuje manja potražnja za naftom i njezinim derivatima. Američko gospodarstvo pada već dva tromjesečja zaredom, a slična sudbina očekuje i Britance. Njihova središnja banka inflaciju nastoji obuzdati najvećim povećanjem kamatnih stopa još od 1995.

– Porast cijena energije dodatno će smanjiti vrijednost realnih dohodaka i dovesti do još lošijih gospodarskih prognoza. Rast BDP-a u Ujedinjenom Kraljevstvu je usporen, a predviđamo da će doći i do recesije do kraja godine, naglasio je Andrew Bailey, guverner Engleske središnje banke.

A ona bi, prema procjenama britanske središnje banke, mogla trajati i do 2024. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Sergej Milinković-Savić u Junajtedu – 60.000.000€?

Sergej Milinković-Savić u Junajtedu – 60.000.000€?

Ljuba Perućica iskreno o detaljima veze sa Aleksandrom Prijović! – ShowBiz – Region – Vesti – Svet Plus

Ljuba Perućica iskreno o detaljima veze sa Aleksandrom Prijović! – ShowBiz – Region – Vesti – Svet Plus