in

Dvoje Poljaka i dalje i kritičnom stanju, ostali stabilno

Slatka-Tajna.Eu

Stradali u nesreći poljskog autobusa oporavavljaju se u bolnicama

Foto: HTV / HRT

Dvoje teško ozlijeđenih Poljaka i dalje je u kritičnom stanju, dok je stanje ostalih zbrinutih u hrvatskim bolnicama uglavnom stabilno, doznaje se u ponedjeljak u Ministarstvu zdravstva o stanju putnika poljskog autobusa nakon nesreće u subotu na autocesti A4. Poljska planira ovaj tjedan, moguće već u srijedu, vratiti kući desetak ozlijeđenih u prometnoj nesreći autobusa kod Brezničkog Huma u kojoj je živote izgubilo 12 ljudi, najavio je zamjenik poljskog ministra zdravstva. 

U varaždinskoj Općoj bolnici i dalje je sedmero pacijenata koji su stradali u slijetanju autobusa s autoceste kod Brezničkog Huma. Dvoje je još kritično. U bolnici u Čakovcu dvije su žene s teškim ozljedama. Ipak, stanje im je stabilno. Bolnica im je – u suradnji s Međimurskom županijom – osigurala stručnu psihološku pomoć te prevoditelje.

– Odmah smo reagirali da se pacijenticama osigura psihosocijalna pomoć, to je jedna velika tragedija. Tragedija na osobnoj razini. Jednako tako i prevoditelj, kada ste u stranoj državi, ne znate jezik, a morate s nekim razgovarati, rekao je međimurski župan Matija Posavec

– Mi se nadamo da ćemo pacijentice otpustiti sredinom ili krajem tjedna, ali sve ovisi o tome kako će težina njihovih ozljeda to dopuštati. Mi smo u kontaktu s Ministarstvom i s poljskim izaslanicima, sve će se koordinirati u skladu s time kako kirurzi kažu da ozljede dopuštaju, ističe ravnatelj Županijske bolnice u Čakovcu Igor Šegović

“Ozlijeđeni u zagrebačkim bolnicama su stabilno”

Reporterka Iva Vukadin javila se u podnevni Dnevnik s posljednjim informacijama iz Zagreba.

– U Klinici za trumatologiju je trenutačno osam ozlijeđenih putnika, svi su stabilno, stanje im ide na bolje. Rekli su nam da su za vikend završene sve potrebne operacije te se nadaju da ih više neće biti. Za vikend je operirano sedam od osam ozlijeđenih. Petero ozlijeđenih smješteno je u KBC Zagreb, svi su također stabilno te se stanje poboljšava. Posjetila su ih dva svećenika koji govore poljski pa ih je to dodatno razveselilo. U KB Dubrava smješteno je šest ozlijeđenih, četvero ih je na intenzivnom liječenju i jedna je pacijentica danas dodatno operirana. Kada ne bude postojao niti najmanji rizik za zdravstveno stanje, tada će pacijenti napustiti Hrvatsku. 

– Svih osam pacijenata koji su u subotu ujutro primljeni u Kliniku za traumatologiju su dobro. Njih sedam je zaprimljeno radi operativnog liječenja i svi su operirani tijekom vikenda. Tri su bolesnika u jedinici intenzivnog liječenja i stabilno su nakon operacije, izjavio je Mario Malović, specijalist opće kirurgije, ortopedije i traumatologije. 

U srijedu još deset unesrećenih odlazi u Poljsku?

– Planiramo vjerojatno ovaj tjedan, možda čak u srijedu, u Poljsku prevesti one koji mogu biti prevezeni. To bi mogla biti grupa od 10 ljudi, najavio je zamjenik poljskog ministra zdravstva Waldemar Kraska, a prenosi poljska agencija PAP.

On je kazao kako su poljske vlasti u stalnom kontaktu s bolnicama u kojima se nalazi tridesetak ozlijeđenih Poljaka, prenosi agencija PAP. Poljska je u kontaktu i s obiteljima žrtava koje su stigle u Hrvatsku.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


– Pružili smo im smještaj i psihološku pomoć jer je to veoma važno za njih u ovom trenutku. Jučer je i tužitelj prvi put pregledao autobus, a prtljaga i dokumenti već su predani onima u hrvatskim bolnicama.

Kraska je rekao kako još uvijek nije završena identifikacija poginulih – devetero je već identificirano, a troje nije.

– To traje dugo, no moramo biti 100 posto sigurno da su to ti ljudi, naglasio je Kaska.

Zamjenik ministra rekao da je medicinska skrb u Hrvatskoj na visokoj razini, što su naglasili i oni koji su hospitalizirani.

U subotnjoj prometnoj nesreći 12 je osoba izgubilo život, a 32 su ozlijeđene. Autobus je putnike vozio na hodočašće u Međugorje.

Četvero Poljaka se vratilo kući u noći na nedjelju, a još četvero je već napustilo bolnice u nedjelju popodne, piše PAP. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Fabrizio Romano najavio još jedan važan transfer, spomenuo i Edina Džeku

zlatan Ibrahimovic cocky moments