in

Na današnji dan preminuo autor znamenitog spjeva “Smrt Smail-age Čengića” / Bljesak.info

Na današnji dan preminuo autor znamenitog spjeva “Smrt Smail-age Čengića” / Bljesak.info
Slatka-Tajna.Eu
Na današnji dan preminuo autor znamenitog spjeva “Smrt Smail-age Čengića” / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Povijest.hr / Ivan Mažuranić (Novi Vinodolski, 11. kolovoza 1814. – Zagreb, 4. kolovoza 1890.)

Na današnji dan, 4. kolovoza 1890. godine u Zagrebu je preminuo Ivan Mažuranić, hrvatski pjesnik, jezikoslovac, prevoditelj i političar. Bio je hrvatski ban od 1873. do 1880. godine, poznat je po nadimku ban pučanin.

Mažuranić je najznačajnija je stvaralačka osobnost hrvatskoga narodnog preporoda.

Ivan Mažuranić rođen je u Novom Vinodolskom 1814. godine. Potječe iz imućne građansko-težačke, vinogradarske obitelji, koja se spominje još početkom 16. stoljeća.

Pučku školu pohađao je u rodnom Novom Vinodolskom, završivši je 1827. godine. Nakon Pučke škole klasičnu gimnaziju pohađao je u Rijeci, gdje ju je i završio 1833. godine, a tu je naučio talijanski, njemački i mađarski jezik. Kasnije naučio je i francuski, te ponešto engleski, a i gotovo sve slavenske jezike.

Studirao je filozofiju i pravo u Zagrebu i mađarskom Sambotelu. Po svršetku studija prava radio je kao odvjetnički pripravnik (1837. – 1839.) a potom kao gimnazijski učitelj (1839. – 1840.) u Zagrebu.

Nakon što je položio odvjetnički ispit 5. listopada 1840. godine, preselio se je u Karlovac gdje je otvorio odvjetnički ured. Zatim je u ožujku 1841. godine u Pešti položio ispit iz mjeničkog prava.

Mažuranić se 27. lipnja 1841. godine vjenčao u Zagrebu s Aleksandrom Demeter, sestrom pjesnika Dimitrija Demetra.

Od 1850. u Beču je obnašao najviše političke funkcije vezane uz Hrvatsku: zamjenik generalnoga prokuratora i državni nadodvjetnik, predsjednik Privremenoga dvorskoga dikasterija za Hrvatsku i Slavoniju, predsjednik Hrvatske dvorske kancelarije.

Zaslužan je za osnivanje Stola sedmorice 1862. Bio je djelatan u radu Hrvatskoga sabora 1861. Kao ban 1873–80. potaknuo je živu reformsku djelatnost kojom su u Hrvatsku uvedeni mnogobrojni moderni instituti, uglavnom preuzeti iz austrijskog zakonodavstva.

Mažuranićeve reforme po intenzitetu i značenju nemaju premca u razdoblju do 1918., ali su za vlasti bana K. Khuen-Héderváryja (1883) bile stavljene izvan snage ili umrtvljene.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Mažuranić je bio vrlo obrazovan čovjek, poznavatelj klasičnih i suvremenih europskih jezika. Prve stihove, u Kačićevu duhu, napisao je kao gimnazijalac (Vinodolski dolče, da si zdravo!).

Godine 1835. čakavac Mažuranić pozdravio je na štokavskome izlaženje Danice pjesmom Primorac Danici, zanosnim tonom i u klasicističkoj maniri, a početkom 1837. objavio je pjesmu Danica Ilirom, sročenu stihom Gundulićeva Osmana.

Glavno je Mažuranićevo književno djelo Smrt Smail-age Čengića, koje je objavio 1846. u almanahu Iskra pod naslovom Smrt Čengić-age.

Građeno je od 1134 deseteračko-osmeračka stiha raspoređena u pet nejednakih pjevanja, u kojima su prikazana zlodjela turskog silnika Smail-age Čengića nad zarobljenim Crnogorcima (Agovanje), njihovo spremanje na osvetu (Noćnik), sakupljanje osvetničke čete (Četa), napad na zločinca i njegova smrt (Harač), te silnikov udes nakon smrti (Kob).

Silništvo Smail-age osnovica je skromne fabule cijeloga spjeva, a središnje je mjesto u govoru što ga u Četi starac-svećenik drži junacima s ključnim motivom domovine kao mjesta gdje su živjeli predci i slobode kao jedinoga oblika sretnoga života.

Boj glasovitoga hercegovačkoga junaka Smail-age Čengića i Crnogoraca na Grahovu 1836. Mažuranić je uzeo tek kao povod da opiše patnju i stradanja vlastitoga naroda.

Video: TV kalendar 29.09.2020. (Ivan Mažuranić: 

OPŠIRNIJE

 


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Nezaboravan doživljaj u hotelu Sunčeva postelja u Brelima

Nezaboravan doživljaj u hotelu Sunčeva postelja u Brelima

“Isak nije pravi muškarac” Mladenovićka oplela po bivšem, brutalnim riječima otkrila sve detalje iz veze – Senzacija

“Isak nije pravi muškarac” Mladenovićka oplela po bivšem, brutalnim riječima otkrila sve detalje iz veze – Senzacija