in

RAT UŽIVO: Kadirov prati situaciju na Kosovu; Von der Leyen upozorava da se EU treba spremiti na najgore kad je u pitanju opskrba plinom

RAT UŽIVO: Kadirov prati situaciju na Kosovu; Von der Leyen upozorava da se EU treba spremiti na najgore kad je u pitanju opskrba plinom
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: Kadirov prati situaciju na Kosovu; Von der Leyen upozorava da se EU treba spremiti na najgore kad je u pitanju opskrba plinom

[{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/08\/fzd0_0ixeainhwv.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/08\/fzd0_0ixeainhwv.jpg”,”caption”:””,”bg”:”6f99bd”},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/08\/fzd0znqwiaikxvq.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/08\/fzd0znqwiaikxvq.jpg”,”caption”:””,”bg”:”292e1d”},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/08\/fzdh4_8wyailwsp.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/08\/fzdh4_8wyailwsp.jpg”,”caption”:””,”bg”:”6a8791″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/08\/fzdk0bixwaamo3n.png”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/08\/fzdk0bixwaamo3n.png”,”caption”:””,”bg”:”bf3a04″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/08\/fzabwpmxgaex6q5.png”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/08\/fzabwpmxgaex6q5.png”,”caption”:””,”bg”:”6b645d”},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/08\/fzc0f2xwyaaxzga.png”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/08\/fzc0f2xwyaaxzga.png”,”caption”:””,”bg”:”91aaae”}]

12:10 Brod s ukrajinskim žitaricama isplovio je u ponedjeljak iz luke Odesa, prvi u sklopu dogovora o deblokadi ukrajinskih crnomorskih luka, rekao je ukrajinski ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov

“Prvi brod sa žitaricama od početka ruske agresije isplovio je iz luke. Zahvaljujući podršci svih naših partnerskih zemalja i UN-a možemo u potpunosti provesti dogovor potpisan u Istanbulu”, napisao je na Twitteru.

11.40 Zahvaljujući istorijskom sporazumu o izvozu žitarica koji je omogućio ponovno otvaranje tri ukrajinske luke, Odesa, Černomorsk i Južni, poljoprivrednici se vraćaju na posao i raduju se ponovnoj prodaji svog žita, javlja Anadolu Agency (AA).

Ukrajinski poljoprivrednici dugo su čekali otvaranje luka, jer je izvoz žitarica mjesecima bio blokiran u jeku rata između Rusije i Ukrajine koji traje od 24. februara.

Rat je učinio da hrana širom svijeta poskupi, a prijetio je i da pogorša nestašicu, glad i političku nestabilnost u državama u razvoju.

11.25 Samoproglašena Narodna Republika Donjeck (DPR) objavila je svoj dnevni operativni brifing. Tvrdi da je jedna osoba ubijena, a devet civila ranjeno u granatiranju osam naselja pod njihovom kontrolom. Navode i da je oštećeno 19 kuća i dva objekta civilne infrastrukture.

“Trupe DNR i Luganske Narodne Republike, uz vatrenu podršku oružanih snaga Ruske Federacije, oslobodile su 263 naselja”, navodi DNR.

11.05 Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je u intervjuu za španski list El Mundo kako bi se EU trebala pripremiti za najgoru moguću situaciju kad je riječ o oprskrbi plinom. 

“Moramo ostati ujedinjeni jer su jedini odgovorni za ovu energetsku krizu u Moskvi i nigdje drugdje. S obzirom na to da je Rusija već djelomično ili potpuno prekinula opskrbu plinom za 12 država članica, svi moramo biti spremni na najgore.”, ustvrdila je von der Leyen. 

10.40 Vođa Čečena Ramzan Kadirov komentirao je na Telegramu Kosovo i Srbiju i rekao da prati situaciju.

“Po ovom pitanju nije moguće stati ni na stranu Srba ni Kosovara. No postoji nedvosmislen i jedini stav koji trebaju zauzeti i jedni i drugi. To se ne odnosu na politiku, nego vjeru”, napisao je Kadirov na Telegramu.

Kadirov je napisao da je Srbija zemlja koja je otvoreno podržala Rusiju, kako kaže, “u borbi protiv nacizma i sotonizma u Ukrajini”.

10.25 Okupatori pucali na autobusku stanicu u Harkivu, jedna osoba poginula, javlja Ukrainska pravda.

09.30 Velika Britanija je u ponedjeljak saopćila da je Rusija u posljednja četiri dana nastavila s pokušajima taktičkih napada na grad Bakhmut u istočnoj Ukrajini, ali je uspjela sporo napredovati.

– Kao što su ukrajinske vlasti izvijestile prošle sedmice, Rusija će vjerovatno premjestiti značajan broj svojih snaga iz sektora sjevernog Donbasa u južnu Ukrajinu – objavilo je britansko Ministarstvo odbrane u obavještajnom ažuriranju, prenosi Reuters.

Britanija je rekla da Rusija vjerovatno prilagođava operativni dizajn svoje ofanzive u Donbasu i da je identificirala svoju frontu u Zaporožju kao ranjivo područje kojem je potrebno pojačanje.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










08.30 Ruski gubici: dvjestotinjak napadača i 5 tenkova uništeno u jednom danu, javljaju ukrajinski mediji.

08.00 Prvi brod s ukrajinskim žitom za izvoz isplovit će iz ukrajinskih luka danas u 8.30 ujutro, saopćilo je tursko Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je objavilo saopćenje u 7.30 ujutro po lokalnom vremenu. Poručilo je: “Prvi brod iz ukrajinskih luka isplovit će danas u 8.30.”

Image

07.00 Dvije su osobe navodno ozlijeđene u jutrošnjem granatiranju drugog po veličini ukrajinskog grada Harkiva.

Šef ukrajinske regionalne državne uprave, Oleg Sinegubov,  jutros je priopćio da je Rusija napala naselje Saltiv u sjeveroistočnom dijelu grada i pozvao stanovnike da ostanu u skloništima.

Pozivajući se na podatke regionalnog centra za hitnu medicinsku pomoć, rekao je da su u granatiranju dvije osobe ozlijeđene.

06.00 Rusija premješta velik broj vojnika na jug Ukrajine radi borbi s ukrajinskom vojskom na novookupiranim područjima Krima, navodi zamjenik šefa ukrajinske vojne obavještajne službe.

“Oni povećavaju broj svojih trupa, pripremaju se za našu protuofenzivu i možda se pripremaju pokrenuti vlastitu ofenzivu. Jug je za njih ključan, prije svega zbog Krima”, rekao je.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potvrdio je ova izvještaj u svom posljednjem obraćanju Ukrajincima, rekavši da Rusija premješta trupe s istoka na jug Ukrajine kako bi napredovala prema regionalnoj prijestolnici Hersonu, kao i regiji Zaporižje. 

“Sada ruska vojska pokušava ojačati svoje položaje u okupiranim područjima na jugu naše zemlje, povećavajući aktivnost u relevantnim područjima”, rekao je, dodajući da “strateški, Rusija nema šanse dobiti ovaj rat”.

Premještanje ruskih trupa dolaze kao odgovor na ukrajinsku objavljenu protuofenzivu za oslobađanje južnih okupiranih regija Herson i Zaporižje. Ukrajinske snage ponovno su zauzele desetke sela i gradova duž granice, prema vojnom guverneru regije, Dmitru Butriju, i napreduju prema glavnom gradu regije Hersonu.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

DOK SU SE DEJAN I CAR SUOČAVALI U EMISIJI: Dalila u društvu novog dečka u Budvi

DOK SU SE DEJAN I CAR SUOČAVALI U EMISIJI: Dalila u društvu novog dečka u Budvi

Velež i Željezničar u petak u Gabeli

Velež i Željezničar u petak u Gabeli