in

3 načina rješavanja problema oticanja ruku i nogu na vrućinama

3 načina rješavanja problema oticanja ruku i nogu na vrućinama
Slatka-Tajna.Eu

Usljed visokih temperatura šire se krvni sudovi koji se nalaze blizu površine kože, zbog čega se bistra tečnost limfnog sistema gravitaciono kreće ka okolnim tkivima, odnosno prema rukama ili nogama.

Balans soli u tijelu je takođe važan faktor. Naime, ako je gubitak soli manji od normalnog, njen višak će povući tečnost prema udovima, što će rezultovati otokom.

Obično se vjeruje da do otoka ruku i stopala dolazi zbog viška vode, a u stvari je suprotno – udovi otiču kada ima premalo vode u tijelu. Čak i ako pijete više tečnosti, telo se lako oslobađa od vrućine, a kada je u tijelu premalo vode, ćelije pokušavaju da sačuvaju vodu kako bi izbjegle dehidraciju, pa dolazi do otoka.

To se češće dešava kod starijih osoba, posebno ako imaju prateća medicinska stanja koja utiču na cirkulaciju krvi kroz tijelo, a rizik je povećan i kod osoba koje iz hladne sredine prelaze u toplu.

1. Podignite noge

Stručnjaci preporučuju da se u ljetnjim mjesecima noge što češće podižu, najbolje na meku podlogu kao što je jastuk.

Pošto tokom ljeta gubimo više vode, hidratacija je glavni preduslov za normalno funkcionisanje organizma, pa vodite računa da stalno unosite tečnost. Pri tome je važno da ne popijete pola flaše vode odjednom, već da stalno pijuckate u manjim gutljajima – inače ćete sve vrlo brzo izbaciti kroz urin umjesto da voda stigne tamo gdje je potrebno.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Pijte najmanje dva litra vode dnevno, a ako pijete kafu, obavezno odmah popijte čašu vode jer je poznato da kofein “dehidrira” organizam.

2. Nosite udobne cipele

Nemojte slučajno ograničiti stopala neudobnim cipelama koje previše stežu noge i ometaju normalnu cirkulaciju. Koliko god sandale sa remenima bile udobne, nemojte slučajno odabrati one koje su preuske i koje treba previše zategnuti, jer će se skoro sigurno pojaviti otok.

3. Jedite pravilno

Kao i u većini slučajeva, ako želite da vaše telo funkcioniše normalno i bez smetnji u vidu otoka, ovde je stvar jasna: zdrava i uravnotežena ishrana, bez pržene, pržene, slane i masne hrane. Poželjno je konzumirati što više svežeg voća i povrća i naravno namirnice koje su bogate vodom, kao što su krastavci, paradajz, lubenica…

(b92)


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

KLUPKO SE ODMOTAVA: Kika se nije ubila, oproštajna pisma su napisana nakon smrti

KLUPKO SE ODMOTAVA: Kika se nije ubila, oproštajna pisma su napisana nakon smrti

RADA MANOJLOVIĆ U ZAVOJIMA PJEVALA U GRAČANICI: Nisam kriva što su zaštitari otjerali publiku

RADA MANOJLOVIĆ U ZAVOJIMA PJEVALA U GRAČANICI: Nisam kriva što su zaštitari otjerali publiku