in

Elektroprivreda BiH objasnila zašto ne može udovoljiti zahtjevima Elektroprivrede HZHB / Bljesak.info

Slatka-Tajna.Eu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Elektroprivreda BiH

Elektroprivreda BiH odgovorila je Elektroprivredi HZHB da ne mogu udovoljiti njihovom zahtjevu o zabrani izvoza ovog energenta u oba federalna elektroprivredna preduzeća s ciljem, kako navode, osiguranja potpunog snabdijevanja na području Federacije BiH.

 “Obraćanje Elektroprivrede HZHB Vladi FBiH zbog nedostatka električne energije i upitnosti snabdijevanja kupaca, i prijedloga zabrane izvoza ovog energenta u oba federalna elektroprivredna preduzeća s ciljem, kako navode, osiguranja potpunog snabdijevanja na području FBiH, pokazuje svu pogubnost odluke koju je Parlament FBiH donio koncem prošle godine o ograničavanju povećanja cijene električne energije na 20 procenata za kupce u okviru tržišnog snabdijevanja”, navodi se u priopćenju, prenosi Klix.ba.

Dalje se navodi da, nažalost, upozorenja Elektroprivrede BiH prezentirana uoči odlučivanja Parlamenta FBiH da su realne posljedice ovakve odluke urušavanje elektroenergetskog sustava u Federaciji BiH i dovođenje obje elektroprivredne kompanije u izuzetno tešku situaciju, što potvrđuju konkretni problemi s kojima je sada suočena Elektroprivreda HZHB, nisu prihvaćena.

“Svjesna rizika koji donosi odluka o ograničavanju cijena električne energije za tržišne kupce, Elektroprivreda BiH je blagovremeno poduzela sve neohodne mjere kako bi krizne situacije koje mogu ugroziti stabilnu proizvodnju i snabdijevanje kupaca bile izbjegnute.

Zahvaljujući poduzetima aktivnostima, Elektroprivreda BiH osigurat će dovoljne količine električne energije za sve svoje kupce u predstojećem, posebno zimskom razdoblju, u kojem se zbog trenutne situacije na svjetskoj energetskoj sceni, može očekivati znatno povećanje potrošnje”, navodi se.

Nakon provedene analize mogućnosti Elektroprivrede BiH za isporuku energije sa snagom u bandu od 30 MWh/h za period 1. kolovoza – 30. rujna 2022. godine, utvrđeno je da se zahtjevu Elektroprivrede HZHB nažalost ne može udovoljiti zbog sljedećih razloga:

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Elektroprivreda BiH je trenutno u razdoblju ograničene rezerve u proizvodnim kapacitetima s jednim termoblokom snage 100 MW u rezervi. U ovakvim okolnostima, u slučaju ispada nekog od blokova koji su u pogonu, do uključenja u pogon bloka u rezervi i nadomještanja proizvodnje, Elektroprivreda BiH je primorana da nedostalu električnu energiju nabavlja na tržištu po ekstremno visokim cijenama, koje za havarijsku energiju u dnevnim satima trenutno iznose 600 Eura po MWh.

Elektroprivreda BiH će u razdoblju kolovoz-rujan proizvodni proces provoditi u izuzetno složenom režimu zbog okončanja remonta pojedinih blokova i potrebe njihove stabilizacije u radu, te početka remonta drugih termopostrojenja.

Zbog visokih temperatura Elektroprivreda BiH provodi program proizvodnje s pogonom termoblokova ispod maksimalne snage, kako bi operativana rezerva (snaga u rotaciji ) bila povećana.

U razdoblju kolovoz-rujan ograničenja po vodnim dozvolama hidroelektrana su veoma stroga. Otežavajuća okolnost je činjenice da je zbog loše hidrološke situacije jablanička akumulacija oko jedan metar niža od planirane.

“Uz sve navedeno, strateški cilj Elektroprivrede BiH je konsolidacija uglja po svim asortimanima za osiguranje dovoljnih količina, kojima će biti omogućen nesmetani rad termopostrojenja i uredno i stabilno snabdijevanje kupaca u predstojećoj zimskoj sezoni”, zaključeno je.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

PRVI EMOTIVNI ODNOS NAKON PET GODINA PAUZE: Milica Dabović uživa sa partnerom Vanjom

Evo zašto mnogi i dalje pjevaju „Kakvo tijelo Selma ima“ – Ekspanzija.com