in

Požar u Sloveniji prijeti kućama, u Italiji poginula žena

Požar u Sloveniji prijeti kućama, u Italiji poginula žena
Slatka-Tajna.Eu
Požar u Sloveniji prijeti kućama, u Italiji poginula žena

Golemi požar na slovenskom Krasu

Foto: Crt Piksi / Reuters

Gotovo cijela Europa pod udarom je toplinskog vala, a šumski požari progutali su desetke tisuća hektara. Slovenska regija Kras bori se s nezapamćenim požarom, koji je dosad zahvatio više od 2000 hektara. U gašenju požara pomagao je i hrvatski kanader koji se zbog gustog dima i nepreglednog neba morao vratiti u Pulu. U pomoć je stigao i helikopter hrvatske vojske. Iako je vatra još daleko od naselja, odlukom civilne zaštite određena je evakuacija stanovnika iz sela na području požara.

Talijanski mediji javljaju da je u Cialli, blizu granice sa Slovenijom, poginula Elena Lo Duca (55), odlikovana koordinatorica općinske civilne zaštite koja je bila angažirana u operacijama gašenja požara u zaseoku Prepotto kada ju je prignječilo stablo.

Sivo nebo nad Krasom, a pred vatrogascima još jedna besana noć. Kako bi obuzdala najveći požar u slovenskoj povijesti, vojska je već potrošila više od pola milijuna litara vode. U općini Miren-Kostanjevica evakuirano je nekoliko stotina građana.

– Glavni problem nam je voda, zbog čega smo aktivirali sve raspoložive cisterne. Pomaže nam i vojska i privatne tvrtke, rekao je Marjan Šarec, slovenski ministar obrane.

– Požari se pojavljuju diljem Europe zbog čega je sustav Europske unije za hitne intervencije preopterećen. Srećom, Slovenija ima mnogo vatrogasaca, istaknuo je Robert Golob, slovenski premijer.

Vatra je uzrokovala detonaciju brojnih eksplozivnih naprava iz Prvog svjetskog rata zaostalih na području Krasa. Požar se u Sloveniju proširio nošen vjetrom iz susjedne Italije. U Toskani je tijekom noći evakuirano 500 građana.

Požar u okolici Atene

Foto: Louiza Vradi / Reuters

Tadej Rogelja jedan je od 230 stanovnika sela Vojščica od kojih je većina evekuirana. Zajedno s još desetak mještana ne želi napustiti mjesto i pokušava spasiti kuće od kojih je požar udaljen nekoliko stotina metara.

– Trenutno stanje je očajno, plameni jezici tri su puta viši od borova, sve je u dimu i vrlo blizu kuća, rekao je Rogelja u telefonskom razgovoru za Slovensku televiziju.

Odlučio je ostati jer je član civilne zaštite, kao i još nekoliko sumještana koji su u dobroj kondiciji.

– Ostali smo da u krajnjem slučaju pokušamo zaštititi ono što se zaštititi dade”, izjavio je, dodajući da vatrogascima donose hranu i piće te sijeku stabla kako bi se zaustavila nadiruća vatra.

Zapovjednik civilne zaštite Srečko Šestan je rekao da jaki vjetar otežava napore gasitelja koji pokušavaju zaustaviti vatrenu stihiju svim raspoloživim snagama iz zraka i sa zemlje.

No, požar je nepredvidljiv, vatra brzo preskače s jednog dijela na drugi, kazao je Šestan. Na terenu je više od 1100 ljudi, a pomoć iz zraka je zbog smanjene vidljivosti nedovoljno učinkovita.

Po njegovim riječima dva su veća požara, jedan kod Vojščice koji je donekle pod nadzorom i drugi kod Trstelja gdje je puno šume, pa ga je teže ugasiti.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Gašenje uz to otežava snažna bura i teren na kojemu je još dosta zaostalih neekspolodiranih mina iz vremena Prvog svjetskog rata.

Europski povjerenik za upravljanje krizama, Slovenac Janez Lenarčič je u utorak zahvalio susjednim zemljama koje su poslale helikoptere i kanadere, no upozorio je i na ograničenost takve pomoći u vrijeme kada veliki požari istovremeno bukte u više mediteranskih zemalja.

Slovenski mediji navode da je više tisuća građana potpisalo peticiju kojom od vlade traže da kupi kanader

Vatrogasci pozvali građane da se nepotrebnu ne izlažu

Zbog velikog požara koji bjesni u susjednoj Sloveniji i Italiji umaški i porečki vatrogasci su na svojim mrežnim stranicama pozvali građane, a posebno kronične i plućne bolesnike te starije sugrađane da se strpe i ne izlaze nepotrebno van ako to zaista nije nužno.

– S obzirom na to da je od sinoć gotovo čitavo područje Bujštine prekriveno dimom koji je uzrokovao požar u Sloveniji i Italiji, molimo naše sugrađane posebno one koji imaju problema s disanjem, astmatičare, kronične bolesnike i starije sugrađane da se ne izlažu nepotrebno te se pokušaju strpjeti i ne izlaziti ako to zaista nije nužno, poručuju iz javnih vatrogasnih postrojbi Umaga i Poreča.

Požar u okolici Atene stavljen pod kontrolu

Šumski požar koji je harao okolicom Atene stavljen je pod kontrolu. Iako je vatra većinom ugašena, helikopteri nastavljaju zalijevati područje jer je opasnost od novih požara i dalje velika. Vatrena buktinja domove je u pretvorila u pepeo.

– Moja spaljena kuća čini mi se tako malena i prazna. Prije nekoliko dana to je bio moj dom, a ostale su samo ruševine. Još sam u šoku zbog svega što se dogodilo. Kad vidim ove crne zidove, protrnem, ne znam što učiniti, rekla je Sisy Zaharopoulou, stanovnica predgrađa Atene.

Požar u Španjolskoj

Požar u Španjolskoj

Foto: Isabel Infantes / Reuters

Dramatične snimke stižu iz španjolske pokrajine Zaragoze. Vojna jedinica za hitne intervencije prolazi cestama okruženim plamenom kako bi požare stavila pod kontrolu. U sjevernoj Galiciji izgorjelo je više od 10 000 hektara. Španjolska se već 10 dana bori s toplinskim valom, temperature su dosezale čak 45 Celzijevih stupnjeva. U plamenu je i šuma na Kanarima.

A u Francuskoj su vatrogasci donekle izašli na kraj s vatrom koja je danima proždirala šume i nisko raslinje. Evakuirano je gotovo 40 000 ljudi. Posljedice požara su strašne, 20 000 hektara šume nestalo je u plamenu.

– Sjalo je sunce, odjednom se nebo zacrnjelo i po nama je počeo padati pepeo. Osjećaj je bio čudan, kao da smo u Pompejima. Kad je došla naredba da se evakuiramo, ponio sam samo najnužnije. Morali smo napustiti dom za 10 minuta, rekao je Juan Bello, stanovnik Cazauxa.

Na vatrenu stihiju koja hara Starim Kontinentom osvrnuo se i papa Franjo, pozivajući čelnike razvijenih zemalja da se suoče sa sve izraženijim klimatskim promjenama.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Svečano otvoren Međunarodni Ilidža kup 2022

Svečano otvoren Međunarodni Ilidža kup 2022

OMLADINSKI FILMSKI FESTIVAL: Andre Lamoglia prošetao crvenim tepihom

OMLADINSKI FILMSKI FESTIVAL: Andre Lamoglia prošetao crvenim tepihom