in

Depresija je ubila čuvenog golmana: Stao je pred voz i odlučio je da okonča život

Slatka-Tajna.Eu

Depresija na godišnjem nivou odnosi brojne živote, a jedna od žrtava je 2009. godine bio je i čuveni njemački golman Robert Enke.

Reklama – nastavite čitati ispod oglasa

Tada 32-godišnji čuvar mreže djelovao je sasvim zdravo. Iza sebe je imao pristojnu karijeru i bio je u ozbiljnom razmatranju kao jedinica reprezentacije Njemačke na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi.

Međutim, 10. novembra 2009. godine svijet fudbala potresla je vijest kako je Enke izvršio samoubistvo. Stao je pred voz i okončao je život.

Reklama – nastavite čitati ispod oglasa

Tek nakon smrti supruga Teresa je objavila kako je Robert imao problema s depresijom. Liječio se šest godina od ove bolesti, ali nažalost nije uspio da je pobijedi.

“Nije se Robert ubio. Ubila ga je bolest zvana depresija”, poručila je njegova supruga Teresa Enke koja je osnovala fondaciju za pomoć ljudima koji pate od depresije.

Među onima kojima ova fondacija pomaže su i brojni sportisti. Teresa želi spriječiti nove slučajeve samoubistva.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Enke je odlučio okončati život, a novinar i njegov prijatelj Ronald Reng otkriva da je imao želju da napiše knjigu o svom životu. Priznao mu je to dok je bio u Barceloni.

Reklama – nastavite čitati ispod oglasa

“Jednog dana ću sve ispričati u knjizi. Konačno ću moći ljudima reći sve o mojoj bolesti. Očigledno je imao razlog da bude ozbiljan u tome. Ja to tad nisam znao”.

“Ja u to doba nisam previše mario za depresiju. Bio sam mlad i nisu me zanimale takve stvari. Gledao sam Roberta ponekad i pomislio bih: Zašto je tako tužan? Mislio sam da je zato što ne igra i da je jednostavno previše osjećajan”.

Nakon svih ovih scena dok je bio u Barceloni vratio se u život 2004. godine u Hannoveru, ali zatim je uslijedio novi šok. Preminula mu je kćerka 2006. godine i to je ovog nesretnog dodatno uništilo i tri godine kasnije je odlučio na tužan način okončati život.

Robert Enke je karijeru počeo u CZ Jeni. Igrao je potom za Borussiju Monchengladbach. Benficu, Barcelonu, Fenerbahče i Tenerife. Od 2004. godine stao je na gol Hannovera gdje branio sve do svoje smrti.

Za reprezentaciju Njemačke odigrao osam utakmica.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Vjenčali se Jennifer Lopez i Ben Affleck! – Senzacija

Udata srpska voditeljka u ljubavi s hrvatskom pjevačicom! Šok detalji intimnog života koji pokušavaju da sakriju! – Senzacija