in

Primorac ima sve kapacitete i znanje da bude ministar financija

Primorac ima sve kapacitete i znanje da bude ministar financija
Slatka-Tajna.Eu
Primorac ima sve kapacitete i znanje da bude ministar financija

Hrvoje Šimović

Foto: HTV / HRT

Što ministar financija u ostavci u nasljeđe ostavlja novome – čija se potvrda u Saboru tek očekuje? U kojoj će se mjeri oni razlikovati u pristupu rješavanju problema?  Hrvoje Šimović, profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, vjeruje kako će Marko Primorac, bude li izglasan, moći odgovoriti financijskim izazovima.

– Kolega Primorac ima apsolutno sve kapacitete, znanje, da preuzme funkciju ministra financija i uđe u cipele kolege Marića koji je ostavio dubok trag u hrvatskoj ekonomiji, pogotovo u javnom sektoru i Vladi. Mislim da će biti dobar nasljednik, rekao je Šimović u središnjem Dnevniku.

Upitan misli li da će Primorcu biti mana što nije previše radio u privatnom sektoru, Šimović je rekao da je to floskula koja se koristi u političke svrhe.

– On je ministar javnih financija i to mu je habitus što se tiče akademske i profesionalne karijere, a kad govorimo o privatnom sektoru, kolega Primorac je ugledan konzultant koji je radio za Svjetsku banku, MMF, za ljubljanski CEF i čitav niz institucija pa čak i privatnih konzultantskih kuća. Na brojnim projektima ima više nego dovoljno iskustva i u tom pogledu, pojasnio je Šimović.

Jedna od ključnih stvari o kojima ministar financija mora voditi računa je proračun. Hoće li Primorac imati dovoljan politički autoritet da rashodi ne bujaju?

– Svaka odluka ekonomske politike, pogotovo u segmentu javnih financija, je politička odluka. Ministar Marić je bio i potpredsjednik Vlade i sigurno ima tu veću snagu i jaču poziciju. Vjerujem da će status kolege Primorca unutar Vlade i pogled koji će pružati s vremenom jasno čuti. Uvjeren sam, poznajući njegov karakter i predanost svakom poslu koji god da radi, da će u Vladi uspjeti izbalansirati te nekad nedovoljne apetite koje proračun može zadovoljiti među kolegama ministrima, kao što je to uspješno radio Marić, kazao je Šimović.

Inflacija, rast kamatnih stopa, bojazan od recesije… mnogo je stvari koje su na stolu. Šimović je rekao kako je teško govoriti koji će biti Primorčevi ključni potezi.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Moramo biti svjesni da je Hrvatska mala otvorena ekonomija i kao takva izložena vanjskih utjecajima i šokovima, tu si ne možemo previše pomoći. Imamo posljedice COVID-a, rat u Ukrajini, neke stvari su nepredvidive – pogotovo u kontekstu energetske krize. Koji će biti prvi potezi, teško mi je predvidjeti. Činjenica je da ne treba s ničim previše nagliti. Nije naša situacija toliko loša. Hrvatska ima relativno izbalansiran budžet u odnosu na situaciju u kojoj se nalazi. Mislim da ćemo na jesen svi biti pametniji, pogotovo po pitanju predviđanja za 2023., a možda se i geopolitička situacija riješi, rekao je Šimović u Dnevniku.

Vlada je do sada imala tendenciju smanjivanja poreznog opterećenja. Šimović vjeruje kako se može očekivati nastavak tog trenda.

– Kolega Primorac i ja smo bili u radnoj skupini kod kolege Marića kad su krenuli prvi krugovi porezne reforme. Naše zajedničke razmišljanje uvijek je bilo isto. Bez snižavanja poreznog opterećenja nema nama budućnosti. Sad možemo govoriti o strukturi, kome više, kome manje, ali taj pravac nema alternative.

Upitan je li Primorac sklon porezu na nekretnine, Šimović je odgovorio voditelju da će to morati njega pitati.

– Mislim da je svaki razboriti javnofinancijaš sklon tome, ali to nije samo pitanje oporezivanja nekretnina kao takvih, nego pitanje oporezivanja imovine u širem smislu, nema jednoznačnog odgovora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

CEFTA UKLANJA NEOPRAVDANO GEOBLOKIRANJE – Business Magazine

CEFTA UKLANJA NEOPRAVDANO GEOBLOKIRANJE – Business Magazine

Nadal nakon velike borbe u polufinalu Vimbldona

Nadal nakon velike borbe u polufinalu Vimbldona