in

Obnavlja se most 50 godina stariji od Starog / Bljesak.info

Slatka-Tajna.Eu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Most na Bregavi po svom graditelju Mustafa-begu ponovno dobiva kamenu ogradu. Time se jednom od najstarijih mostova u BiH uopće vraća nekadašnji sjaj. Da most na Bregavi nije djelo bez korijena, svjedoče tvrdnje da je bio inspiracija čuvenom mimaru – graditelju Hajrudinu kao prototip mostarskom Starom mostu.

Sagrađen je 50-ak godina prije mostarskog – 1517., piše Večernji list.

Restauratorski radovi

Općina Čapljina 2017. pokrenula je projekt žurnih konzervatorsko-restauratorskih radova. Iz konstrukcije mosta uklonjena su stabla smokve, očišćen je okoliš i završeno prije rata započeto popločavanje mosta.

”Trenutačno postavljamo kamenu ogradu preko mosta i čistimo prostor oko mosta i korita rijeke. Posao je složen, kamene blokove povezujemo željeznim klamfama, a ploče ćemo vezati taljenim olovom. Jako su teški kameni blokovi, 500-550 kilograma, gradnja je zahtjevna i složena”, kazao je za Večernji list majstor Ahmet Karačić, zaposlenik tvrtke ”neimar” iz Sarajeva koja obnavlja most na Bregavi.

Foto: Bljesak.info / Obnova mosta na Bregavi

S obzirom na to da se radi o tonama materijala, postavlja se pitanje može li to konstrukcija mosta izdržati.

Ahmet tvrdi da može – ”Teren je pregledan, a konstrukcija ispitana. Na osnovi nekoliko ploča koje se vide u vodi radili smo uzorke i pravili nove kamen blokove”.

”Kamen je ‘štokan’, najprije obrađen u radionici, sada ga montiramo. S vremenom će ovaj, sada bijeli kamen, uhvatiti patina i po boji će se ujednačiti s nosivim dijelom konstrukcije”, pojašnjava Ahmet te dodaje da se dio ploča koje se nalaze u vodi ipak neće ugrađivati u konstrukciju.

Foto: Bljesak.info / Obnova mosta na Bregavi

”One su uslijed pada sigurno oštećene pa bi bio rizik sada ponovno ugrađivati”, kazao je Karačić, te dodao kako se ne smije ponovno dopustiti nikakvo raslinje, posebice smokva, koja jednostavno izbacuje kamen iz konstrukcije.

Kako piše Večernji listi, tvrtka bi posao trebala završiti do početka srpnja, no kako tvrde, oko mosta treba još dosta toga urediti.

Foto: Bljesak.info / Obnova mosta na Bregavi

Inače, kao i austrougarske secesijske građevine, srednjovjekovne tvrđave poput kule hercega Stjepana i most na Bregavi djelo je ovdašnjih ljudi. Most je dao sagraditi Mustafa-beg, ali je manje-više jasno da su klesari i radna snaga bili Hercegovci i moguće Dubrovčani iz tog razdoblja naše povijesti.

Postavlja se konstrukcija

Zanimljivo, u ljeto 2022. ukradena je golema kamena ploča koja je bila dio bivšeg korkaluka – kamene ograde mosta. U međuvremenu iz Večernjaka su od nadležnih u Gradskom poglavarstvu Čapljine prije godinu dana doznali da je ploča nađena na mjestu gdje je bila, umotana u papir i najlon.

Foto: Bljesak.info / Obnova mosta na Bregavi

Upravo po toj ploči stručnjaci tvrtke ”Neimar” radili su konstrukciju koja se ovih dana postavlja.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Bublik zaustavio Lajovića u drugom kolu Vimbldona

Hoće li otkazani letovi u europskim zračnim lukama utjecati na sezonu u Hrvatskoj?