in

Usvojen inovirani Statut Rektorske konferencije/Rektorskog zbora BiH

Slatka-Tajna.Eu

Inovirani tekst Statuta Rektorske konferencije/Rektorskog zbora BiH usvojen je jučer na nastavku druge redovne sjednice Skupštine kojom je predsjedavao rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj. 

Usvojenim Statutom su uređeni ciljevi i djelatnost Rektorske konferencije/Rektorskog zbora BiH, te druga pitanja od značaja za organizovanje rada Rektorske konferencije/zbora BiH.

Rektorima javnih univerziteta/sveučilišta je na prvom dijelu sjednice, održanom 12. aprila, predstavljen projekat UNIGEM (Univerziteti i gender mainstreaming) o čemu su prezentaciju održale prof. dr. Zilka Spahić Šiljak, direktorica TPO fondacije i prof. dr. Jasna Kovačević, koordinatorica Vijeća za rodnu ravnopravnost Univerziteta u Sarajevu.

Rektorska konferencija/Rektorski zbor BiH izrazio je podršku implementaciji UNIGEM projekta kojeg vodi TPO Fondacija uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva. Zaključeno je da će univerziteti/sveučilišta, članice Rektorske konferencije/zbora BiH, osigurati provedbu Akcionih planova za rodnu ravnopravnost kroz monitoring i godišnje izvještavanje o realiziranim aktivnostima iz Akcionih planova.

Prof. dr. Jusuf Duraković, rektor Univerziteta u Zenici, u svom izlaganju je istakao probleme u vezi sa radom Univerziteta u Zenici kojem je, suprotno Okvirnom zakonu Bosne i Hercegovine, ograničena akademska autonomija što je utvrdio i Ustavni sud BiH donoseći presudu da su određeni članovi Zakona o visokom obrazovanju Zeničko-dobojskog kantona u suprotnosti sa Okvirnim zakonom BiH.

S tim u vezi, Rektorska konferencija/Rektorski zbora BiH donio je zaključak da se uz narednu sjednicu organizira okrugli sto o autonomiji univerziteta i akademskim slobodama.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Na održanoj sjednici za člana Upravnog odbora Mreže univerziteta jadransko-jonske regije – UniAdrion imenovana je prof. dr. Armina Hubana, prorektorica za finansije Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru.

Rektorska konferencija Bosne i Hercegovine/Rektorski zbor Bosne i Hercegovine podržao je implementaciju projekta Procjena stanja prirode i upravljanja prirodnim resursima u Bosni i Hercegovini.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Aca Lukas o Nedi Ukraden: Ima 100 godina, a izigrava Miu Borisavljević – Senzacija

‘SB’ NA PRESSU CIK-a: Započele aktivnosti na organiziranju izbora, evo i detalja (FOTO)