in

Lideri NATO članica izrazili podršku za potencijalno članstvo Finske u savezu

Slatka-Tajna.Eu

Lideri brojnih država članica NATO saveza pozdravili su najavu predsjednika i premijerke Finske da bi ta zemlja trebala podnijeti zahtjev za pridruživanje alijansi.

Finski predsednik Sauli Ninisto i premijerka Sana Marin u zajedničkom saopštenju su objavili svoju podršku pridruživanju NATO, što za tu skandinavsku zemlju koja dijeli granicu sa Rusijom u dužini od skoro 1.300 kilometara predstavlja korak ka članstvu u sjeverno-atlantskoj alijansi.

Njemački kancelar Olaf Scholz objavio je danas na Twitteru svoju podršku potezu Finske ka članstvu u NATO-u, rekavši da je razgovarao s finskim predsjednikom:

“Pozdravljam odluku Finske da bez odlaganja podrži pristupanje zemlje NATO-u. U telefonskom razgovoru s predsjednikom Niinistom, izrazio sam punu podršku savezne vlade”, napisao je Scholz na Twitteru.

Premijer Poljske Mateusz Morawiecki rekao je da je odluka Finske da podnese zahtjev za članstvo u NATO-u “odlična vijest za Poljsku i evropsku sigurnost”.

Premijer Češke Republike Petr Fiala rekao je da će njegova zemlja “naravno” podržati pokušaj Finske da se pridruži alijansi.

Estonska premijerka Kaja Kallas rekla je da istoriju stvaraju njeni sjeverni susjedi i da Finska može računati na “punu podršku” njene zemlje.

Predsjednik te zemlje Alar Karis rekao je da su pokušaji Rusije da ekspanziju NATO-a prikaže kao ofanzivu “samo plod njihovog vlastitog neuspjeha da žive u miru” sa svojim susjedima.

Predsjednik Rumunije Klaus Iohannis rekao je da je njegova zemlja spremna da podrži Finsku u njenom pristupanju NATO-u.

Premijer Latvije Krišjanis Karinš rekao je da odluka Finske označava “važan zaokret ka još jačem savezu i većoj sigurnosti u regiji Baltičkog mora”.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel opisao je potez Finske kao “historijski korak” koji će “u velikoj mjeri doprinijeti evropskoj sigurnosti”.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da bi ulazak Finske u NATO “definitivno” predstavljao prijetnju Rusiji, da se Finska pridružila “neprijateljskim koracima EU” te da bi Rusija trebala odgovoriti na to.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

OPUŠTENA: Goca Božinovska ubrizgala botoks

Juniori BiH remizirali protiv Crne Gore